Geplaatst op: 21-12-2016
Auteur: Marcel Baltus

Reistrends - dit vind ik er van

Reistrends - dit vind ik er van
Bron: Shutterstock
Vroeger moest ik er ook al niet veel van hebben. Op de kermis in Noord-Holland liep ik er steevast voorbij. Tentjes met waarzeggers – vaak van die zigeunerachtig geklede vrouwen – die achter hun tafeltje met een glazen bol of tarotkaarten jouw toekomst wel even uit de doeken zouden doen.


Die nuchterheid is vandaag de dag nog steeds van toepassing. Ik krijg steevast weer een kriebelig gevoel wanneer ik de zelfverklaarde glazenbolstaarders weer allerlei top-tien-trends-voor-de-toekomst over ons heen hoor tetteren.


December is niet alleen een fijne maand om kadootjes uit te pakken, maar ook een gewild vooruitblikmoment om ons te vertellen wat wij komende jaren moeten of gaan doen. Ze klinken hip en trendy maar ze zijn eigenlijk al passé.


Ook de reissector blijft niet verstoken van toekomstscenario’s. Waar deze voorspellingen op gebaseerd zijn, is mij lang niet altijd duidelijk maar enig plak en knipwerk komt er zeker aan te pas. En warempel, dan blijkt de toeristenindustrie toch een beetje een papegaaienvolière te zijn waarin iedereen de trends blijft nagalmen.


Zo deed Booking.com onlangs ook een duitje in de toekomstvisiezak met acht trends waar jij en ik nog heel wat van kunnen opsteken. Een selectie.


Appetite to discover: De hele wereld is ontdekt dus zoekt de toerist steeds meer naar de krenten in de pap. Joh! Hele bevolkingsgroepen gaan nog steeds ieder jaar naar dezelfde vakantiebestemming en een veel kleiner aantal gaat op zoek naar 'onontdekte parels'. Dat is volgens mij al een jaar of 20 aan de gang.


Go green or stay home: Daar heb je hem weer. Duurzaam toerisme. Zag gisteren nog op tv dat de consument bij aanschaf van een nieuwe auto nauwelijks tot niet op de energielabel let maar alleen op de prijs. Dat gaat met het boeken van een vakantie ook al honderd jaar zo. Duurzaam toerisme is en blijft voor de doorsnee toerist een non-item.


Fly me to the moon: 44% van de bevolking zou graag op reis gaan naar een andere planeet of naar de dieptes van onze oceanen. Ook dat willen we al heel lang. Sinatra zong het al in 1964, maar het is een beetje duur en technisch nogal een uitdaging.

Pinterest komt ook met een lijst vol trending topics. Zo zouden koude bestemmingen, avontuurlijke en budget reizen in 2017 dé reistrends zijn. Beetje achtergehaald, niet? Laat Marco Polo het maar niet horen.


Trends. Rages. Modeverschijnselen. Bevliegingen. Het schuurt allemaal een beetje tegen elkaar aan. Op de Vakantiebeurs en het ANVR congres horen we een overkill aan allerlei trends, voorspellingen en ontwikkelingen bovenop die vele andere die we het afgelopen jaar al moesten incasseren.


Sorry jongens, ik raak de draad een beetje kwijt met deze wijsheden. Dan weer naar links en dan weer naar rechts. Je vindt het toch niet erg dat ik mij er een beetje van afsluit en gewoon rechtdoor(zee) ga. En ook in 2017 weer mijn gut feeling, common sense of in gewoon Nederlands mijn gezond verstand gebruik en het merendeel van het bla-bla gekwetter van futurologen van mij laat glijden als water van een eend.


Tradities. Daar geloof ik wel in! Wij wensen jou een gezond, reislustig en vooral tevreden 2017!


Lees meer blogs van Marcel Baltus op: www.baltuscom.nl

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.