Geplaatst op: 28-04-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Tips voor een intelligente open up

Tips voor een intelligente open up

"Na een intelligente lock down moeten we nu naar slowly open up”, stelde Goof Lukken tijdens het door BUas georganiseerde webinar ‘Leisure in de 1,5 meter maatschappij’. Volgens Lukken hebben brancheorganisaties zich met resultaat ingespannen voor financiële vergoedingen voor bedrijven maar verdiepen de gevolgen zich door de lengte van de crisis. Daarbij komt nog eens dat consumenten angstig zijn geworden. Maar hoe kun je een leisurebedrijf inrichten voor de 1,5 meter economie en toch nog een goede businesscase draaien? 


Goof Lukken had samen met ondernemer Myrian Ermes heel wat tips voor ondernemers.

  1. Blijf in contact met uw medewerkers. Mooi voorbeeld is de Efteling die medewerkers de kans bood om met de auto door het park te rijden;
  2. Ga pro-actief nadenken over wat er wel kan en blijft niet hangen in onmogelijkheden;
  3. Volg in de media en in uw sociale netwerk best practices van andere bedrijven;
  4. Blijf in contact met uw doelgroep. Zo organiseerde Walibi een race met grote badeenden in de wildwaterbaan en mochten kijkers gokken op de winnaar;
  5. Zet je medewerkers in op onderhoud zodat je park of horeca er na de heropening piekfijn bijligt;
  6. Die heropening moet je nu al minutieus voorbereiden;
  7. Denk vooral in kansen en buiten bestaande kaders. Zo plaatste kampeerterrein de Lievelinge Dixies uit de bouw bij de kampeerplaatsen zodat iedereen de beschikking heeft over privesanitair.

Volgens Lukken wordt het managen van de capaciteit om daarmee de 1,5 meter afstand te garanderen een belangrijk sturingsinstrument. "Bepaal je capaciteit en de activiteiten die je kunt aanbieden. Denk ook na over vervangende activiteiten voor activiteiten die in de 1,5 meter economie niet meer kunnen.”


Veranderplan met nieuw businessmodel

Een veranderplan wordt de komende periode je belangrijkste document. Met dat veranderplan in de hand kunnen ondernemers hun businessmodel opnieuw invullen. Bij dit alles moet veiligheid voor zowel personeel als gasten voorop staan. Protocollen en werkplannen moeten in elk geval deze drie aspecten van de 1,5 meter economie omvatten:

  • hoe ga je 1,5 meter afstand tussen sociale units in je bedrijf organiseren?
  • welke hygienemaatregelen neem je en over welke desinfecterende middelen beschik je?
  • welke beschermingsmiddelen heb je nodig voor je medewerkers?

Om verantwoord open te gaan, is het reguleren van de gastenstroom essentieel. Denk daarbij aan:

  • instroom
  • flow in het park
  • wachtrijen

Een optimale gastenstroom waar je geld aan verdient, kun je regelen door:

  • het maximaal aantal gasten te bepalen;
  • online tickets te verkopen;
  • met timeslots te werken;
  • de wachtrijen goed in te delen;
  • openingstijden te verruimen;
  • bezoek exclusiever te maken;
  • dynamic pricing toe te passen voor drukke en rustige momenten;
  • in restaurants gasten te placeren;
  • en te denken in social units.


10 praktische tips

Ondernemer Myrian Ermes had vervolgens nog een hele hoop praktische tips voor attractieparken en horeca in de 1,5 meter economie:

  1. sla wachtrijen over om voldoende afstand tussen wachtende gasten te creëren;
  2. plaats schermen om tafels om meer capaciteit te organiseren;
  3. maak verschillende looproutes voor personeel en gasten;
  4. gebruik tafels om en om en benut de ongebruikte tafels als uitserveerlocatie;
  5. of maak een centrale uitserveerlocatie;
  6. communiceer met je personeel via oortjes, zo kunnen ook zij op 1,5 meter afstand van elkaar blijven;
  7. je kunt ook voor zelfbediening kiezen met plexiglas tussen personeel en gasten;
  8. plaats signing op de vloer voor een goede routing;
  9. laat gasten met een app of qr-codes bestellen;
  10. en stimuleer contactloos betalen.

