Faillissementen in de horeca in perspectief
Gaat het nu wel of niet goed met de Nederlandse horeca? Welke indicatoren zijn van belang? De omzet in de branche of juist het aantal faillissementen? En wie brengt dan de juiste cijfers?
Als we naar de recente berichtgeving van het
Faillisementsdossier.nl kijken dan zit de Nederlandse horeca in de gevarenzone.
In het eerste halfjaar van 2016 gingen 20% meer horecabedrijven failliet dan in
dezelfde periode van 2015. Deze organisatie beschikt over een complete database
met faillissementen en surseances in Nederland en noteerde over de hele
Nederlandse economie bekeken juist 20% minder faillissementen in het eerste
halfjaar van 2016. In de horeca is de ontwikkeling tegengesteld met juist meer
faillissementen.
Maar niet alleen Faillisementsdossier.nl telt het aantal faillissementen, ook het CBS doet dat en deze organisatie signaleert in de eerste jaarhelft van 2016 juist een stabilisatie van het aantal faillissementen in de horeca. Over het aantal faillissementen door alle bedrijfstakken heen zien zowel CBS als Faillissementsdossier.nl dezelfde ontwikkeling (-18% tot -20%). Pakken we de cijfers van het CBS over meerdere kwartalen dan zien we dat het aantal faillissementen in de horeca al acht kwartalen op rij daalt. Alleen in het tweede kwartaal van 2016 signaleert het CBS een toename van het aantal faillissementen. Toen gingen 81 horecabedrijven failliet, 35% meer dan in het 2e kwartaal van 2015. Maar in 2015-2 zat het aantal faillissementen in de horeca op een historisch laag niveau (60).
Maar wat zegt het aantal faillissementen nu eigenlijk over de ontwikkelingen in een branche? Laten we de cijfers eerst maar eens in perspectief plaatsen. De afgelopen vier jaar gingen gemiddeld 373 horecabedrijven per jaar failliet. Op 43.985 horecabedrijven slechts 0,85%, een zeer gering aantal. Plaatsen we dat cijfer weer in een ander perspectief dan doet de horeca het niet zo best want van alle Nederlandse bedrijven ging in 2015 slechts 0,48% failliet.
Laten we er eens een andere indicator bij pakken, de omzet
in de horeca. Die groeit al vanaf het tweede kwartaal van 2013 onafgebroken.
Eerst nog met bescheiden groeicijfers maar de laatste vier kwartalen met 6% tot
7% groei. Ten opzichte van 2010 is de omzetwaarde van de Nederlandse horeca met
een kleine 20% gegroeid. In vergelijking met de totale Nederlandse economie scoort de horeca al jaren bovengemiddeld.
En wat kunnen we nu concluderen uit deze vergelijkingen? Qua
omzet groeit doet de Nederlandse horeca
het helemaal niet slecht met onafgebroken solide groeicijfers vanaf 2013.
Ook het aantal faillissementen daalt al sinds 2014 met één negatieve
uitschieter in het tweede kwartaal van 2016. Wel is het aantal faillissementen
in de horeca relatief hoog. Onze conclusie is dat berichtgeving op basis van
één indicator op één kwartaal niet het juiste sentiment in de totale branche
weergeeft.
Ontwikkeling omzet en faillissementen in de Nederlandse horeca
Faillissementen abs | Faillissementen ontwikkeling t.o.v. jaar eerder | Omzet ontwikkeling t.o.v. jaar eerder | |
2012 1e kwartaal | 86 | -25% | 3,4% |
2012 2e kwartaal | 82 | -5% | 1,4% |
2012 3e kwartaal | 107 | 6% | 0,7% |
2012 4e kwartaal | 93 | 26% | -0,9% |
2013 1e kwartaal | 94 | 9% | -3,2% |
2013 2e kwartaal | 111 | 35% | 0,6% |
2013 3e kwartaal | 111 | 4% | 2,5% |
2013 4e kwartaal | 120 | 29% | 3,3% |
2014 1e kwartaal | 97 | 3% | 7,0% |
2014 2e kwartaal | 79 | -29% | 4,9% |
2014 3e kwartaal | 98 | -12% | 4,5% |
2014 4e kwartaal | 107 | -11% | 5,5% |
2015 1e kwartaal | 88 | -9% | 3,5% |
2015 2e kwartaal | 60 | -24% | 6,3% |
2015 3e kwartaal | 64 | -35% | 6,2% |
2015 4e kwartaal | 94 | -12% | 7,1% |
2016 1e kwartaal* | 64 | -27% | 7,0% |
2016 2e kwartaal | 81 | 35% | nnb |