Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 10-07-2023
Auteur: Jasper Heslinga

ChatGPT en de gastvrijheidssector; vloek of zegen?

ChatGPT en de gastvrijheidssector; vloek of zegen?
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Wie de afgelopen tijd niet van ChatGPT heeft gehoord, heeft zeer waarschijnlijk onder een steen gelegen. Deze toepassing van kunstmatige intelligentie werd afgelopen november door het bedrijf OpenAI gelanceerd en heeft het nodige maatschappelijke stof doen opwaaien. Zelf ben ik uit nieuwsgierigheid met een aantal collega’s er al het nodige mee wezen experimenteren om te kijken wat de gastvrijheidssector hier mogelijk aan heeft en de mogelijkheden zijn enorm. Een 14-daagse rondreis in Thailand plannen? Geen probleem. Teksten schrijven voor een website van een touroperator. Zo gedaan. Niet bestaande afbeeldingen generen? Enkele seconden. De ontwikkelingen roepen legio vragen op over de implicaties die deze techniek heeft voor de gastvrijheidssector. Wat betekent dit voor de banen? Welke gaan mogelijk verdwijnen? Welke nieuwe banen komen er bij? Wat voor mensen moeten we in de toekomst gaan opleiden voor de sector? En welke competenties en vaardigheden moeten zij dan hebben?

Te veel grote vragen om te beantwoorden in een enkele column. Om toch een klein inzicht te geven, zijn hier enkele manieren waarop ChatGPT de sector kan beïnvloeden:

Klantenservice en ondersteuning: ChatGPT kan worden gebruikt om de klantenservice te verbeteren door snelle en nauwkeurige antwoorden te geven op vragen van toeristen. Het kan worden ingezet op websites, mobiele apps en sociale media om reizigers te helpen bij het plannen van hun reis, het vinden van accommodatie, het verkrijgen van informatie over bezienswaardigheden en attracties, en het oplossen van problemen tijdens hun verblijf.

Reisplanning en aanbevelingen: ChatGPT kan reizigers helpen bij het plannen van hun reis door gepersonaliseerde aanbevelingen te doen op basis van hun voorkeuren en behoeften. Het kan suggesties geven voor bestemmingen, bezienswaardigheden, restaurants, activiteiten en meer. Door middel van natuurlijke taalverwerking kan ChatGPT reizigers helpen bij het filteren en selecteren van de meest relevante informatie uit een overvloed aan beschikbare gegevens.

Vertaling en taalondersteuning: Voor internationale reizigers kan ChatGPT dienen als een betrouwbare vertaler en taalgids. Het kan helpen bij het vertalen van tekst en gesproken taal in real-time, zodat toeristen gemakkelijk kunnen communiceren met lokale bewoners, hotels, restaurants en andere dienstverleners.

Virtuele reisbegeleiding: Met behulp van ChatGPT kunnen toeristische organisaties virtuele reisbegeleiding aanbieden. Reizigers kunnen via chatinteracties vragen stellen aan een virtuele gids die hen door bezienswaardigheden leidt, historische context biedt, verhalen vertelt en nuttige informatie deelt.

Marketing en promotie: ChatGPT kan worden ingezet voor marketing- en promotiedoeleinden in de toeristische sector. Het kan helpen bij het creëren van gepersonaliseerde marketingcampagnes en advertenties op basis van de interesses en voorkeuren van potentiële reizigers. Bovendien kan ChatGPT als virtuele assistent fungeren op sociale mediaplatforms, waar het reizigers kan helpen bij het plannen van hun reis en hen kan inspireren met relevante content.

Tot slot, is het belangrijk om op te merken dat ChatGPT technologie aanvult, maar geen volledige vervanging is voor menselijke interactie en expertise in de toeristische sector. Het kan echter de efficiëntie verbeteren, de toegankelijkheid vergroten en de algehele reiservaring voor toeristen verrijken. De oplettende lezer zal het misschien opgevallen zijn dat een deel van deze column door ChatGPT is geschreven. Dat ChatGPT kan een aanzienlijke invloed hebben op de toeristische sector moge duidelijk zijn, maar wat dit precies gaat betekenen is nog niet helemaal duidelijk. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Onderzoek over wat kan en wat juist niet kan en daarmee de vinger aan de pols houden is dan ook ontzettend belangrijk. 

Trefwoorden: innovatie, ai, artificial intelligence

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/03/25
Artikelen Capita Selecta uit Trendrapport online
Alle artikelen in het hoofdstuk Capita Selecta van het nieuwste Trendrapport staan online. Mede dankzij partners CELTH en NBTC vrij toegankelijk.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.