Geplaatst op: 12-09-2013

De recreatiewinst van zand

De recreatiewinst van zand

Bij zand- en grindwinning denk je aan grote grijpers en enorme bergen materiaal, maar niet zo snel aan ruimte voor recreatie en nieuwe natuur. Toch bieden de zand- en grindwinlocaties steeds vaker mogelijkheden voor natuur en recreatie. Zelfs als de graafwerkzaamheden nog volop bezig zijn.


Bij een aantal zand- en grindwinbedrijven wordt ontwikkeling van natuur en landschap van meet af aan in de plannen meegenomen. Nationaal Groenfonds, financier van natuur en landschap, is dan ook op een aantal plaatsen als financier betrokken bij zand- en grindwinprojecten. Twee voorbeelden daarvan zijn de Kraaijenbergse Plassen en de polder Mastenbroek bij Zwolle.


Kraaijenbergse Plassen

Vanaf 1971 is Smals Bouwgrondstoffen al bezig met zand- en grindwinning aan de Kraaijenbergse Plassen. De Kraaijenbergse Plassen liggen in de gemeente Cuijk en staan in directe verbinding met de Maas. De gegraven plassen hebben het kerkdorp Linden tot een schiereiland gemaakt. Van agrarische gemeenschap werd het een paradijs voor watersportliefhebbers. De in de jaren 2000 – 2012 gerealiseerde woonwijk Heeswijkse Kampen ligt door de ontzanding direct aan het water. Zo ontstond gedurende meer dan 40 jaar een uniek recreatie- en natuurgebied, waar zelfs dassen voorkomen. Eind dit jaar zijn de werkzaamheden afgerond en blijft na vertrek van de machines een prachtig gebied achter.


Mastenbroek

Polder Mastenbroek is een uitgestrekte, lege polder ten noorden van Zwolle. De polder maakt deel uit van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Zandwinningsbedrijf Zeldenrust kreeg vergunning voor een multifunctionele ontgrondingslocatie. Het zandwinningsgebied bestaat uit een diepe plas van 66 hectare. De randen van totaal 25 hectare worden door Zeldenrust tot natuur- en recreatiegebied ontwikkeld. Ook hier ontstaat al tijdens de werkzaamheden, die minimaal twintig jaar gaan duren, ruimte voor natuur en recreatie.


Winst voor iedereen

De zand- en grindwinbedrijven laten zien dat economische activiteiten prima samen kunnen gaan met zorg voor de omgeving en meer ruimte voor natuur en recreatie. Deze commerciële bedrijven zijn jarenlang op een locatie bezig. Dat betekent goed luisteren naar wat bestuur, politiek én burgers willen. Deze bedrijven zorgen op die manier voor mooie maatschappelijke projecten en veel – ongesubsidieerde - natuur.
Trefwoorden: Recreatie, zand, grind, natuur, winst, Nationaal Groenfonds

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.
22/11/24
Burgers' Zoo benut regenwater slim voor duurzame verzorging dieren
Burgers' Zoo zet een slimme stap op het gebied van duurzaamheid. Het Arnhemse dierenpark maakt optim...
22/11/24
Zeeland.com maakt lokaal boeken mogelijk dankzij samenwerking met Allyourz
Zeeland.com, het online inspiratieplatform van de provincie Zeeland, gaat een pilot aan met Allyourz. Dit betekent dat bezoekers van Zeeland.com voortaan direct hun verblijf in de provincie kunnen boeken.
21/11/24
Praktijk: bedrijven leveren essentiële bijdrage in opleidingen
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk en investeren daar fors in. Dit blijkt uit onderzoek van ResearchNed. Het onderzoek leidt tot veranderende inzichten bij VNO-NCW en MKB-Nederland over stages, vergoeding en subsidie voor leerwerkplekken.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
20/11/24
BUas traint op AI en ethiek
Vanaf februari 2025 verplicht de AI Act bedrijven om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is. Maar AI maakt nog geen onderscheid in ethische vraagstukken.
19/11/24
KLM breidt intercontinentale netwerk uit met drie nieuwe bestemmingen
KLM breidt haar intercontinentale netwerk uit met nieuwe diensten tussen Amsterdam en San Diego (VS), Georgetown (Guyana) en Hyderabad (India).