Geplaatst op: 09-12-2020
Auteur: Harm IJben

Brood en betaald voetbal

Brood en betaald voetbal
Afbeelding van Comfreak via Pixabay

In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde van het schrijven van die column leken we met zijn allen de weg omhoog weer gevonden te hebben. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en patiënten op de IC’s liepen sterk terug. Het kabinet besloot de teugels te laten vieren en langzaam maar zeker ontstond er bij vrijwel iedereen een gevoel dat het ergste wel achter de rug zou zijn. Vakanties werden weer geboekt, de restaurants en terrassen raakten weer beter bezet met in achtneming van de geldende Coronamaatregelen en we kregen zo met z’n allen letterlijk en figuurlijk weer wat kleur op de wangen.

In retroperspectief hebben we slechts kort kunnen genieten van die ogenschijnlijk gezamenlijk herwonnen vrijheid in een nu al bijzonder jaar, want zo zal 2020 toch voor altijd wel de boeken in gaan. Een jaar met helaas veel leed, onrust en onzekerheid. En het jaar is nog niet ten einde.

Inmiddels heeft de tweede Corona-golf ons bereikt, sterker nog, we zitten er middenin. Het kabinet heeft opnieuw strenge maatregelen afgekondigd en het land lijkt langzamerhand weer tot stilstand te komen, in ieder geval als het gaat om ‘eten en amusement’. De woorden ‘eten en amusement’ heb ik in deze bewust gekozen. Waarom zult u zeggen? Ik neem u even mee terug in de tijd, naar de periode van het Romeinse Rijk. De Romeinen beseften namelijk als geen ander dat ‘eten en amusement’ de dingen zijn waarmee je het volk tevreden houdt.

Voor het eten moet u naar de supermarkt, restaurants zijn immers gesloten. Of u kiest natuurlijk voor afhalen of bezorgen. Eigenlijk zijn er in die zin nog legio mogelijkheden om aan uw trekken te komen. Voor amusement ligt dat een stuk lastiger. Een bezoek aan een pretpark is nu weliswaar nog steeds mogelijk maar dan zonder zo’n vermaard broodje warme rookworst ter plaatse. U kunt nog een bezoek kunnen brengen aan "Luke’s Halloween drive thru” in Rijssen (een aanrader), maar heel veel andere mogelijkheden zijn er niet meer. Evenementen zijn immers nog steeds verboden (zowel legaal als illegaal) en ook een bezoek aan een theater of poppodium lijkt vrijwel uitgesloten.

Gelukkig, voor sommigen dan toch en dat geldt eerlijk gezegd ook voor ondergetekende, is er één bedrijfstak die een uitzonderingspositie inneemt, namelijk het betaald voetbal. Weliswaar is een bezoek aan een wedstrijd momenteel niet mogelijk, maar blijkbaar is de (Romeinse) amusementswaarde zo groot, dat het kabinet heeft besloten dat ten koste van (vrijwel) alles ‘de betaald voetbal bubbel’ in stand moet worden gehouden. De strijders uit de arena’s uit lang vervlogen tijden, spelen nu in het Abe Lenstra stadion en andere grotere en kleinere voetbaltempels. Tijden veranderen dus niet. Geef het volk brood en betaald voetbal!

Topics:Sport
Trefwoorden: corona, crisis, maatregelen, sport

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.