Geplaatst op: 04-02-2015
Auteur: Ton Vermeulen

Texel, de innovatieve VVV

Texel, de innovatieve VVV
Waar een klein eiland groot of beter gezegd innovatief in kan zijn. Zo mogen we onderhand de VVV Texel wel karakteriseren. Van dit Waddeneiland komt het ene na het andere nieuwe initiatief. Soms heel logisch maar vaak ook brutaal en eigenzinnig. De verbinding met de lokale gemeenschap is de laatste maanden wel een belangrijke rode draad. En is dat ook bij het nieuwste product: Planeet Texel. Maar daarover later meer. Eerst zetten we de initiatieven van de VVV Texel van het afgelopen jaar maar eens op een rijtje. Indrukwekkend als je ze zo bij elkaar ziet en we zijn vast nog niet compleet.


WadsApp Texel

Het begon begin 2014 een tikje brutaal door mee te liften op de bekendheid van de populaire berichtendienst WhatsApp. Texel kwam in februari 2014 met haar eigen variant WadsApp Texel. Een App met dagelijkse tips voor excursies, evenementen, activiteiten en leuke adresjes. En voor de Texelse cultuur: het Texelse dialect, Wist-je-datjes, cultuurgeschiedenis en sterke verhalen. De app biedt de bezoeker ook fiets- en wandelroutes, fietsknooppunten, omschrijvingen en geluiden van vogels, filmpjes en een eigen Timeline, zodat je een mooi vakantieverslag krijgt. Zelden zo’n goed doordachte App gezien die toeristen ook na het bezoek nog kan bekoren.


STER-reclame

In 2014 was het eiland een kleine honderd keer te zien in de STER-reclame. Met het prachtige Texelse landschap begeleid door vrolijke muziek en een stem die aanmoedigt tot een bezoek: ‘Bekijk het volledige culturele aanbod van Texel en meer op Jebenterzo.nl’.


Een campagne die duidelijk vruchten afwierp want vlak voor de zomer kon de VVV Texel al melden dat het met de boekingen wel snor zat. Wie had gedacht dat ze in Den Burg vervolgens op hun lauweren gingen rusten, rekende buiten directeur Wouter de Waal. Hij stelde een internetmarketeer aan om met nog meer energie aan de toekomst te werken.


Diverse prijzen

Aan sommige zaken hoefde de VVV niet direct iets te doen. Zo werd hotel Kogerstaete uitgeroepen tot best gewaardeerde hotel van Nederland en werd Paal 17 het beste strandpaviljoen van 2014. Leuke meevallertje of een teken van een eiland dat snapt dat je toerisme allemaal moet omarmen om echt succesvol te zijn?


Digitaal magazine met de Texelaar in de hoofdrol

In december verscheen de eerste editie van De Texelaar. Niet zomaar een suf vakantieblaadje maar een digitaal magazine waar de Texelaars zelf de hoofdrol spelen en hun verhaal vertellen over het eiland.


Kaartjes voor attracties, activiteiten en evenementen

Eind december kondigde de VVV aan dat ze on- en offline kaartjes voor evenementen, activiteiten en attracties op Texel gaan verkopen. Lijkt logisch maar bij hoeveel VVV’s kan dat?


Planeet Texel

En in 2015 wordt een volgende stap gezet met Planeet Texel, een vernieuwend boek over de bijzondere ‘planeet’ die Texel heet. "Planeet Texel laat platgetreden toeristische paden en verwaaide adressen voor wat ze zijn en neemt je mee naar het Texel van bewoners en insiders die je het ware eilandleven laten zien”, schrijft de VVV enthousiast.


Eilandbinken, typisch Texelse zaken waarvan je denkt ‘Leuk! maar… wat is het?’ en veel geheime tips en bijzondere verhalen bevolken Planeet Texel. Met dit handzame boek leer je hoe je een echte eilander kunt worden en wat je op het eiland juist wel en vooral NIET moet doen. Planeet Texel is daarnaast een ode aan bijzondere eilandbewoners; van zeebioloog tot kokkelvisser en van festivaldirecteur tot laatste vuurtorenwachter. Authentieke verhalen, die niet alleen leuk, maar ook leerzaam zijn. De boerenzoon die van een koekenpan een antenne maakt, de bio-kok die vertelt waar hij de lekkerste vis haalt en de parachutiste die uitlegt waarom autorijden gevaarlijker is dan uit een vliegtuig springen.


"Texel is een wereld op zich; vol mooie mensen en mooie verhalen – dat willen we vertellen met Planeet Texel,” aldus VVV-directeur Wouter de Waal. "Ik ben trots op dit boek waarin je even ondergedompeld wordt in die wereld en tussen de regels door ook heel veel praktische informatie krijgt.”


Planeet Texel is naar het idee van VVV Texel uitgevoerd in samenwerking met Gitta de Leeuw en Albert Wiglema (van Camp Silver, nu Zeghert – buro voor storytelling en concepting), vormgegeven door Maartje Kuiper en gefotografeerd door Nynke Kouwenhoven. Woensdag 4 februari is het boek gepresenteerd en uitgereikt aan alle ‘eilandbinken’ die in het boek voorkomen. Planeet Texel is o.a. te koop bij Texelse boekhandels, bol.com, via de webshop op http://www.texel.net/nl/webshop/nieuw/planeet_texel en kost € 9,95.


Hop, hop, allemaal naar de winkel voor Planeet Texel. Ook warm aanbevolen op de vaste wal.

Topics:Marketing
Trefwoorden: waddeneilanden, texel, marketing

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.