De recreatiewinst van zand
Bij zand- en grindwinning denk je aan grote grijpers en enorme bergen materiaal, maar niet zo snel aan ruimte voor recreatie en nieuwe natuur. Toch bieden de zand- en grindwinlocaties steeds vaker mogelijkheden voor natuur en recreatie. Zelfs als de graafwerkzaamheden nog volop bezig zijn.
Bij een aantal zand- en grindwinbedrijven wordt ontwikkeling van natuur en landschap van meet af aan in de plannen meegenomen. Nationaal Groenfonds, financier van natuur en landschap, is dan ook op een aantal plaatsen als financier betrokken bij zand- en grindwinprojecten. Twee voorbeelden daarvan zijn de Kraaijenbergse Plassen en de polder Mastenbroek bij Zwolle.
Kraaijenbergse Plassen
Vanaf 1971 is Smals Bouwgrondstoffen al bezig met zand- en grindwinning aan de Kraaijenbergse Plassen. De Kraaijenbergse Plassen liggen in de gemeente Cuijk en staan in directe verbinding met de Maas. De gegraven plassen hebben het kerkdorp Linden tot een schiereiland gemaakt. Van agrarische gemeenschap werd het een paradijs voor watersportliefhebbers. De in de jaren 2000 – 2012 gerealiseerde woonwijk Heeswijkse Kampen ligt door de ontzanding direct aan het water. Zo ontstond gedurende meer dan 40 jaar een uniek recreatie- en natuurgebied, waar zelfs dassen voorkomen. Eind dit jaar zijn de werkzaamheden afgerond en blijft na vertrek van de machines een prachtig gebied achter.
Mastenbroek
Polder Mastenbroek is een uitgestrekte, lege polder ten noorden van Zwolle. De polder maakt deel uit van het Nationaal Landschap IJsseldelta. Zandwinningsbedrijf Zeldenrust kreeg vergunning voor een multifunctionele ontgrondingslocatie. Het zandwinningsgebied bestaat uit een diepe plas van 66 hectare. De randen van totaal 25 hectare worden door Zeldenrust tot natuur- en recreatiegebied ontwikkeld. Ook hier ontstaat al tijdens de werkzaamheden, die minimaal twintig jaar gaan duren, ruimte voor natuur en recreatie.
Winst voor iedereen
De zand- en grindwinbedrijven laten zien dat economische activiteiten prima samen kunnen gaan met zorg voor de omgeving en meer ruimte voor natuur en recreatie. Deze commerciële bedrijven zijn jarenlang op een locatie bezig. Dat betekent goed luisteren naar wat bestuur, politiek én burgers willen. Deze bedrijven zorgen op die manier voor mooie maatschappelijke projecten en veel – ongesubsidieerde - natuur.