Geplaatst op: 08-01-2024
Auteur: ex-cryonaut

Neem de fiets nou

Neem de fiets nou
Afbeelding van 3194556 via Pixabay

De fiets nam en neemt een belangrijke plaats in, in onze familie: praktisch maar ook emotioneel. Laat ik daarvan een paar voorbeelden noemen:

  • Mijn vader ging eigenlijk altijd op de fiets (een Batavus zonder versnellingen) naar zijn werk ook als voor dat werk (het controleren van belastingaangiften van kleine zelfstandigen in de regio) een fietstocht van zo’n 20 tot 25 kilometer nodig was;
  • Het bezoeken van familie in Tilburg vergde zo’n 30 tot 35 kilometer fietsen (op en neer dus 70 kilometer) en dan ging de hele familie op de fiets. Mijn oudste broer en ik op onze eigen fiets, de andere kinderen voorop en achterop de fiets. ‘s Ochtends vroeg al heen, laat in de middag terug naar huis;
  • Voor de jaarlijkse 3-weekse zomervakantie in Biggekerke werden de fietsen van de familie een paar dagen tevoren met de trein naar Vlissingen gestuurd;
  • Er was een jaar dat mijn oudste broer en ik op vakantie gingen naar kennissen in Amsterdam. We besloten deze tocht met de fiets te doen: 125 kilometer;
  • In mijn studententijd ging de reis wat verder: met de fiets (bepakt met tent en kookgerei) naar Denemarken;
  • Met mijn echtgenote ging ik eens een weekendje weg op de fiets. In Ermelo namen we een bospad, we ademden de Veluwe in en we kwamen in Wolfheze de natuur weer uit;
  • Ikzelf ging ook zoveel mogelijk met de fiets naar kantoor. Soms met een vouwfietsje dat meeging in de trein. Ik was blij toen mijn werkgever met een lease-fietsplan kwam waarin de werknemer een fiets kon kopen op kosten van de werkgever. Ik ging met goed weer met de nieuwe fiets met 10 versnellingen naar kantoor, zo’n 30 kilometer enkele reis.

En dan lees ik nu over fietsvakanties met de E-bike. ChatGPT zegt daarover: de toekomst van fietsvakanties ziet er veelbelovend uit. Fietsen als vorm van recreatie en transport wint aan populariteit over de hele wereld (echt waar: ook in Saudi Arabië, Thailand en Mali. Geen woord over wat te doen als je je Simson bandenplakdoosje of de fietspomp vergeten bent (in de woestijn), geen woord over schuilen voor de regen bij een boer met een boze hond, over vermoeidheid, over zadelpijn, over het ontbreken van een winkel onderweg waar je water of koffie kunt kopen, over een lekke band met een volbeladen fiets, over ontmoetingen met herten of wilde zwijnen in het bos, over de extase van het arriveren op de eindbestemming.

Is die E-bike (is daar ook een passende Nederlandse naam voor?) wel zo goed voor het milieu? Waar en van wat wordt die accu gemaakt? Wat als die accu stuk gaat op vakantie? Is er ook een Simson-accudoosje? Nee, pak nu gewoon de gewone fiets. Misschien met een paar versnellingen en een derailleur. En niet alleen op vakantie maar ook voor woon-werkverkeer. Dan leer je wat het is om te fietsen in deze moderne wereld. De fiets als leefstijl, niet als vervoermiddel voor de luie en verwende mens.

Ex-cryonaut

Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, fietsvakanties

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

04/10/24
Nederlanders willen eerlijke vliegbelasting, ook zorgen om betaalbaarheid vliegen
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders vreest dat vliegen te duur voor hen wordt als de kosten van vliegen verder stijgen. Veel Nederlanders zien in een eerlijkere opzet van de vliegbelasting een oplossing. Dat betekent dat er een meerderheid is voor afstandsafhankelijke vliegbelasting, hogere belasting voor businessclass en een heffing voor transferpassagiers.
04/10/24
Week van de Veiligheid met nieuwe campagne
Ondernemers en hun personeel worden helaas in toenemende mate geconfronteerd met agressie en geweld....
02/10/24
Hoe een ziekteverzuimverzekering je bedrijf kan beschermen
Het welzijn van medewerkers is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de ondernemer. Ziekteverzuim kan een aanzienlijke impact hebben op je bedrijf
26/09/24
Exclusief voor leden
Spreiding festivals over provincie Utrecht
De provincie Utrecht heeft het advies van de ‘Adviescommissie festivals 2025-2028’ integraal overgenomen. Daarmee ontvangen 29 festivals een bijdrage voor de periode 2025-2028.
25/09/24
Exclusief voor leden
Vergunningstelsel rondvaartboten Amsterdam naar de prullenbak
De gemeente Amsterdam moet opnieuw naar de tekentafel om het aantal vergunningen voor rondvaartboten te beperken. De gemeente heeft onvoldoende aangetoond dat de leefbaarheid in de stad wordt gediend bij minder rondvaartboten. Ook zijn kleine rederijen onevenredig hard geraakt door de maatregelen.
25/09/24
Nederlandse vakantiegangers verlaten Nederland na BTW-verhoging
De aangekondigde btw-verhoging van 12% door het kabinet zal een zware klap betekenen voor recreatieondernemers. Veel vakantiegangers die in het verleden nog voor Nederland als vakantiebestemming kozen, dreigen ons land te verlaten. Vooral ondernemers in landelijke gebieden en grensregio’s maken zich zorgen.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
20/09/24
Exclusief voor leden
Jachthaven open bij Blauwestad
Met de opening van twee nieuwe bruggen en een extra jachthaven is weer een vernieuwing bereikt in He...