Geplaatst op: 25-02-2021
Auteur: Marcel Baltus

Voorwaarts Mars!

Voorwaarts Mars!
Afbeelding van Aynur Zakirov via Pixabay

Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. Nee, ik doel niet op mijn eerste peukie op het schoolplein (na 6 maanden kapte ik gelukkig met roken) maar mijn nieuwsverslaving. Nu.nl bestond uiteraard destijds nog niet maar in mijn jonge jaren verslond ik al kranten en nieuwsuitzendingen op tv en radio. En het Polygoon Journaal vooraf aan bioscoopfilms, dat was altijd smullen.

Ruim 40 jaar later ben ik nog steeds een nieuwsjunkie. Van een nieuws burn-out zal ik nooit last krijgen, mijn actualiteitenconsumptie is onverzadigbaar. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat veel nieuws je nogal neerslachtig maakt. Even los van de deprimerende Covid-19 nieuwsdiarree, die de afgelopen 365 dagen vrijwel iedere dag tot een Blue Monday dag gemaakt heeft, lees je daarnaast dagelijks veel ander mistroostige berichtgeving op micro- en macroniveau.

Moddervette meeuwen

Een bloemlezing na drie minuten leestijd. Meeuwen in Bahrein hebben steeds vaker moeite om van de grond omhoog te vliegen omdat ze zich veel te vaak tegoed doen aan ‘Machboos’, rijst met pittige kip, een favoriet gerecht aldaar waarvan de restanten op straat liggen (die vogels worden moddervet, geen grap he!). Wereldwijd stierven al ruim 1,6 miljoen mensen aan Covid-19. Producenten van wasverzachters stoppen dierlijk vet in het goedje (Keuringsdienst van Waarde). Na vliegschaamte en vleesschaamte nu ook stookschaamte want houtkachels schijnen veel meer fijnstof te produceren dan aanvankelijk werd gedacht. En de textielindustrie is de vierde meeste vervuilende sector ter wereld. Pfffff.

Feel-good

Goed nieuws is geen nieuws, kommer en kwel lijkt een van de journalistieke fundamenten. Om al die treurigheid te verwerken, heb ik al geruime tijd een remedie: op You Tube filmpjes bekijken van mensen die dieren in nood redden. Er zijn tientallen kanalen waarop dagelijks nieuwe filmpjes geüpload worden van dieren in acute nood en hoe ze vervolgens gered en verzorgd worden: katten die met hun kop in een bierblikje zitten, honden die in een wak terechtkomen, een hert die met zijn gewei in een afrastering vast zit en schildpadden die volledig in visnetten gewikkeld zijn. En dan zie je vervolgens mensen in actie komen om ze te helpen. Wat een heerlijke feel-good beelden, mijn gemoedstoestand knapt er letterlijk van op. En ik ben zeker niet de enige, die filmpjes krijgen vaak tot honderdduizend tot een half miljoen likes!

Marslanding

Maar er is wel degelijk ook opbeurend nieuws. Met enige verbijstering heb ik moeten constateren dat de succesvolle Marslanding vrijwel geen enkele voorpagina heeft gehaald. Zelfs de reisvakbladen lieten het liggen. Terwijl met deze magistrale prestatie wat mij betreft de basis is gelegd voor ruimtereizen naar Mars! Is de hele wereld geketend in een lockdown, stuurt NASA een onbemand voertuig ter waarde van 2,2 miljard euro over een afstand van 470 miljoen kilometer in een kleine 7 maanden naar de rode planeet Mars. Wauw. Ik kreeg zowaar rode konen van dit opwindend nieuwsbericht, wat een krachttoer, het reisbloed gierde weer even door mijn lijf. Helaas, u en ik gaan het niet meer beleven maar donderdag 18 februari 2021 gaat de geschiedenisannalen in als een startpunt voor ruimtetoerisme naar Mars. Reizen is dromen, maar met de zeer toepasselijk gekozen naam van het Marswagentje – Perseverance (Volharding) – ligt de realisatie van ruimtereizen uiteindelijk binnen bereik. Waar volharding al niet goed voor is – nú en later. Voorwaarts Mars.

Marcel Baltus

Baltus Communications

Trefwoorden: reizen, toerisme, reisbranche, reisbedrijven

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/12/24
Vakantie blijft populair ondanks prijsstijgingen
Ondanks de stijgende kosten van levensonderhoud, blijft de behoefte aan vakantie bij Nederlanders onverminderd groot. Echter, de prijsstijgingen dwingen een op de acht Nederlanders om minder vaak op vakantie te gaan of minder uit te geven.
27/12/24
Eerste wandelchallenge 30 minuten iedere dag
Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) organiseert samen met Lana Witte-de Wit, Wandelaar des Vaderlands, de allereerste Nieuwjaars Wandelchallenge. De challenge, iedere dag 30 minuten wandelen.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
25/12/24
Apollo breidt aanbod op Gran Canaria en Fuerteventura uit
Deze winter is een delegatie van Apollo Reizen afgereisd naar Gran Canaria en Fuerteventura, waarbij een nieuw aanbod werd gelanceerd dat is afgestemd op de wensen en behoeften van de Nederlandse markt.
24/12/24
Vakantieparken in Nederland razend populair tijdens kerstvakantie
De Nederlandse bungalowparken zijn deze kerstvakantie goed gevuld. Met name in de eerste week van de vakantie is het erg druk. Op veel parken ligt de bezetting nu al boven de 85%. Dat blijkt uit gegevens van recreatieplatform Parkvakanties.
24/12/24
Beekse Bergen breekt record met 1,5 miljoen bezoekers
Safaripark Beekse Bergen heeft een mijlpaal bereikt: het park heeft afgelopen jaar maar liefst 1,5 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Dit is een recordaantal voor het dierenpark, dat bekend staat om zijn unieke safaribeleving.
24/12/24
Zorgen over toekomst evenementen
Zowel gemeenten als evenementenorganisatoren maken zich grote zorgen over de toekomst van evenementen in Nederland. Uit recent onderzoek van bureau Respons blijkt dat de druk op de sector toeneemt.