Geplaatst op: 18-10-2023
Auteur: ex-cryonaut

Geen vakantie meer

Geen vakantie meer

Vakantie kan niet meer, ‘k zou niet weten hoe Vakantie kan niet meer, ‘k zou niet weten waar naar toe Hoe ver moet ik gaan De leukste landen zijn oorlogslanden Klimaatgevoelige demonstratielanden, rampenlanden Hoe ver moet ik gaan Met de E-fiets of eerst meer geld verdienen Nee, vakantie kan niet meer. (vrij naar: Vluchten kan niet meer. Frans Halsema en Jenny Arean, 1972; tekst Annie M.G. Schmidt)

Met alle ellende van tegenwoordig, ben je eigenlijk elke maand hard aan vakantie toe. Hogere prijzen voor de dagelijkse boodschappen, je geld wordt minder waard, de winter in de kou gezeten omdat de thermostaat lager moest, een visieloos kabinet dat zich van de ene mislukking naar de andere sleept, gewelddadige demonstraties in Frankrijk, verdronken bootvluchtelingen in Griekenland en de Canarische Eilanden, gezichtsherkenning, camera’s overal voor ‘onze veiligheid’, een bokswedstrijd in de arena van Rome tussen Musk and Zuckerberg, ..…….het moet toch niet gekker worden.

In de ‘good old days’ (betalen met de Nederlandse Gulden, douane-controles aan de Nederlandse grens, stempel in je paspoort, geld wisselen aan de grens, contant afrekenen, traveler cheques voor verre bestemmingen, invasies van vakantievierende Duitsers, uittocht van Nederlanders naar Frankrijk, Spanje en Italie) kon je gewoon overal zonder problemen naar toe. Soms verlang ik terug naar die tijd. Wilders ook. Geen Facebook, geen TikTok, geen Instagram, geen Bloggers en Vloggers. (luister maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=-qwBS4KnY0E)

De Nederlander van vandaag heeft het maar moeilijk om een betaalbare vakantie in het buitenland te regelen. Ik noemde de problemen al van het eigen besteedbaar inkomen en ook de problemen in favoriete bestemmingslanden. En het wordt niet eenvoudiger. De duurzaam toerisme expert Maaike Bergsma wees er onlangs op dat toerisme eigenlijk een voortzetting is van kolonialisme in resort vorm. (https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nieuwsweekend/35dfd8ba-9f14-42e4-8e2e-d7f6d6f961a0/2023-06-24-toerisme-is-nog-te-vaak-kolonialisme-in-resort-vorm).

Haar argumenten dateren uit de jaren 70. Wie kent nog het rapport van de Club van Rome? Wie herinnert zich niet de discussie over het sextoerisme naar Thailand en naar Gambia? Dat het eigen plezier vooropstaat in de vakantie is nogal wiedes. Vakantie is niet bedoeld voor charity. Voor de rest is het verhaal van Maaike oude koek. Op het internet is eigenijk voor elk vakantieland ter wereld wel een lijstje te vinden met to-do en not-to-do zaken. Nog steeds zijn de toeristenstromen tussen welvarende, Westerse landen vele malen groter dan tussen een rijk en een zich ontwikkelend land. Nederlanders gaan, nog steeds, vooral op vakantie naar andere Europese landen, en naar de USA en niet naar Vietnam, Honduras of Zanzibar. Vervolgens ziet Maaike over het hoofd dat de doorwerking van het functioneren van multinationale hotelketens op de lokale economie aanzienlijk is: geldstromen via lokale banken, aankoop van goederen en diensten (van eten en drinken tot WC-papier, en onderhoud van gebouwen), en werkgelegenheid. En ze vergeet gemakshalve dat er een groeiend aantal niet-Westerse hotelketens zijn (zie: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_chained-brand_hotels). Natuurlijk kun je een boom opzetten over de hoogte van de salarissen en het aantal werkuren maar wat wil je nu: werken met een (in onze ogen, al dan niet klein) salaris of geen geld? Moeten we dan maar niet op vakantie gaan naar landen waar men het niet zo goed heeft? Dat heet geen kolonialisme maar mensen in de steek laten.

Ik stel voor dat de demissionaire regering Duitsland onmiddellijk om excuses vraagt voor het toeristisch kolonialisme tijdens de 60-er en 70-er jaren. Als die excuses er niet op korte termijn komen, overweegt Nederland uit de EU te stappen en herstelbetalingen. Wilders is voor. Rutte kan zich die tijd niet actief herinneren. Daar ben ik zeker van.

Ex-cryonaut

Trefwoorden: vakanties, toerisme

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/10/24
Exclusief voor leden
Inclusieve watersport bij RiF010
Van 7 tot en met 12 oktober vond de Week van de Toegankelijkheid plaats, waarbij RiF010 heeft laten zien dat inclusiviteit in de watersport echt belangrijk is. En gewoon ook kan.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
09/10/24
Exclusief voor leden
Breaking werkt samen met 3x3
Op 12 oktober 2024 vindt het Nederlands Kampioenschap Breakdance plaats onder de naam Amsterdam Breaking Championships. Dit jaar bundelt de breakdance community de krachten met 3x3 basketbal in de iconische Gashouder in de hoofdstad.
19/09/24
Exclusief voor leden
Eurostar ziet 5% groei door sportzomer
Treinbedrijf Eurostar vervoerde 1,9 miljoen klanten naar en van de Olympische en Paralympische Spelen werden gebracht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorige zomer.
11/09/24
Hoger beroep over mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug
Routenetwerken Twente is het niet eens met de gerechtelijke uitspraak over de langere sluiting van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug en gaat in hoger beroep. De beheerorganisatie zet nu ook eigen onderzoek naar flora en fauna in.
29/08/24
Sportevenementen zorgen voor stijging camperreserveringen bij Goboony
De unieke combinatie van het EK-voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen heeft deze zomer geleid tot een stijging van ongeveer 9% in reserveringen bij Goboony, het grootste deelplatform voor campers in Europa.
27/08/24
Exclusief voor leden
Oplopende arbeidskosten en verliezen in gastvrijheidssector
Bedrijven in de gastvrijheidssector zijn minder positief over de bedrijfsresultaten van het afgelopen halfjaar dan de gemiddelde Nederlandse ondernemer. Ze zijn wel positiever over de arbeidsmarkt en ervaren als gevolg van het tekort aan personeel minder vaak een hoge werkdruk.
16/08/24
Weinig draagvlak voor btw-verhoging betaalde sport
Onder Nederlanders is weinig draagvlak voor de verhoging van de btw op sport. Een deel gaat minder sporten of stopt met betaalde sport. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).