Welke diensten voegen de meeste waarde toe?

Grote vraag voor veel bedrijven is het verdienmodel dat bij de 1,5 meter economie al snel niet rendabel is. Daarvoor moeten volgens Ermes bedrijven goed kijken welk aanbod de meeste waarde toevoegt. Dan is een tosti op het menu misschien niet de meest logische keuze. Bedrijven moeten zich ook afvragen hoe ze meer waarde aan hun producten kunnen toevoegen. Ook een hogere omloopsnelheid met meer shifts kan bij een beperkte capaciteit voor meer gasten zorgen. Tevens moet het reduceren van kosten niet uit het oog worden verloren. Meer waarde toevoegen doe je door: 

  • de gemiddelde besteding per gast te verhogen;
  • arrangementen en/of menu’s samen te stellen;
  • het assortiment aan te passen en te verkleinen;
  • aandacht geven aan extra inkomstenstromen met bijvoorbeeld afhalen en/of bezorgen;
  • herhaalbezoek te stimuleren met terugkomacties;
  • en vergeet niet dat bij schaarste de prijs best omhoog kan.

Functionele en commerciële communicatie

Functionele communicatie is volgens Ermes in het handhaven van de 1,5 meter economie een hele belangrijke stap. Plaats daarvoor de huisregels op een prominente plek. Zorg voor signing en afstandsindicatoren op de vloer. Geef een heldere boodschap maar wordt geen politieagent. Zet je functionele communicatie in de huisstijl, dat geeft bezoekers vertrouwen over de afzender.


De commerciële communicatie moet consumenten verleiden tot een bezoek. Stimuleer daarbij reserveren, help de gast met het maken van keuzes, laat ze bij voorkeur digitaal bestellen, voeg bij afhalen waarde toe in de verpakking en vergeet ze niet met een kaartje smakelijk eten te wensen.


Allerbelangrijkste boodschap was toch wel om zelf de regie te pakken!


Wil je het webinar nog eens terugkijken? Dat kan hier

Trefwoorden: horeca, leisure, attractieparken, crisis

CELTH





||| Nieuws |||

05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
04/02/25
Horeca in 2025: Wat je nu moet weten om je zaak future-proof te maken!
Het inspirerende evenement heeft opnieuw laten zien waar de horeca naartoe gaan en welke ontwikkelingen echt niet meer te negeren zijn.
04/02/25
Texelse Rosalie Lap nieuwe directeur VVV Texel
Vanaf maart is Rosalie Lap door de Raad van Toezicht van VVV Texel aangesteld als directeur VVV Texel.
04/02/25
Benoeming tot Officier en Ridder van het Légion d'Honneur
Op 28 januari heeft de Franse president Emmanuel Macron in het Élysée-paleis in Parijs Europa-Park-oprichter Roland Mack benoemd tot “Officier de la Légion d'honneur” en Michael Mack, managing partner van Europa-Park en CEO van MACK One, tot “Chevalier de la Légion d'Honneur”.
04/02/25
Museum Oudheden biedt tweede kaart gratis op Valentijnsdag
Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari 2025, voordelig en dubbelgezellig met de prijsactie ‘2 entreekaartjes voor de prijs van 1’.
04/02/25
Exclusief voor leden
Cultureel aanbod onderdeel van arbeidsomstandigheden
Alleo en CultuurWerkt! bundelen krachten en maken populaire cultuur integraal onderdeel van arbeidsv...
04/02/25
De toekomst speelt op Delft Fringe Festival
Op 30 bijzondere locaties in Delft worden bezoekers van 27 mei tot en met 9 juni door 26 talenten verrast met dans, theater, muziek, cabaret en alles daartussen.
04/02/25
RBT Heuvelrug & Vallei verwelkomt drie nieuwe bestuursleden
Belangrijke bestuurswissel bij Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei per januari 2025.

||| Agenda |||

06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...