Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 15-03-2013
Auteur: Ton Vermeulen

Minister met vlag en wimpel door eerste Kamerdebat Gastvrijheidseconomie

Minister met vlag en wimpel door eerste Kamerdebat Gastvrijheidseconomie

Nieuwe commissie legt Kamp geen strobreed in de weg


Minister Kamp van Economische Zaken kwam afgelopen woensdag vrij eenvoudig door het eerste Kamerdebat over de gastvrijheidseconomie. De bijna geheel nieuwe commissie stelde de minister totaal niet voor problemen. Alleen Erik Ziengs (VVD) is een oude bekende op dit dossier maar hij gaat het zijn eigen minister natuurlijk niet moeilijk maken. Ondanks het feit dat er maar drie punten op de agenda stonden, gaven die wel aanleiding tot een stortvloed aan onderwerpen. En als we de afgelopen jaren één ding hebben geleerd dan is het wel dat focus op slechts enkele belangrijke dossiers scherpte aan het debat geeft. Daar was woensdagmiddag in de Tweede Kamer totaal geen sprake van toen het nieuwe Kabinet voor het eerst met de Tweede Kamer over de gastvrijheidseconomie sprak.


Het debat wapperde alle kanten op en de flegmatieke Kamp gaf blijk van een goede dossierkennis en wist alle vragen van de Kamerleden te pareren. Dat lag voor een groot deel aan de Kamerleden zelf die weinig scherpte in het debat legden en de minister volop kansen gaf aan de echte vraagstelling te ontsnappen. En een ervaren minister als Kamp moet je natuurlijk geen eenvoudige ontsnappingsroute aanbieden, die heeft voor wel hetere vuren gestaan. Illustratief was daarbij de discussie rond de landelijke fiets- en wandelroutes. De oproep van de Kamerleden om als rijksoverheid weer een rol te nemen in de landelijke routestructuren kon niet op sympathie van de minister rekenen. Hij vond dat een prima taak voor de provincies die binnen het IPO de samenhang maar moeten zien te vinden. Dat ze hier geen punt scoorden hadden de Kamerleden volledig aan zichzelf te wijten. Ze maakten totaal niet duidelijk het hier om landelijke routes ging die tijdens de vorige kabinetsperiode vanwege de herstructurering van de ILG-gelden ten onrechte bij de provincies op het bordje zijn gekomen. Eén provincie doet al niet mee en we lopen het risico dat als er meer provincies afhaken een zorgvuldig opgebouwde routestructuur binnen enkele jaren uit elkaar valt. De minister kwam hier eenvoudig weg door te stellen dat wandel- en fietsroutes een regionale verantwoordelijkheid zijn. De Kamerleden verzuimden hier in zowel de eerste als de tweede termijn de nadruk te leggen op het feit dat het landelijke routes zijn. Als de minister van Verkeer en Waterstaat dezelfde redenering zou volgen dan kunnen we ook de autosnelwegen bij de provincies onderbrengen.


En zo ging het maar door. De Kamerleden droegen veel punten aan maar de minister wist steeds de dans te ontspringen. Soms doordat de Kamerleden de vraag niet helder hadden (landelijke routestructuren), een andere keer omdat het een verantwoordelijkheid was van de lokale overheid (toeristenbelasting), dan weer omdat het een verantwoordelijkheid is voor de sector zelf (cijfers over de gastvrijheidseconomie), of een ander departement (visumverstrekking en verlengde meivakantie), of omdat de minister de risico’s voor de volksgezondheid te groot vindt (legionellabestrijding). Bijna altijd kon de minister de vragen eenvoudig wegspelen. Als het dan echt op zijn bordje lag, vroeg hij de Kamerleden om knelpunten en concrete dossiers aan te dragen (toegankelijkheid landgoederen) en beloofde daarop actie te ondernemen. Op terreinen als regeldruk, regelluwe zones en het ondernemingsdossier, die duidelijk bij EZ horen, zijn door eerdere kabinetten al stappen genomen en hoefde de minister alleen te beloven de vinger aan de pols te houden en de Kamerleden op tijd over de voortgang te informeren of soms een kleine versnelling te beloven.


