Geplaatst op: 26-10-2016
Auteur: Ton Vermeulen

Where2bnb.com zoals Airbnb was bedoeld

Where2bnb.com zoals Airbnb was bedoeld
Amsterdam is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws vanwege de drukte in de stad en ongebreidelde groei van de particuliere verhuur. Onder het mom van de aaibare deeleconomie vullen multinationale kapitalisten hun zakken ten koste van de sociale structuur in lokale gemeenschapen waar slechts enkelen profiteren van de huuropbrengsten.


Toch begon het zo leuk met de huidige marktleider Airbnb. Slapen bij een local op de bank die je vervolgens als 'best friend' de stad liet zien. Nu is deze markt grotendeels overgenomen door verhuurders die hun gasten niet eens meer zien en de ontvangst aan ingehuurde professionals overlaten. Het is een keiharde business geworden die helemaal niets meer te maken heeft met living 'like a local'. De gemeente Amsterdam probeert met harde maatregelen en afspraken met de verhuurplatforms de overlast tegen te gaan maar het lijkt -ondanks alle goede bedoelingen van de gemeente- wel een beetje op dweilen met de kraan open.


Become a local

Gelukkig zijn er ook mensen die niet alleen klagen maar aan oplossingen werken. Menno Heling (bekend van het erfgoedplatform if then is now en MM Nieuws) en Erick de Boer (bekend van AdresData) hebben het initiatief genomen tot Where2bnb.com, een platform dat bezoekers aan Amsterdam gaat helpen om een bnb te kiezen in een voor hem of haar interessante buurt.


Where2bnb biedt verhalen en evenementen passend bij de interesse of passie van de bezoeker en toont daarmee de juiste buurt ‘to become a local’. Het delen van passies, het selecteren van verhalen, en het kiezen van de juiste buurt ondersteunen op deze nieuwe site het bewuster boeken van een bnb. De site die nu in beta/proto gelanceerd is, biedt verhalen en een overzicht van buurten, eerst in Amsterdam en binnenkort ook enkele andere steden in Nederland.


Respectvol deelnemen aan het leven in een stad

Door de identiteit van een wijk te koppelen aan persoonlijke interesses via verhalen en interessante activiteiten kunnen bezoekers een bewuste keuze maken waar ze willen verblijven in een stad. Een mogelijkheid die nu niet geboden wordt door bnb-bemiddelingssites.


Where2bnb gelooft dat verhalen verbinden en wederzijds begrip bevorderen en om ons te inspireren om de plek die we bezoeken ook echt te beleven. Individuele reizigers voelen steeds meer behoefte deze persoonlijke ervaring te delen met respect voor de lokale cultuur en geschiedenis. Een geïnformeerde reiziger is immers een verantwoordelijke bezoeker! Where2bnb gelooft daarom in een community van reisgenoten die inspireert, deelt, verbindt en respectvol omgaat met de buurt.


Om te boeken linkt Where2bnb bezoekers vooralsnog door naar reguliere bnb-sites als Airbnb.com of bedandbreakfast.eu. Omdat iedere buurt van een stad zijn eigen unieke verhalen heeft, zullen reizigers beter gespreid over de stad onderdak vinden.


Samenwerking en groei

Where2bnb start klein met een beta-website om potentiële samenwerkingspartners een idee te geven hoe het concept gaat werken. Naast Amsterdam gaat Where2bnb van start in enkele andere steden in Nederland, meteen gericht op een Engelstalig publiek. De site biedt buurt-hosts de mogelijkheid om met de presentatie van een buurt en verhalen ook geld te verdienen en verwacht de komende jaren dan ook een snelle groei in buurten en steden. Where2bnb richt zich daarbij op een internationaal publiek van jongeren en reizigers van middelbare leeftijd.


Initiatiefnemers

Where2bnb.com is een initiatief van concept ontwikkelaar, community builder, storyteller Menno Heling en technisch manager Erick de Boer. Samen hebben zij vele jaren ervaring in ontwikkeling van platforms en digitale marketing oplossingen voor culturele en toeristische organisaties.


Eerste ontwikkelingen

Gebruikers kunnen via de site www.where2bnb.com hun interesse kenbaar maken of zich opgeven als buurt-host, als verhalenverteller, als partner of gewoon als lid van de where2bnb community. Met deze groep van eerste volgers en deelnemers ontwikkelt Where2bnb.com de komende jaren een platform met vele verhalen en buurten om je thuis te voelen.

Topics:Horeca
Trefwoorden: deeleconomie, airbnb, verhuurplatforms

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
16/12/24
Europa’s eerste mens-robot opent nieuw vakevent Travel & Tech
De missie van Travel & Tech is het verbinden van experts en professionals om de manier waarop we reizen, te vernieuwen.
16/12/24
Consumentenbond waarschuwt voor dure extra kosten bij vliegtickets
Websites voor vliegtickets beloven goedkope tickets, maar rekenen vaak hoge prijzen voor bagage en s...
11/12/24
Weer award voor Dark Sky Terschelling
De campagne rondom Dark Sky Terschelling heeft in Londen een internationale X.Award gewonnen. Bijzonder want het verslaat andere bekende destinatiecampagnes. De campagne won een Purposeful Brand Award en concurreerde met wereldspelers als Visit California, Explore Natural Martin (Florida) en Wonderful Copenhagen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Great Stay App neemt The Digital Concierge over
Great Stay, bedrijf in digitale gastcommunicatie neemt app The Digital Concierge over.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.