Geplaatst op: 03-11-2016
Auteur: Ton Vermeulen

Amsterdams bestuur laat spierballen zien

Amsterdams bestuur laat spierballen zien
LMspencer / Shutterstock.com
Amsterdam opent frontaal de aanval op de groei van het toerisme. Vorige week kondigde burgemeester Van der Laan in zijn toespraak De staat van de stad aan te onderzoeken welke hotelplannen juridisch echt onvermijdelijk zijn, gisteren kondigde politiechef Aalbersberg aan agenten uit West en Zuidoost naar de binnenstad over te plaatsen om niet de grip op de stad te verliezen en vandaag deelde wethouder Ollogren doodleuk mee dat de gemeente Amsterdam de cruiseterminal uit het centrum weg wil hebben.


De tijd van rustig praten over een Stad in Balans en mooie experimenten lijkt wel voorbij. Het gemeentebestuur laat nu vooral spierballen zien en schroomt niet een bijna nieuwe cruiseterminal met een simpele pennenstreek van de kaart te vegen. Natuurlijk gaan het project Stad in Balans en de 31 experimenten door maar de recente aankondigingen geven aan dat het gemeentebestuur het gevoel heeft nu al harder te moeten ingrijpen.


Dat burgemeester Eberhard van der Laan vorige week zijn volledige toespraak De staat van de stad aan het toerisme wijdde, was al een teken aan de wand en de aankondiging van vandaag op het Havendebat van wethouder Kajsa Ollongren dat de cruiseterminal uit het centrum moet verdwijnen zijn waarschijnlijk niet de laatste draconische maatregelen die het gemeentebestuur gaat nemen.


Van der Laan vatte het mooi samen in zijn toespraak: "Wij hebben met z’n allen, in deze tijd van mondialisering, een enorm probleem…En dat is dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen. Dat is het echte probleem. In die stad komen redelijke mensen tegenover elkaar te staan. En zoals vaker dreigen de hardste schreeuwers de meeste aandacht te krijgen, met aan de ene kant de activistische bewoner die beweert dat Amsterdam allang verloren is, en alleen nog maar een pretpark is. En aan de andere kant de ondernemer die zelfs zijn moeder nog in een Mickey Mouse pak zou hijsen om er geld aan te verdienen.”


"De bewoners moeten weer op de eerste plaats komen"


Eberhard van der Laan - burgemeester Amsterdam


In de optiek van Van der Laan verandert de snelle groei van het toerisme de stad. "Het dreigt grote delen van de stad onbetaalbaar te maken, voor normale ondernemingen, maar vooral ook voor gewone bewoners en hun kinderen.” En alhoewel Amsterdam als toegangspoort voor Europa moet blijven meedraaien in de wereldtop van internationale innovatieve, creatieve en zakelijke knooppunten moeten volgens Van der Laan de bewoners weer op de eerste plaats komen.


"Straten zijn er niet om bier te drinken maar om naar je werk, school of vrienden toe te gaan. Winkels moeten er zijn, niet enkel om de vreetkick na het blowen te stillen, of de koffers te vullen met souvenirs, maar om dagelijkse inkopen te doen. En huizen zijn er niet om aan toeristen te verhuren, maar om in te wónen”, vatte Van der Laan zijn ideale blik op Amsterdam samen.


Van der Laan gaf ook al een kleine doorkijk naar de oplossingen. Nu nog proefballonnetjes maar een bestuur dat bereid is een splinternieuwe cruiseterminal van de kaart te vegen, hoeft nog korter na te denken over andere maatregelen.


  • De stad gaat samen met andere Europese steden één front vormen tegen de verhuurplatforms en ze gaan het hard spelen. Het feit dat de verlening van de deal met Airbnb over de afdracht van de toeristenbelasting maar uitblijft, spreekt boekdelen.

  • Van der Laan daagt Amsterdammers uit zelf een echt sociaal verhuurplatform te bouwen dat zelf de maximale verhuurtijd van 30 dagen in de gaten houdt, gegevens deelt en overlast bestrijdt. De eerste aanzet is daartoe al gegeven met where2bnb.com, een Amsterdams initiatief.

  • De stad gaat sterk inzetten op het spreiden van toeristen en bekijkt of de toeristenbelasting daarvoor optimaal kan worden ingezet.

  • Het college gaat bekijken hoeveel van de 100 hotelplannen echt juridisch onvermijdelijk zijn.

  • Van der Laan wil een branchering in winkelstraten en een maximum aan ijs- wafel en andere toeristenwinkels.

  • Wie met een grote groep in de stad wil verblijven moet een vergunning aanvragen zodat het aantal groepen kan worden beperkt en gespreid in tijd en plaats.


Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, drukte, negatieve effecten, bezoekstromen, amsterdam

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
16/12/24
Europa’s eerste mens-robot opent nieuw vakevent Travel & Tech
De missie van Travel & Tech is het verbinden van experts en professionals om de manier waarop we reizen, te vernieuwen.
16/12/24
Consumentenbond waarschuwt voor dure extra kosten bij vliegtickets
Websites voor vliegtickets beloven goedkope tickets, maar rekenen vaak hoge prijzen voor bagage en s...
11/12/24
Weer award voor Dark Sky Terschelling
De campagne rondom Dark Sky Terschelling heeft in Londen een internationale X.Award gewonnen. Bijzonder want het verslaat andere bekende destinatiecampagnes. De campagne won een Purposeful Brand Award en concurreerde met wereldspelers als Visit California, Explore Natural Martin (Florida) en Wonderful Copenhagen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Great Stay App neemt The Digital Concierge over
Great Stay, bedrijf in digitale gastcommunicatie neemt app The Digital Concierge over.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.