Geplaatst op: 13-01-2020
Auteur: Jorrit Bijl

Eenzijdige beeldvorming

Eenzijdige beeldvorming
Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit protest waren de aangekondigde stikstofmaatregelen en het negatieve beeld dat volgens de boeren over hen wordt verspreid. Ook sommige vertegenwoordigers van de toeristische sector vinden dat de sector wel erg vaak negatief in het nieuws komt. Het heeft nog niet geleid tot een grootschalig protest zoals bij de boeren. 


Vanuit de toeristisch-recreatieve sector wordt op dit vlak vaak met enige jaloezie naar de agrarische sector gekeken. Inderdaad steekt de toeristische sector schril af bij een sector met een eigen minister, een sterke (Europese) lobby en een eenheid van ondernemers/ boeren (onder meer veeteelt, tuin- en landbouw) die gezamenlijk ten strijde gaan. In onze jaloezie vergeten we gemakshalve dat de agrarische sector erg afhankelijk is van subsidies. Een groenere regering kan dramatische gevolgen hebben voor deze sector. Ondanks de eigen minister, lobby en eenheid wordt de agrarische sector veelvuldig in het kwaad daglicht gezet. Deze beeldvorming laat zich blijkbaar een stuk minder makkelijk sturen.


Gezien de grote rol van de beeldvorming is het begrijpelijk dat sommigen liever niet willen dat toerisme altijd wordt geassocieerd met overtourism, Airbnb en niet-vitale vakantieparken et cetera. De vraag is hoe? Hoe kunnen we in een tijd van 140 tekens en grote krantenkoppen zorgen voor een minder eenzijdig beeld? Ontkennen van negatieve effecten lijkt me hetzelfde als het ontkennen van klimaatverandering. Geen optie. Toch hoeft niet iedere uitbreiding van een vakantiepark pertinent slecht te zijn. En leidt niet iedere watersporter tot een verstoring van de natuur. En zorgt niet iedere extra toerist voor overlast. Negatieve effecten moeten zeker worden benoemd, maar zijn niet altijd voor iedere plaats en moment van toepassing. De beeldvorming moet realistischer. Dit vraagt om een beter beeld van het toerisme in onze maatschappij, waarbij de relatie nooit eenzijdig is. Het gaat niet alleen om het effect van toerisme op … de economie, ecologie of leefbaarheid. Hierdoor ontstaat sowieso een eenzijdig beeld.


De relaties zijn een stuk complexer. Een goed voorbeeld zijn de niet-vitale vakantieparken. Dit heeft niet alleen te maken met ondernemerschap. Krapte op de woningmarkt, toestroom van arbeidsmigranten en bezuinigingen uit het verleden op de gezondheidszorg zijn allemaal factoren die direct of indirect effect kunnen hebben op een niet-vitaal vakantiepark. Er is vaak niet één oorzaak. Door de complexiteit in beeld te brengen, blijkt niet alleen het toerisme de probleemeigenaar, alhoewel dat misschien wel makkelijker is in een krantenkop...

Trefwoorden: beleid

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.