Geplaatst op: 19-05-2023
Auteur: ex-cryonaut

Tik-Tok-Toerist-Taks

Tik-Tok-Toerist-Taks
Afbeelding van Ai via Pixabay

De Russen en de Belarussen zijn niet langer welkom in ons land. Niet als toeristen in Volendam en Domburg en niet als het gaat om zaken doen. Vreemd: Nederland dat geen geld wil verdienen met handel, het doet er niet toe met wie. Dat is een breuk met het verleden. En omgekeerd wordt het Nederlanders ontzettend moeilijk gemaakt om op vakantie naar Rusland te gaan: logistiek en sociaal/emotioneel. De doorgewinterde zomer-buitenlandgangers moeten dus een nieuwe bestemming vinden. Nou, die zijn er gelukkig genoeg. Brunei: ooh, kan niet met de Sultan als alleenheerser zonder parlement. Myanmar: kan niet vanwege de militaire dictatuur. Israël: helemaal niet kosher met die nieuwe ultrarechtse regering. India: overal koeienstront op straat en nooit gehoord van stikstofdepositiewaarden (leuk woord voor Scrabble als iemand dat nog speelt). Venezuela: helemaal geen eten te krijgen. Frankrijk: daar vechten ze in alle straten.

Waarom niet naar China? Er komen elk jaar genoeg Chinezen naar Giethoorn dus in het kader van een wederzijdse vriendendienst zou een vakantie in China niet misstaan. En het zijn niet de eerste Chinezen in de geschiedenis die Nederland bezoeken. De Chinezen zijn immers al zo’n 100 jaar in Nederland en deze werden niet gezien als rare communistische snuiters. Integendeel: zij ontvluchtten het communisme. Zij hebben Nederland verrijkt met Chinees ondernemerschap en de leuze ‘Pinda pinda, lekka lekka’ (https://www.youtube.com/watch?v=leFjcd5YaTM). Toen bestonden er nog geen algoritmen en ook geen Google Translate maar moest je de taal van het land leren met langspeelplaten en cassettebandjes. Wie heeft er als kind zijn buik niet vol gegeten met afhaal-loempia’s, babi pangang, fou yong hai en tjap tjoy? Staan die gerechten tegenwoordig nog op de kaart in een Chinees restaurant in China? Ga er op vakantie en kijk zelf.

De huidige angst, want die is er, voor de Chinezen is misplaatst. Ok, zij zijn met 1,4 miljard maar het is ook een heel groot land. Van noord naar zuid een afstand van 5.500 kilometer, van oost naar west 5.000 kilometer. Zij zijn nu al een economische grootmacht en helpen andere, vooral minder bedeelde en minder bekende landen zonder ze de les te lezen over de zegeningen van het communisme. Geen nieuwe communist te bekennen in café De Fanfare in Giethoorn. Charme, lange termijn-denken en geld is de strategie.

De mogelijk in te voeren vliegtaks in Nederland gaat voor vliegtickets naar China € 150 bedragen. Naar verluidt heeft het Chinese Bureau voor Toerisme, de (Westerse) ChatGpt gevraagd om een passende counter-strategie. Deze adviseert China om Nederlandse toeristen die een vliegticket naar China kopen, te vertellen dit alleen te doen voor de heenreis. De terugreis gaat per trein via de Zijderoute naar Amsterdam en Nederlandse toeristen krijgen hun € 150 vliegtaks handje contantje in Renminbi terug. Onderweg zijn er vele plaatsen waar men zijn geld kan uitgeven en de lokale economie kan steunen. Op vertoon van het one-way vliegticket kan de toerist voor vertrek de gratis nieuwste Huawei smartphone ophalen (de NOVA 10 Pro) bij de dichtstbijzijnde Chinees (nog steeds 1.600 vestigingen in ons land, met rode lampen), met daarop een speciaal eigen tiktok-kanaal voor de terugreis. Ze vragen wel: sambal bij?

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • ||| Twitter |||

    ||| Nieuws |||

    13/12/24
    Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
    Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
    06/12/24
    Exclusief voor leden
    Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
    Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
    03/12/24
    Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
    Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
    02/12/24
    Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
    De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
    29/11/24
    Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
    Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
    15/11/24
    Exclusief voor leden
    Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
    Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
    15/11/24
    Better Places: Positieve impact maken met reizen
    Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
    13/11/24
    Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
    Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.