Geplaatst op: 21-12-2016
Auteur: Marcel Baltus

Reistrends - dit vind ik er van

Reistrends - dit vind ik er van
Bron: Shutterstock
Vroeger moest ik er ook al niet veel van hebben. Op de kermis in Noord-Holland liep ik er steevast voorbij. Tentjes met waarzeggers – vaak van die zigeunerachtig geklede vrouwen – die achter hun tafeltje met een glazen bol of tarotkaarten jouw toekomst wel even uit de doeken zouden doen.


Die nuchterheid is vandaag de dag nog steeds van toepassing. Ik krijg steevast weer een kriebelig gevoel wanneer ik de zelfverklaarde glazenbolstaarders weer allerlei top-tien-trends-voor-de-toekomst over ons heen hoor tetteren.


December is niet alleen een fijne maand om kadootjes uit te pakken, maar ook een gewild vooruitblikmoment om ons te vertellen wat wij komende jaren moeten of gaan doen. Ze klinken hip en trendy maar ze zijn eigenlijk al passé.


Ook de reissector blijft niet verstoken van toekomstscenario’s. Waar deze voorspellingen op gebaseerd zijn, is mij lang niet altijd duidelijk maar enig plak en knipwerk komt er zeker aan te pas. En warempel, dan blijkt de toeristenindustrie toch een beetje een papegaaienvolière te zijn waarin iedereen de trends blijft nagalmen.


Zo deed Booking.com onlangs ook een duitje in de toekomstvisiezak met acht trends waar jij en ik nog heel wat van kunnen opsteken. Een selectie.


Appetite to discover: De hele wereld is ontdekt dus zoekt de toerist steeds meer naar de krenten in de pap. Joh! Hele bevolkingsgroepen gaan nog steeds ieder jaar naar dezelfde vakantiebestemming en een veel kleiner aantal gaat op zoek naar 'onontdekte parels'. Dat is volgens mij al een jaar of 20 aan de gang.


Go green or stay home: Daar heb je hem weer. Duurzaam toerisme. Zag gisteren nog op tv dat de consument bij aanschaf van een nieuwe auto nauwelijks tot niet op de energielabel let maar alleen op de prijs. Dat gaat met het boeken van een vakantie ook al honderd jaar zo. Duurzaam toerisme is en blijft voor de doorsnee toerist een non-item.


Fly me to the moon: 44% van de bevolking zou graag op reis gaan naar een andere planeet of naar de dieptes van onze oceanen. Ook dat willen we al heel lang. Sinatra zong het al in 1964, maar het is een beetje duur en technisch nogal een uitdaging.

Pinterest komt ook met een lijst vol trending topics. Zo zouden koude bestemmingen, avontuurlijke en budget reizen in 2017 dé reistrends zijn. Beetje achtergehaald, niet? Laat Marco Polo het maar niet horen.


Trends. Rages. Modeverschijnselen. Bevliegingen. Het schuurt allemaal een beetje tegen elkaar aan. Op de Vakantiebeurs en het ANVR congres horen we een overkill aan allerlei trends, voorspellingen en ontwikkelingen bovenop die vele andere die we het afgelopen jaar al moesten incasseren.


Sorry jongens, ik raak de draad een beetje kwijt met deze wijsheden. Dan weer naar links en dan weer naar rechts. Je vindt het toch niet erg dat ik mij er een beetje van afsluit en gewoon rechtdoor(zee) ga. En ook in 2017 weer mijn gut feeling, common sense of in gewoon Nederlands mijn gezond verstand gebruik en het merendeel van het bla-bla gekwetter van futurologen van mij laat glijden als water van een eend.


Tradities. Daar geloof ik wel in! Wij wensen jou een gezond, reislustig en vooral tevreden 2017!


Lees meer blogs van Marcel Baltus op: www.baltuscom.nl

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/11/24
Inspiratie- en netwerkreis voor vrijetijdssector naar Wereld Expo in Japan
Van 13 april tot 13 oktober 2025 vindt de wereldtentoonstelling Expo 2025 plaats in Osaka. Daarom organiseert Richard de Bruin voor Nederlandse vrijetijdsondernemers een 6-daagse inspiratie- en netwerkreis naar Japan.
29/11/24
Onderzoek naar gevolgen ravijnjaar voor toerisme en recreatie van start
Wat betekent het zogenaamde ravijnjaar 2026 voor Nederlandse gemeenten op beleidsterrein toerisme en recreatie? Dat gaat Leisurebrains samen met Markteffect onderzoeken. Zij doen daartoe een oproep aan wethouders en beleidsmedewerker bij gemeenten.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
29/11/24
Zeeland presenteert de gast van de toekomst
Tijdens de Toeristische Ontmoetingsdag 2024 in Zeeland stond het thema ‘De Gast van de Toekomst’ centraal. Diana Korteweg Maris van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme presenteerde het onderzoek ‘De gast van de toekomst in Zeeland in 20240’.
28/11/24
Exclusief voor leden
Certificaat SDG doelen voor Center Parcs
Center Parcs Europe heeft het SDG Pioneer-certificaat van de Verenigde Naties ontvangen voor de 29 Europese parken. Een belangrijke stap voor de duurzame ontwikkeling van deze keten.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
20/11/24
BUas traint op AI en ethiek
Vanaf februari 2025 verplicht de AI Act bedrijven om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is. Maar AI maakt nog geen onderscheid in ethische vraagstukken.
19/11/24
Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam krijgt na buurtparticipatie nieuwe gevel
Het voormalige ABN AMRO-pand in de grootschalige gebiedsontwikkeling Hart van Zuid wordt omgetoverd tot een groot street art-kunstwerk. Het idee voor de kleurrijke beschildering ontstond in dit Lab en na een participatietraject gaat de Rotterdamse streetart-kunstenaar Naomi King samen met buurtbewoners aan de slag.