Marktaandeel Airbnb in Nederland blijft fors stijgen
In
2016 werden in Amsterdam bijna 1,7 miljoen overnachtingen geboekt via Airbnb.
Een stijging van maar liefst 125% ten opzichte van 2015. Het marktaandeel
explodeerde hierdoor naar 10,7% (van 5,4%) in vergelijking met hotels. In Den
Haag en Rotterdam zijn voor de eerste keer de Airbnb-activiteiten geanalyseerd.
Het marktaandeel lag hier respectievelijk op 7,3% en 6,5%. Dit blijkt uit een
gezamenlijk onderzoek van Colliers International en Hotelschool The Hague naar
Airbnb in Nederland.
Concentratie in het Amsterdamse centrum
De
activiteiten van Airbnb spelen zich vooral af in het centrale deel van de stad.
64% van de overnachtingen wordt geboekt in vijf wijken: Centrum-West, De
Baarsjes & Oud-West, Centrum-Oost, De Pijp en Westerpark. In tegenstelling
tot wat Airbnb stelt, verspreiden toeristen zich dus niet door de hele stad.
De gemiddelde prijs voor een overnachting steeg in 2016 met bijna 3% naar 140 euro. Dit is in lijn met de prijsstijging bij hotels. Voor een gedeelde kamer werd fors meer betaald dan het jaar er voor (+35%). Gasten zijn dus bereid om meer voor hun overnachting te betalen, zelfs als ze een kamer moeten delen. Steeds meer Amsterdammers willen profiteren van het succes van Airbnb. Het aantal aangeboden accommodaties verdubbelde tot ruim 32.000. 35% hiervan wordt aangeboden door hosts met meerdere accommodaties. Een teken dat een deel in handen is van professionele verhuur.
"Na de al forse stijging in 2015 zien we dat de populariteit van Airbnb in 2016 nog verder is toegenomen”, zegt Dirk Bakker, Head of EMEA Hotels bij Colliers International. "Omdat de aanwas van hotelkamers achterloopt op de groei van het aantal toeristen, wijken zij nu uit naar alternatieven zoals Airbnb. Een hotelstop zal de toestroom van reizigers naar het centrum van de stad niet tegenhouden. Een belangrijk signaal voor de gemeente en de hotellerie”.
Marktaandeel Rotterdam en Den Haag kan nog veel verder groeien
Den Haag was in 2016 de tweede Airbnb-stad van Nederland. Er werden hier 126.000 overnachtingen geboekt. Rotterdam kwam op de derde plek met 116.000 geboekte overnachtingen. Dit is opvallend aangezien Rotterdam in 2016 13% meer hotelgasten verwelkomde.
Zoals ook in andere grote steden in Europa, overnachten in Rotterdam en Den Haag de meeste gasten in en rond het centrum van de stad. In beide steden werd ruim twee derde van de accommodaties geboekt in de populairste drie wijken. De meeste bezoekers in Den Haag verbleven in het Centrum, Scheveningen en Segbroek. In Rotterdam bestond de top drie uit het Centrum, Delfshaven en Noord.
De gemiddelde prijzen per nacht liggen ver onder die van Amsterdam. In Den Haag betaalden gasten 79 euro per nacht en in Rotterdam 72 euro. Minder dus dan voor een gedeelde kamer in Amsterdam.
Groei blijft aanhouden
In het eerste kwartaal van 2017 heeft de groei verder doorgezet. In Amsterdam werden meer dan 367.000 overnachtingen geboekt. Een stijging van 34% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. In Den Haag was de stijging 32% en in Rotterdam 40%. De verwachting is dat 2017 opnieuw een recordjaar wordt voor Airbnb en Rotterdam door de snellere groei Den Haag voorbijstreeft.
Jeroen Oskam, Head of Research bij Hotelschool The Hague, geeft aan dat Rotterdam en Den Haag in de toekomst steeds belangrijker worden voor Airbnb: "De sterke groeicijfers onderstrepen de invloed van het toerisme in deze steden. Omdat in Den Haag en Rotterdam het aantal hotels beperkt is, kan het marktaandeel van Airbnb hier nog veel verder stijgen.”
Over het onderzoek
Colliers International en Hotelschool The Hague doen als enige partij kwantitatief onderzoek naar Airbnb in Europese steden. Dit is het meest complete onderzoek op de Nederlandse markt. Er wordt dagelijks data verzameld in tegenstelling tot andere onderzoeken die momentopnames maken. Voor Amsterdam zijn de gegevens van ruim 30.000 Airbnb "listings” geanalyseerd aan de hand van ruim acht miljoen status updates.