Geplaatst op: 26-10-2016
Auteur: Ton Vermeulen

Where2bnb.com zoals Airbnb was bedoeld

Where2bnb.com zoals Airbnb was bedoeld
Amsterdam is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws vanwege de drukte in de stad en ongebreidelde groei van de particuliere verhuur. Onder het mom van de aaibare deeleconomie vullen multinationale kapitalisten hun zakken ten koste van de sociale structuur in lokale gemeenschapen waar slechts enkelen profiteren van de huuropbrengsten.


Toch begon het zo leuk met de huidige marktleider Airbnb. Slapen bij een local op de bank die je vervolgens als 'best friend' de stad liet zien. Nu is deze markt grotendeels overgenomen door verhuurders die hun gasten niet eens meer zien en de ontvangst aan ingehuurde professionals overlaten. Het is een keiharde business geworden die helemaal niets meer te maken heeft met living 'like a local'. De gemeente Amsterdam probeert met harde maatregelen en afspraken met de verhuurplatforms de overlast tegen te gaan maar het lijkt -ondanks alle goede bedoelingen van de gemeente- wel een beetje op dweilen met de kraan open.


Become a local

Gelukkig zijn er ook mensen die niet alleen klagen maar aan oplossingen werken. Menno Heling (bekend van het erfgoedplatform if then is now en MM Nieuws) en Erick de Boer (bekend van AdresData) hebben het initiatief genomen tot Where2bnb.com, een platform dat bezoekers aan Amsterdam gaat helpen om een bnb te kiezen in een voor hem of haar interessante buurt.


Where2bnb biedt verhalen en evenementen passend bij de interesse of passie van de bezoeker en toont daarmee de juiste buurt ‘to become a local’. Het delen van passies, het selecteren van verhalen, en het kiezen van de juiste buurt ondersteunen op deze nieuwe site het bewuster boeken van een bnb. De site die nu in beta/proto gelanceerd is, biedt verhalen en een overzicht van buurten, eerst in Amsterdam en binnenkort ook enkele andere steden in Nederland.


Respectvol deelnemen aan het leven in een stad

Door de identiteit van een wijk te koppelen aan persoonlijke interesses via verhalen en interessante activiteiten kunnen bezoekers een bewuste keuze maken waar ze willen verblijven in een stad. Een mogelijkheid die nu niet geboden wordt door bnb-bemiddelingssites.


Where2bnb gelooft dat verhalen verbinden en wederzijds begrip bevorderen en om ons te inspireren om de plek die we bezoeken ook echt te beleven. Individuele reizigers voelen steeds meer behoefte deze persoonlijke ervaring te delen met respect voor de lokale cultuur en geschiedenis. Een geïnformeerde reiziger is immers een verantwoordelijke bezoeker! Where2bnb gelooft daarom in een community van reisgenoten die inspireert, deelt, verbindt en respectvol omgaat met de buurt.


Om te boeken linkt Where2bnb bezoekers vooralsnog door naar reguliere bnb-sites als Airbnb.com of bedandbreakfast.eu. Omdat iedere buurt van een stad zijn eigen unieke verhalen heeft, zullen reizigers beter gespreid over de stad onderdak vinden.


Samenwerking en groei

Where2bnb start klein met een beta-website om potentiële samenwerkingspartners een idee te geven hoe het concept gaat werken. Naast Amsterdam gaat Where2bnb van start in enkele andere steden in Nederland, meteen gericht op een Engelstalig publiek. De site biedt buurt-hosts de mogelijkheid om met de presentatie van een buurt en verhalen ook geld te verdienen en verwacht de komende jaren dan ook een snelle groei in buurten en steden. Where2bnb richt zich daarbij op een internationaal publiek van jongeren en reizigers van middelbare leeftijd.


Initiatiefnemers

Where2bnb.com is een initiatief van concept ontwikkelaar, community builder, storyteller Menno Heling en technisch manager Erick de Boer. Samen hebben zij vele jaren ervaring in ontwikkeling van platforms en digitale marketing oplossingen voor culturele en toeristische organisaties.


Eerste ontwikkelingen

Gebruikers kunnen via de site www.where2bnb.com hun interesse kenbaar maken of zich opgeven als buurt-host, als verhalenverteller, als partner of gewoon als lid van de where2bnb community. Met deze groep van eerste volgers en deelnemers ontwikkelt Where2bnb.com de komende jaren een platform met vele verhalen en buurten om je thuis te voelen.

Topics:Horeca
Trefwoorden: deeleconomie, airbnb, verhuurplatforms

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.