Naar een Excellerende Gastvrijheidssector
CELTH is het Centre of Expertise voor de gastvrijheidssector, met als doel het aanjagen van samenwerking tussen de markt en het onderwijs. Zoals in mijn vorige column geschetst is dat nodig! De gastvrijheidssector werkt nog maar beperkt samen met kennisinstellingen en de academische wereld, waardoor de sector achterloopt met data, fresh ideas en innovatie. In zijn optreden bij College Tour gaf Bill Gates een aantal jaren geleden al aan dat de belangrijkste les voor Microsoft is geweest om sterker met jongeren en studenten samen te werken. Zij waren het die Gates 20 jaar geleden wakker schudden en overtuigden dat internet weleens big zou kunnen worden. "De meest baanbrekende ideeën komen van twintigers, maar ook een aantal van dertigers”, gaf Gates toe.
De gastvrijheidssector groeit in rap tempo en zorgt anno nu voor zo’n 650.000 banen, ofwel 6,5% van de werkgelegenheid. De gastvrijheidssector fungeert meer en meer als katalysator voor de ontwikkeling van steden en gebieden en raakt sterker verweven met sport, gezondheid en retail. De potenties voor de sector zijn enorm, maar ook de complexiteit neemt toe. Belangrijk dat ook werknemers die al in de sector werkzaam zijn, ‘bijblijven’ met kennis en competenties. En dat de sector – de werkgevers – daarin ook hun verantwoordelijkheid nemen.
Werknemers halen het beste uit zichzelf wanneer ze regie hebben over hun ontwikkeling. Het is dan ook goed dat het regeerakkoord inzet op een doorbraak. Zo geeft het nieuwe kabinetsbeleid aan dat het de primaire verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers is dat werknemers inzetbaar blijven. De overheid zorgt voor de noodzakelijke randvoorwaarden. Een belangrijke succesfactor daarbij is een doorbraak op Leven Lang Leren. Het regeerakkoord is daarover klip en klaar. Het kabinet wil met sociale partners en onderwijsinstellingen afspraken maken over hun bijdrage aan een Leven Lang Leren. Hierbij wordt ook de positie van de O&O-fondsen betrokken. Ter stimulering heeft het kabinet de mogelijkheden voor werkgevers worden verruimd om investeringskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding.
De Nederlandse Gastvrijheidsindustrie heeft enkele jaren geleden de ambitie uitgesproken een topsector te worden. Om topsectorwaardig te worden zijn door CELTH en haar Hogescholen in nauwe samenwerking met een aantal brancheorganisaties en marktpartijen de scholingsbehoeften van de sector onderzocht. Deze behoeften zijn vervolgens vertaald in gecertificeerde scholingsprogramma’s op verschillende niveaus. Dat is de basis voor Leven Lang Leren. Verder bleef het stil.
CELTH pakt de handschoenen nu weer op en treedt met de sector in gesprek om naar een Leven Lang Excelleren in de Gastvrijheidssector door te stuwen. Het is hoog tijd dat de gastvrijheidssector als topsector de inzetbaarheid van haar werknemers serieus neemt en scholing faciliteert. Vaak kunnen deze scholingsprogramma’s gefinancierd worden vanuit de in de cao’s opgenomen opleidingsgelden. De door het kabinet verruimde financiële mogelijkheden – de verrekening met een transitievergoeding – neemt de resterende drempel weg. Met excellerende werknemers is het immers een stuk makkelijker om als bedrijf en als branche echt te profiteren van de kansen voor groei en ontwikkeling die er zijn!