Geplaatst op: 03-12-2019
Auteur: Hans van Leeuwen

Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken

Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Bron: Pixabay

Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van Vrijetijd? Inmiddels wordt deze roep steeds luider nu blijkt dat er maar twee fulltimers in Den Haag zich met deze problematiek bezig houdt. Toerisme en recreatie is een business dat een aantal departementen is voorbijgeschoten zoals die van Mobiliteit en Landbouw. Daar waar de stikstof een van de uitwassen is van de landbouw geldt dat voor onze sector in de verblijfsrecreatie met als grootste uitdaging de sanering van honderden troosteloze campings, bungalow- en vakantieparken. Jarenlang heeft men de andere kant op gekeken. Wel contributie vangen maar de recreatieondernemer er niet op aanspreken. Alle provincies zijn er wel op een of andere wijze bij betrokken en voeren heel veel overleg, vergaderingen met adviesbureaus, de brancheorganisatie en diverse gemeentelijke en sociale instanties. 


Vakantieparken zijn gebruikt als het sociale afvalputje van de maatschappij en luie dubieuze recreatieondernemers vullen hun zakken over de ruggen van andere doelgroepen. Sommige parken lijken wel meer op een datingclub of asielzoekerscentrum. Ondanks bijna twintig jaar praten is er nog weinig vooruitgang geboekt. Het nieuwe stikstofprobleem voor de recreatiesector heet #vitalevakantieparken. Al jaren pleit ik voor (harde) handhaving! De markt voor vakantieparken wordt er mee bezoedeld en de luie #recreatieondernemer vult zijn zakken over de rug van diezelfde maatschappij. Weet u dat er wethouders zijn die gewoon meedelen dat ze het zooitje gewoon maar laten aanrommelen en er geen energie in willen stoppen ondanks al die gemeenschapsgelden, vergaderingen en overleggen ten spijt.


Een lidmaatschap van de #RECRON en #KHN zou niet meer mogen en de gebruikersvergunning zou moeten worden ingetrokken. Uiteraard met een sociaal netwerk voor opvang! Compliment voor de aanpak van de gemeente Arnhem door Ahmed Marcouch en met name Gerrie Elfrink. Deze aanpak is geen "beloning” zoals voorzitter Cees Slager van RECRON van Molecaten laat weten in zijn interview voor de "slechteriken”.


In dit specifieke geval moet de rekening naar de #eigenaar van het #vakantiepark Een onteigeningsprocedure, standaardoplossing voor dit landelijk probleem, en hier financiert men de kosten voor de herontwikkeling. Voor deze specifieke gevallen #vitalevakantieparken zou een nieuwe wet moeten komen zodat het ook juridisch waterdicht is en er niet zoveel tijd en energie met praten verloren gaat van heel veel belangenorganisaties! (Bron: Telegraaf).


Weet u wat ik zo raar vind? In al die provincies praten adviesbureaus, brancheorganisaties, gemeente en sociale instanties al meer dan tien jaar en nog nooit heb ik een uitnodiging ontvangen. Wat mij opvalt is dat men het referentiekader mist en het vergaderen tot het ultieme doel heeft verheven. Met de tien miljoen extra bezoekers die de komende jaren ons land zal overspoelen, is een grondige aanpak nodig om nieuwe recreatiegebieden te ontwikkelen. Een voorbeeld voor de totale sector zijn ketens als CenterParcs - Roompot Vakanties – Droomparken – Landal maar ook zelfstandige bedrijven zoals Puur Exloo – Camping Zonneweelde – De Bongerd – Hof van Saksen – De Leistert, voor meer inspiratie, een beter referentiekader en grotere ambities.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/12/24
DierenPark Amersfoort opent nieuwe Chimpanseevallei
DierenPark Amersfoort heeft de deuren geopend van haar nieuwste themagebied: de Chimpanseevallei. Bezoekers kunnen nu oog in oog staan met deze bijzondere primaten in een volledig vernieuwde omgeving.
06/12/24
Beekse Bergen opent tropisch binnenspeelparadijs: Speelland Indoor
Beekse Bergen breidt deze winter uit met een nieuwe attractie: Speelland Indoor. Speelland Indoor bevindt zich op het terrein van Speelland Beekse Bergen, waar bezoekers in het voorjaar en de zomer kunnen genieten van dagrecreatie rond het Victoriameer.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
29/11/24
Exclusief voor leden
Tweede editie van Light Safari na eerste succesvolle editie
De tweede editie van Light Safari in Safaripark Beekse Bergen is van start gegaan. Vorig jaar trok het evenement meer dan 185.000 bezoekers en dit jaar belooft het nog spectaculairder te worden.
22/11/24
Burgers' Zoo benut regenwater slim voor duurzame verzorging dieren
Burgers' Zoo zet een slimme stap op het gebied van duurzaamheid. Het Arnhemse dierenpark maakt optimaal gebruik van de recente overvloedige regenval door het opgevangen water te gebruiken voor de beregening van de vele overdekte leefwerelden van de dieren.
19/11/24
Exclusief voor leden
Tien keer Warme Winteravonden in DierenPark Amersfoort
DierenPark Amersfoort brengt voor het eerst 10 winterse avonden tot leven tijdens de Warme Winteravonden. Deze zijn geprogrammeerd van 21 tot en met 30 december 2024 en in het nieuwe jaar van 2 tot en met 4 januari 2025.
19/11/24
Start Bouw Ngyuwe bij ZooParc Overloon
ZooParc Overloon is begonnen met de bouw van Ngyuwe, het grootste expeditiegebied in de geschiedenis van het park. Ngyuwe neemt bezoekers mee naar het hart van tropisch Afrika.