Geplaatst op: 28-02-2017
Auteur: Han Verheijden

Het Verhaal van Nederland! Waarom wordt het nog niet verteld?

Het Verhaal van Nederland! Waarom wordt het nog niet verteld?
Bron: Shutterstock

"Het is 2025, de klimaatcrisis is op zijn hoogtepunt. Zowel de stijging van de zeespiegel als het smelten van gletsjers gaat veel sneller dan eerder werd verwacht. De Verenigde Naties zijn in spoedberaad bijeen. Er is namelijk wereldwijd een schreeuwend gebrek aan zoet water en de verwoestijning rukt alsmaar verder op. Door vervuiling en overbevissing zijn de ecosystemen van oceanen en rivieren volledig uit balans. Niemand lijkt nog een weg naar een oplossing te zien. Dan verwijst een commissie van specialisten naar Nederland, want daar werkt men al eeuwen aan watermanagement: dijken en dammen, droogmakerijen, polders en gemalen vormen de bouwstenen van dat land en zij weten hoe je overstromingen kunt voorkomen, zoet water kunt borgen en nieuw, vruchtbaar land kunt creëren.”

 

Ons echte erfgoed

Zal het echt zo lang moeten duren en moet er eerst een grote crisis plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de wereldburger Nederland ontdekt en dat de toerist het Verhaal van Nederland indringend kan ervaren en beleven? Het lijkt er soms wel op. We maken in ons land de mooiste themaparken, musea of dierentuinen, maar als het om ons echte erfgoed gaat (ons ontstaan) maken we er ons met een marginaal bezoekerscentrum of saaie expositie van af. Naar de perifeer gelegen Mont Saint-Michel in Frankrijk of de Hooverdam in de VS komen elk jaar miljoenen bezoekers, terwijl wij op de Afsluitdijk of de Oosterscheldedam al blij zijn met een paar honderdduizend.

 

Bewondering over het land onder water

Dat ligt mijns inziens niet aan de bekendheid. In alle landen waar ik kom, wordt met bewondering gesproken over dat landje onder de zeespiegel. De molens van Kinderdijk, de Afsluitdijk en de Zeeuwse Delta zijn echt wereldberoemd, ook al kan men niet altijd de exacte namen ervan duiden. Het Verhaal is bekend, al was het maar via Hansje Brinkers. Ik ben bang dat bescheidenheid ons hier in de weg zit. Ieder ander land zou trots zijn op de grote werken die hier in de afgelopen eeuwen tot stand zijn gebracht en men zou zich terdege realiseren dat zonder die kennis en inzet ons land helemaal niet zou hebben bestaan. Die trots en dat begrip verdienen veel meer exposure in het belang van zowel nationaal bewustzijn als van het internationaal toerisme!

 

Kansen bij de Afsluitdijk

De Nieuwe Afsluitdijk vormt wellicht een kans om dit manco op te vullen. De Afsluitdijk is immers het meest bekende en ook meest spectaculaire waterstaatkundige kunstwerk van Nederland. De dam is al wereldwijd beroemd en wordt jaarlijks reeds bezocht door enkele honderdduizenden bezoekers, waarvan velen uit het buitenland. Alleen zijn die bezoekers wat teleurgesteld, want wat beleef je daar feitelijk? De Dijk wordt op dit moment vernieuwd en krijgt een nieuw karakter. Daan Roosegaarde zorgt voor opvallende vormen, maar belangrijker is dat - naast veiligheid - nu meer aandacht wordt besteed aan ecologische waarden. Zo komt er bij Kornwerderzand een grote vismigratierivier, waardoor vissen in zoet en zout water kunnen zwemmen. Daarnaast wordt gewerkt aan energieopwekking en natuurontwikkeling.

 

Natuurbelevingspark toevoegen

Op initiatief van Innovatie Agro & Natuur en in samenspraak met instanties die werken aan een nieuw Beleefcentrum en de vismigratierivier is recent een plan gemaakt voor een natuurbelevingspark, waarin het Verhaal van Nederland (Waterland) wel integraal wordt verteld, in de vorm van onder meer een mini-polder, die een belevenis maakt van Lely’s project om met behulp van de Afsluitdijk nieuwe polders te bouwen; een waterspeeltuin in een miniatuur-model van de Nederlandse delta met nadruk op zijn vaarwegen, meren, waterwerken en kusten; een grote natuurattractie waar de bezoeker de effecten van eb en vloed op flora en fauna direct kan ervaren; een voettocht over wild wad. Het zou voor het Nederlands toerisme geweldig zijn als we na vijftig jaar experimenteren eindelijk dat verhaal op een boeiende manier kunnen presenteren.  

Trefwoorden: nederland, water, strijd tegen het water, belevingscentrum, afsluitdijk, duurzaam toerisme

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/02/25
Horeca in 2025: Wat je nu moet weten om je zaak future-proof te maken!
Het inspirerende evenement heeft opnieuw laten zien waar de horeca naartoe gaan en welke ontwikkelingen echt niet meer te negeren zijn.
04/02/25
Texelse Rosalie Lap nieuwe directeur VVV Texel
Vanaf maart is Rosalie Lap door de Raad van Toezicht van VVV Texel aangesteld als directeur VVV Texel.
04/02/25
Benoeming tot Officier en Ridder van het Légion d'Honneur
Op 28 januari heeft de Franse president Emmanuel Macron in het Élysée-paleis in Parijs Europa-Park-oprichter Roland Mack benoemd tot “Officier de la Légion d'honneur” en Michael Mack, managing partner van Europa-Park en CEO van MACK One, tot “Chevalier de la Légion d'Honneur”.
04/02/25
Museum Oudheden biedt tweede kaart gratis op Valentijnsdag
Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari 2025, voordelig en dubbelgezellig met de prijsactie ‘2 entreekaartjes voor de prijs van 1’.
04/02/25
Exclusief voor leden
Cultureel aanbod onderdeel van arbeidsomstandigheden
Alleo en CultuurWerkt! bundelen krachten en maken populaire cultuur integraal onderdeel van arbeidsv...
04/02/25
De toekomst speelt op Delft Fringe Festival
Op 30 bijzondere locaties in Delft worden bezoekers van 27 mei tot en met 9 juni door 26 talenten verrast met dans, theater, muziek, cabaret en alles daartussen.
04/02/25
RBT Heuvelrug & Vallei verwelkomt drie nieuwe bestuursleden
Belangrijke bestuurswissel bij Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei per januari 2025.
31/01/25
Exclusief voor leden
Reisboekingen in de plus maar grote verschillen tussen bestemmingen
In 2024 is het aantal reisboekingen met 3% gestegen ten opzichte van 2023. . Europa is stabiel als reisbestemming maar op Azië na verliest intercontinentaal reizen. Ook zien we grote beweging tussen de verschillende vakantielanden met forse winnaars maar ook verliezers.