Geplaatst op: 26-11-2024
Auteur: Michel Brokke

Gij zult innoveren

Gij zult innoveren
Afbeelding van Tung Lam via Pixabay

Uw ideale schoonzoon of dochter? Dat is vast een hotelmanager, restauranteigenaar of ondernemer in de gastvrijheid. Deze leiders zijn kampioenen in het runnen van hun organisaties. Maar op het gebied van creativiteit schieten ze hopeloos tekort. Operatie versus innovatie: in de horeca is het verschil vaak dag en nacht.

En toch is het juist innovatie waar alle belanghebbenden, zowel binnen als buiten de horeca, zo’n baat bij hebben. Ik ontmoet ze regelmatig, de zelfbenoemde innovatiegoeroes. Je zou verwachten dat ze Champions League spelen, maar hun ‘innovatieve’ ideeën gaan zelden verder dan het verdiepen van bestaande aandeelhouder-gedreven concepten en vaatwassers die uw vieze bordje 13 seconden sneller spoelen.

Horeca innovatie zou het tegenovergestelde moeten zijn. Het moet creatief zijn, gericht op de lange termijn, met oog voor de bredere omgeving. Wat als we bijvoorbeeld het horecapersoneel ondersteunen bij het maken van levenskeuzes? Daarmee helpen we de burn-out generatie. Of als we bewoners uit de omgeving laten meedelen in de waarde die een hotel creëert? Daarmee sla je economische roofbouw pas echt om de oren.

Een eerste oorzaak van holle innovatie is een misplaatst begrip van creativiteit. Een deel van de horecaleiders ziet dit als een vaardigheid voor conceptontwikkelaars, marketeers en kunstenaars. Zij niet, zij runnen de tent. Als het nodig is, huren ze wel een ‘crea-bea’ in. Creativiteit wordt zo een soort hamertje-tik: een paar creatieve klappen hier en daar, en hoppa, we hebben weer een fris concept of geliktere strategie. Vroom & Dreesman deden dat ook, u kent hun vaarwel.

Ten tweede zijn er leiders die wel begrijpen dat creativiteit door de hele organisatie moet stromen, maar weten dit niet te faciliteren. Op een willekeurige vrijdagmiddag luiden zij de innovatiegong: "Zo jongens, vanmiddag gaan we innoveren! Lekker brainstormen en om 16.00 uur kijken we welke ideeën haalbaar zijn.” U proeft mijn bescheiden cynisme, ik ben te vaak getuige geweest van dit tafereel. Oh, en innovatie moet wel ‘leuk’ zijn, dus het eindigt standaard met een borrel. Een audit van KPG eindigt toch ook niet elke dag met bier en bitterballen?

Daarna wordt het personeel drie uur lang opgesloten in een zielloze vergaderruimte, met anderhalf raam en een systeemplafond. Er zijn post-its en gekleurde pennen voor de ‘gekkigheid’. "En nu lekker out-of-the-box denken, jongens.”

Creativiteit begint en eindigt niet in een vergaderruimte. Neurologisch onderzoek wijst voorzichtig uit dat creativiteit correleert met het ‘default-mode network’, een deel van het brein dat actief is in rust. Echte creativiteit ontstaat dus pas op de fiets of onder de douche, te laat voor die confetti-brainstorm dus. Daarbij levert creativiteit niet meteen iets op; het is pijnlijk lang divergeren en convergeren. Fouten maken dus.

Fouten maken kan alleen in vrijheid, binnen de strakke kaders en geruststelling van een leidende visie. Maar in ons platgeorganiseerde, doe-lekker-zelf-normaal landje, word je daar niet populair mee.

Toch was Neerlands trots, wijlen Johan Cruijff, het type geliefde en gehate leider die een hele organisatie creatief aan de praat kreeg, juist door iedereen tegen de haren in te strijken met een strakke visie. Stelselmatig was hij het met iedereen oneens, alleen om hen uit te dagen zijn filosofie te volgen en de creatieve vrijheid daarin te herkennen. Harvard-professor Linda Hill zou het volmondig eens zijn met ‘s lands nummer 14. Volgens haar is een van de belangrijkste paradoxen voor innovatieleiders het vinden van de balans tussen het ondersteunen en tegelijkertijd uitdagen van teams.

"Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. Lijkt me logisch,” aldus Hendrik Johannes Cruijff. Ik hoop dat u het hartgrondig met JC en ondergetekende oneens bent.

Topics:CELTH, Horeca
Trefwoorden: innovatie, horeca

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/03/25
Keukenhof open tot 11 mei 2025
Keukenhof 2025 is op donderdag 20 maart geopend! De aankomende weken tot en met 11 mei zullen meer dan een miljoen mensen vanuit de hele wereld Keukenhof bezoeken. Natuur blijkt ook goed te zijn voor het brein.
21/03/25
Auto- en voetgangersbrug terug in veerhaven Terschelling
De werkzaamheden in de veerhaven van Terschelling zijn ver af met de plaatsing van de voetgangersbrug en autobrug. Alles is klaar voor het nieuwe seizoen en voor de ontvangst van de duizenden gasten van festival Oerol.
21/03/25
Exclusief voor leden
Jaarbeurs verlengt contracten frisdrank en horeca
Koninklijke Jaarbeurs en Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) verlengen en versterken hun samenwerking voor de komende jaren.
19/03/25
Leiden&Partners nieuwe leden Raad van Commissarissen
Désirée Battjes en Lodewijk Wisse zijn de nieuwe leden in de Raad van Commissarissen van dmo Leiden&Partners.
18/03/25
Camping Corfwater wordt vakantiepark Landal Pettemer Duynen
De voormalige camping Corfwater in Petten wordt door onderneming Het Nieuwe Strand Petten BV dit jaar ontwikkeld tot een vakantiepark dat Landal Pettemer Duynen gaat heten.
17/03/25
Exclusief voor leden
Toerismesector belast milieu meer dan economische bijdrage
De Nederlandse toerismesector, die tussen 2015 en 2022 gemiddeld 4 procent bijdroeg aan de economie, blijkt een onevenredig grote impact te hebben op het milieu. Vooral het verbruik van drinkwater en de uitstoot van broeikasgassen liggen aanzienlijk hoger dan de economische bijdrage.
14/03/25
Exclusief voor leden
Flinke omzetgroei in reisbranche
In 2024 is de omzet in de reisbranche met 7,9% gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
14/03/25
Extra regels voor recreatie bij wolvengebied Utrecht
Provincie Utrecht heeft de regels aangescherpt voor recreatie bij de Leusderheide. Het gaat om een aanlijnplicht voor honden, regels voor kinderen op de paden en het advies om als groep bij elkaar te blijven.