Toerisme steeds belangrijker voor Nederlandse economie
Meer buitenlandse toeristen
Een grote bijdrage aan de groei van de totale toeristische bestedingen komt net als in 2013 op het conto van buitenlandse toeristen. Er kwamen 9% meer buitenlandse toeristen naar Nederland dan een jaar eerder. Het geld dat deze toeristen uitgeven in Nederland (o.a. aan hotels, restaurants en winkels) draagt bij aan de groei van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid.
Profijt van ‘internationaal toerisme’
Daarnaast is er sprake van een toenemend aantal boekingen van buitenlandse toeristen die een accommodatie of ticket boeken bij of via een Nederlands bedrijf. Economisch gezien verdient Nederland wel aan deze boekingen, hoewel deze transacties vaak geen betrekking hebben op een buitenlandse toerist die ook daadwerkelijk afreist naar Nederland.
Nederlandse toerist geeft weer meer geld uit
Ook de Nederlandse toerist geeft weer meer uit. Deze binnenlandse toeristische bestedingen, die zowel op een binnenlandse als een buitenlandse bestemming betrekking kunnen hebben, groeiden ruim 2%.
Figuur 1: Totale toeristische bestedingen in de Nederlandse economie
Bron: CBS
De toerismesector groeit sneller dan de Nederlandse economie
De toerismesector heeft, gemeten in toegevoegde waarde, in de periode 2010-2014 een sterke groei van 9,1% doorgemaakt, terwijl de Nederlandse economie in dezelfde periode met slechts 1,1% groeide. De bijdrage van de toerismesector aan het bbp is mede hierdoor gegroeid naar een totaal van 3,7 procent (24,4 miljard euro).
15.000 extra banen in toerisme
Het aantal banen binnen de toerismesector is in 2014 gestegen met 15.000 naar een totaal van 606.000. Het aantal fte’s (voltijdbanen) steeg ongeveer 8.000 waarmee de groei van het arbeidsvolume op ruim 2% uitkwam. Het arbeidsvolume van de totale Nederlandse economie daalde licht, waardoor het aandeel van de toerismesector dus groter werd.
Ongeveer driekwart van het werk in de toerismesector bestaat uit karakteristieke toerismebanen. Hieronder vallen banen in de horeca, luchtvaart, reisorganisaties- en bemiddeling, kunst en cultuur. Ongeveer een kwart van het werk in de toerismesector bestaat uit overige banen zoals in de detailhandel, het openbaar vervoer en in de taxibranche.
Figuur 2: Werkgelegenheid naar activiteit
Bron: CBS
Toerisme banenmotor horeca
Vorig jaar was de werkgelegenheid in de toerismesector gelijk aan 366.000 fte’s, waarvan 46% in de horeca (o.a. hotels, restaurants, campings, vakantieparken). Het aantal toeristische horecabanen is met 3% gestegen ten opzichte van 2013.
Terwijl het goed gaat met de werkgelegenheid in de horeca nam het aantal fte’s in de luchtvaart, reisbureaus en -bemiddeling juist met 3% af in 2014. Vooral de traditionele reisbureaus hebben te lijden onder het toenemend aantal online boekingen.
In het nieuwe Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2015 dat binnenkort verschijnt nog veel meer cijfers en informatie over de economische betekenis van toerisme voor de Nederlandse economie. Bestel nu alvast uw exemplaar.