Geplaatst op: 06-02-2018
Auteur: Hans Dominicus

Is toerisme over?

Is toerisme over?
Bron: Pixabay

Overtourism is een nieuwe kreet die men heeft gelanceerd. Het suggereert dat er teveel toerisme is, maar misschien ook dat toerisme over, voorbij is. Onder de term ‘Overtourism’ werd door UNWTO gedurende de World Travel Market vorige maand in Londen internationaal ministersoverleg gevoerd om te kijken waar en hoe toerisme beter beheersbaar gehouden kan worden dan wel overvolle bezoekersstromen kunnen worden voorkomen. De citymarketingorganisatie van Kopenhagen gaf onder de titel ‘The King is Dead’ eerder dit jaar aan dat het toerisme in zijn huidige vorm voorbij is. Paul Peeters, onderzoeker bij NHTV, promoveerde onlangs op de relatie tussen luchtvervuiling en toerisme. Hij is fervent voorstander van het fors terugdringen van het aantal toeristische vluchten. Tijdens de recente presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrijetijd in Den Haag werd echter door diverse presentatoren enthousiast gesproken over groei en zelfs verdubbeling van buitenlandse bezoekers. Gemeenten omarmen toerisme en nemen het op als welvaartskatalysator in hun beleid. Ook UNWTO voorspelt groei wereldwijd.


Ook trekt de bevolking wereldwijd, onder meer in Europa naar de steden om er te wonen en te werken. De Deense urban planner Anne Skovbro gaf een paar jaar geleden al aan dat deze opmars niet alleen te linken is aan werkgelegenheid. "We are now urban species”, stelt zij, en de veranderde behoeften van mensen zijn hier de basis voor. Aantrekkelijker steden met meer faciliteiten zullen bewoners en bezoekers blijven trekken. Provincies en regio’s ontvolken wereldwijd. Daarmee wordt ook het toeristische bezoek meegezogen, want voorzieningen minimaliseren. Het beeld van de spookdorpen in Spanje en Frankrijk doemen op voor heel Europa. Natuurgebieden worden ondertussen net als steden beschermd tegen bedreigende bezoekersstromen, De Veluwe is weer voor de zwijnen. Is toerisme hier over?


Een spagaat tussen twee bewegingen. Er is een competitie ontstaan tussen verschillende sectoren, waar het volwassen geworden toerisme in moet deelnemen. Of ben ik te negatief? "Is overtourism really a problem in most places, or for a handful of crowded cities?”, zoals een van de deelnemers tijdens de European Tourism Day eind november over de toekomst van toerisme in Europa stelt? Tim Fairhurst (ETOA) stelt tijdens dezelfde dag in Brussel dat toerisme alleen op holistische wijze kan worden gemanaged, waarbij de lokale competenties van ale partijen een rol spelen. Collega Michel de Blust (ECTAA) geeft aan dat ‘overtourism’ eigenlijk ‘unmanaged tourism’ is.


Het Centraal Planbureau rekent in Nederland scenario’s door. Misschien zou de ontwikkeling van het toerisme daar ook eens bij betrokken moeten worden. Zijn de gepresenteerde groeicijfers haalbaar en tegen welke prijs? Met voors en tegens. Kopenhagen gaat in de komende jaren primair uit van haalbaarheid en capaciteit en past daar haar strategie op aan. Hoe gaan wij hier mee om? Kunnen wij gezamenlijk zinnige keuzes maken en de daarbij behorende acties uitvoeren? Of moeten we wachten op de volgende innovatiegolf, die zich in de seksindustrie al aankondigt volgens De Volkskrant: kunstmatige intelligentie die beelden completeren met gevoel en beleving. Dan hoef je niet meer op pad… en toerisme is over

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, drukte, negatieve effecten, overtourism

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

10/02/25
Exclusief voor leden
Bezoekersrecord voor Toverland
Attractiepark Toverland heeft in 2024 voor het derde jaar op rij een bezoekersrecord behaald. Het park in het Limburgse Sevenum werd bezocht door 1,2 miljoen gasten. Deze groei is te danken aan investeringen in kwaliteit, seizoensevenementen en gasttevredenheid.
10/02/25
Meer aandacht voor voetgangersveiligheid
Voor het eerst sinds jaren is er tijdens het Commissiedebat Verkeersveiligheid op 11 februari prominent aandacht voor het verbeteren van voetgangersveiligheid. Directeur VeiligheidNL Martijntje Bakker pleit voor meer aandacht voor de vele enkelvoudige ongevallen.
10/02/25
Amsterdam heeft weer terminal voor Eurostar
Vanaf vandaag hoeven internationale treinreizigers van de Eurostart op de verbinding van Amsterdam n...
09/02/25
5 veelvoorkomende problemen met huisjes op vakantieparken
Vakantieparken zijn voor veel mensen een ideale manier om te ontspannen en te genieten van een welverdiende pauze. Echter, niet alles verloopt altijd vlekkeloos. Veel vakantiegangers en eigenaren van vakantiehuisjes krijgen te maken met terugkerende problemen die de ervaring kunnen beïnvloeden. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende issues, zodat eigenaren van de parken en woningen deze problemen kunnen voorkomen om hun klanten geweldige vakantie-ervaringen te geven.
07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.
06/02/25
Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035
In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten.