Geplaatst op: 09-12-2020
Auteur: Harm IJben

Brood en betaald voetbal

Brood en betaald voetbal
Afbeelding van Comfreak via Pixabay

In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde van het schrijven van die column leken we met zijn allen de weg omhoog weer gevonden te hebben. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en patiënten op de IC’s liepen sterk terug. Het kabinet besloot de teugels te laten vieren en langzaam maar zeker ontstond er bij vrijwel iedereen een gevoel dat het ergste wel achter de rug zou zijn. Vakanties werden weer geboekt, de restaurants en terrassen raakten weer beter bezet met in achtneming van de geldende Coronamaatregelen en we kregen zo met z’n allen letterlijk en figuurlijk weer wat kleur op de wangen.

In retroperspectief hebben we slechts kort kunnen genieten van die ogenschijnlijk gezamenlijk herwonnen vrijheid in een nu al bijzonder jaar, want zo zal 2020 toch voor altijd wel de boeken in gaan. Een jaar met helaas veel leed, onrust en onzekerheid. En het jaar is nog niet ten einde.

Inmiddels heeft de tweede Corona-golf ons bereikt, sterker nog, we zitten er middenin. Het kabinet heeft opnieuw strenge maatregelen afgekondigd en het land lijkt langzamerhand weer tot stilstand te komen, in ieder geval als het gaat om ‘eten en amusement’. De woorden ‘eten en amusement’ heb ik in deze bewust gekozen. Waarom zult u zeggen? Ik neem u even mee terug in de tijd, naar de periode van het Romeinse Rijk. De Romeinen beseften namelijk als geen ander dat ‘eten en amusement’ de dingen zijn waarmee je het volk tevreden houdt.

Voor het eten moet u naar de supermarkt, restaurants zijn immers gesloten. Of u kiest natuurlijk voor afhalen of bezorgen. Eigenlijk zijn er in die zin nog legio mogelijkheden om aan uw trekken te komen. Voor amusement ligt dat een stuk lastiger. Een bezoek aan een pretpark is nu weliswaar nog steeds mogelijk maar dan zonder zo’n vermaard broodje warme rookworst ter plaatse. U kunt nog een bezoek kunnen brengen aan "Luke’s Halloween drive thru” in Rijssen (een aanrader), maar heel veel andere mogelijkheden zijn er niet meer. Evenementen zijn immers nog steeds verboden (zowel legaal als illegaal) en ook een bezoek aan een theater of poppodium lijkt vrijwel uitgesloten.

Gelukkig, voor sommigen dan toch en dat geldt eerlijk gezegd ook voor ondergetekende, is er één bedrijfstak die een uitzonderingspositie inneemt, namelijk het betaald voetbal. Weliswaar is een bezoek aan een wedstrijd momenteel niet mogelijk, maar blijkbaar is de (Romeinse) amusementswaarde zo groot, dat het kabinet heeft besloten dat ten koste van (vrijwel) alles ‘de betaald voetbal bubbel’ in stand moet worden gehouden. De strijders uit de arena’s uit lang vervlogen tijden, spelen nu in het Abe Lenstra stadion en andere grotere en kleinere voetbaltempels. Tijden veranderen dus niet. Geef het volk brood en betaald voetbal!

Topics:Sport
Trefwoorden: corona, crisis, maatregelen, sport

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/12/24
Amsterdamse hotels mogen niet meer uitbreiden
De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd dat er per direct geen extra bedden meer mogen worden toegevoegd aan bestaande hotels. Dit besluit is onderdeel van een reeks nieuwe maatregelen om de groei van het aantal bezoekers te beperken en de overlast van massatoerisme tegen te gaan.
29/11/24
Inspiratie- en netwerkreis voor vrijetijdssector naar Wereld Expo in Japan
Van 13 april tot 13 oktober 2025 vindt de wereldtentoonstelling Expo 2025 plaats in Osaka. Daarom organiseert Richard de Bruin voor Nederlandse vrijetijdsondernemers een 6-daagse inspiratie- en netwerkreis naar Japan.
29/11/24
Onderzoek naar gevolgen ravijnjaar voor toerisme en recreatie van start
Wat betekent het zogenaamde ravijnjaar 2026 voor Nederlandse gemeenten op beleidsterrein toerisme en recreatie? Dat gaat Leisurebrains samen met Markteffect onderzoeken. Zij doen daartoe een oproep aan wethouders en beleidsmedewerker bij gemeenten.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
29/11/24
Zeeland presenteert de gast van de toekomst
Tijdens de Toeristische Ontmoetingsdag 2024 in Zeeland stond het thema ‘De Gast van de Toekomst’ centraal. Diana Korteweg Maris van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme presenteerde het onderzoek ‘De gast van de toekomst in Zeeland in 20240’.
28/11/24
Exclusief voor leden
Certificaat SDG doelen voor Center Parcs
Center Parcs Europe heeft het SDG Pioneer-certificaat van de Verenigde Naties ontvangen voor de 29 Europese parken. Een belangrijke stap voor de duurzame ontwikkeling van deze keten.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
20/11/24
BUas traint op AI en ethiek
Vanaf februari 2025 verplicht de AI Act bedrijven om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is. Maar AI maakt nog geen onderscheid in ethische vraagstukken.