07-10-2014 t/m 10-10-2014: Museumcongres 2014: collectie centraal

Museumcongres 2014: collectie centraal
Het achtste Museumcongres op 9 en 10 oktober 2014 gaat over collecties. De sprekers nemen het publiek mee in hun visie en gedachten over museale collecties. Welke rol en positie hebben collecties in deze tijd? 

Wat staat musea te wachten op het gebied van collectiemobiliteit en bruikleenverkeer? Welke trends zijn van invloed op de museumsector? Welke kansen zijn er voor musea op het gebied van samenwerking, wetenschappelijk onderzoek en publieksbenadering? Dat zijn onderwerpen die tijdens het congres aan bod komen.

Het Museumcongres vindt plaats in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden, het nieuwe Fries Museum, met het inpandige Verzetsmuseum, het Princessehof en het Natuurmuseum Friesland.

Programma:

Donderdag 9 oktober 2014
- Herman Pleij, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Spreekt over het ontstaan van verzamelingen en de historie van de mens als jager en verzamelaar.
- Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau en bijzonder hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg in de Veranderende Verzorgingsstaat aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Presenteert zijn onderzoek naar samenwerking binnen de museumsector. Het rapport is in lijn met de twee commissies Asscher-Vonk naar hetzelfde thema.
- Marjan Hammersma, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Spreekt over de Kennisagenda. De centrale wetenschappelijke agenda voor de museumsector met bijbehorende onderzoeksbeurzen.
- Annemarie Bos, directeur Geesteswetenschappen NWO. Spreekt over de Kennisagenda. De centrale wetenschappelijke agenda voor de museumsector met bijbehorende onderzoeksbeurzen.
- Irene Asscher-Vonk, Voorzitter bestuur Museumvereniging. Spreekt over de Kennisagenda. De centrale wetenschappelijke agenda voor de museumsector met bijbehorende onderzoeksbeurzen.
- Onur Karaoglu (zie foto), directeur Museum of Innocence, Istanbul. Prijswinnar European Museum of the Year Award.

Vrijdag 10 oktober 2014
- Erik Scherder, neuropsycholoog. Spreekt over de menselijke drang tot verzamelen. Hoe collectioneren wij in onze hersenen en hoe kunnen musea daarop inspelen?
- Christine Boland, trendanalist. Spreekt over maatschappelijke ontwikkelingen die relevant zijn voor musea.

Meer informatie op: www.museumcongres.nl

||| Nieuws |||

22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.
22/11/24
Burgers' Zoo benut regenwater slim voor duurzame verzorging dieren
Burgers' Zoo zet een slimme stap op het gebied van duurzaamheid. Het Arnhemse dierenpark maakt optim...
22/11/24
Zeeland.com maakt lokaal boeken mogelijk dankzij samenwerking met Allyourz
Zeeland.com, het online inspiratieplatform van de provincie Zeeland, gaat een pilot aan met Allyourz. Dit betekent dat bezoekers van Zeeland.com voortaan direct hun verblijf in de provincie kunnen boeken.
21/11/24
Praktijk: bedrijven leveren essentiële bijdrage in opleidingen
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk en investeren daar fors in. Dit blijkt uit onderzoek van ResearchNed. Het onderzoek leidt tot veranderende inzichten bij VNO-NCW en MKB-Nederland over stages, vergoeding en subsidie voor leerwerkplekken.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
20/11/24
BUas traint op AI en ethiek
Vanaf februari 2025 verplicht de AI Act bedrijven om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is. Maar AI maakt nog geen onderscheid in ethische vraagstukken.
19/11/24
KLM breidt intercontinentale netwerk uit met drie nieuwe bestemmingen
KLM breidt haar intercontinentale netwerk uit met nieuwe diensten tussen Amsterdam en San Diego (VS), Georgetown (Guyana) en Hyderabad (India).