Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 31-01-2020
Auteur: Marcel Baltus

Reisvirus

Reisvirus
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Nuchter beschouwd – het is tenslotte nog net Dry January – is het zowel bizar als komisch tegelijk. Op politiek, economisch, technologisch en diplomatiek vlak vreest de hele wereld grootmacht China. Wij mogen van Amerika geen chipmachine leveren aan China, en in het verre verleden geen duikboten, fabrikanten van A-merken zijn zeer beducht op de namaakartikelen die het land produceert, de wereld is doodsbenauwd dat Huawei ons als een Big Brother in de gaten gaat houden, handelsoorlogen worden er gevoerd, China koopt half Afrika op, dagelijks wordt er op ieder nivo een hard strijd gevoerd om deze nieuwe geopolitieke machtsblok in te dammen.


Blijkt het grootste gevaar van een markt te komen. EEN MARKT MET KRAAMPJES! Je verzint het niet. Als je leest wat er allemaal in Wuhan te koop is, sla je steil achterover van verbazing. Honden, vossen, vleermuizen, ratten, slangen, krokodillen, salamanders, civetkatten and the list goes on. Tja, culinaire tradities en bijgeloof – er worden nogal wat gezondheidsclaims toegedicht aan het eten van dit soort delicatessen – ten spijt, ieder weldenkend mens zou zich toch moeten realiseren dat dit soort markten een broeinest van ziektekiemen is. De wereld en de Wereldgezondheidorganisatie als eerste zou zich wat minder druk moeten maken over eerder genoemde probleemgebieden, maar hygiëne bovenaan de agenda moeten zetten.


Het slachten en verkopen van wilde dieren en de laksheid van het niet handen wassen in Wuhan heeft ondertussen de wereld behoorlijk op zijn kop gezet en niet in de laatste plaats de reissector. Luchtverbindingen tussen Europa en China zijn geschrapt, toerisme naar en vanuit China keldert, cruiseschepen mijden Chinese havens en zoals het menselijk gedraag betaamt, leidt het ook tot excessen: ik vernam dat een groep toeristen geen trek meer had in een bezoek aan Chinatown in Bangkok! Het coronavirus tast ook het reisvirus aan.


Zou ik op de marketingafdeling van Dettol werken, had ik al lang een mail naar Xi Ping gestuurd met een leuke kwantumkorting aanbieding voor schoonmaakdoekjes en handzeep. Want na Sars kan dit land qua hygiëne zijn handen niet langer in onschuld wassen.

Trefwoorden: reisbranche, reizen, china, vakanties

||| Nieuws |||

10/04/25
Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt gepresenteerd
Vandaag is tijdens een LDA-Kennissessie de ‘Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt’ gepresenteerd. Deze wegwijzer biedt een overzicht van zowel voor de hand liggende als innovatieve methoden om bewonersprofijt te meten.
03/03/25
Artikelen Capita Selecta uit Trendrapport online
Alle artikelen in het hoofdstuk Capita Selecta van het nieuwste Trendrapport staan online. Mede dankzij partners CELTH en NBTC vrij toegankelijk.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.