Zelfs toen de minister werd verweten geen visie op de sector te hebben was Kamp onverstoorbaar. In een paar minuten schudde hij zonder op zijn papiertje te moeten kijken een visie uit zijn mouw. Waren er dan helemaal geen zaken waarop de Kamerleden konden scoren? Natuurlijk. Ook Kamp erkende het grote economische belang van de sector en herbevestigde de aanpak van het vorige Kabinet ten aanzien van het ondernemingsdossier, het substantieel terugdringen van de regeldruk en het experimenteren met regelluwe zones. Na een kleine twee uur was het weer gedaan en stonden de altijd trouwe vertegenwoordigers van de sector weer buiten op een zonovergoten Binnenhof. Dat dan weer wel! Mooi toeristenweer!

Topics:Beleid
Trefwoorden: politiek, beleid, tweede kamer, economische zaken

||| Nieuws |||

14/04/25
Hoofdkantoor Landal in Amsterdam geopend
Door de fusie van Landal GreenParks en Roompot verhuist een groot deel van de kantoormedewerkers van Zwolle, Den Haag, Uithoorn en Goes naar Amsterdam. Zo´n 300 medewerkers werken vanuit één internationaal hoofdkantoor aan de Wibautstraat en vormen een internationale hub voor kantoren en parken.
14/04/25
Zelfs Better Places heeft moeite met duurzame doelstellingen
Reisorganisatie Better Places presenteert deze week haar impactrapport over 2024. Ondanks flinke inspanningen om haar reizen duurzamer te maken, is het doel om de CO?-uitstoot per reiziger jaarlijks met 5% te verminderen ten opzichte van 2019 niet gehaald.
14/04/25
Exclusief voor leden
130 km per uur op drie snelwegen
Vanaf vandaag mag er overdag weer 130 kilometer per uur worden gereden op delen van drie Nederlandse...
14/04/25
Exclusief voor leden
Center Parcs opent eerste Scandinavische resort in Denemarken
Na dertien jaar van planning en voorbereiding opent Center Parcs op 20 juni 2025 haar allereerste vakantiepark in Scandinavië. et resort verwacht jaarlijks 450.000 overnachtingen en 25.000 dagbezoekers, wat een economische impuls zal geven aan de regio Nordals.
11/04/25
ANWB lobby tegen afschaffen accijnskorting
De betaalbaarheid van autorijden staat onder druk. Steeds meer mensen hebben moeite de stijgende kosten voor hun autogebruik te betalen. De auto is het meest gebruikte vervoermiddel naar vakantielocaties.
11/04/25
Exclusief voor leden
Kortgeding tegen plafond 478.000 vluchten van en naar Schiphol
Aanstaande maandag dient het kortgeding van KLM Groep, Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI tegen de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat Nederland verbonden blijft met de rest van de wereld via Schiphol. Met andere woorden, deze bedrijven willen het plafond van maximaal 478.000 vluchten van en naar Schiphol van tafel.
11/04/25
Exclusief voor leden
Meiden duiken in techniek KLM
KLM ontving op 10 april 30 meiden van basisschool de Regenboog Tochtwaard uit Alkmaar bij E&M (Engineering & Maintenance). KLM deed namelijk mee aan Girls’Day ‘25, een landelijk initiatief van VHTO waarbij verschillende bedrijven hun deuren openzetten om jonge meiden kennis te laten maken met techniek, bèta en IT.
10/04/25
Explore Breda Store trekt in eerste jaar 24.000 bezoekers en ziet online groei
De Explore Breda Store heeft in haar eerste jaar, sinds de opening op 12 april 2024, een succesvolle start doorgemaakt met 24.000 fysieke bezoekers uit meer dan 30 landen, 20% meer dan verwacht. Daarnaast kent ook de online aanwezigheid van Explore Breda een sterke groei.