Geplaatst op: 24-03-2015
Auteur: Adri van der Weyde

Afschaffing van het lage btw-tarief: de antigastvrijheidsbelasting in schaapskleren

Afschaffing van het lage btw-tarief: de antigastvrijheidsbelasting in schaapskleren

Nederland wordt klaargemaakt voor een hervorming van het belastingstelsel. In de verkiezingsstrijd werden kiezers getrakteerd op aansprekende statements zoals: "Nederland verdient lastenverlichting”, "de belasting op arbeid moet omlaag” en " 100.000 extra banen”. Mooie woorden waar niemand op tegen kan zijn. Zowel de directeur van het Centraal Planbureau Laura van Geest als de directeur van De Nederlandsche Bank Klaas Knot hebben de afgelopen weken alvast aangegeven hoe zij het belastingstelsel zouden hervormen: het lage btw-tarief van 6% moet afgeschaft worden. Het is de logica van het politieke toneel: wij regelen dat u minder belasting gaat betalen en tegelijkertijd maken we uw aankopen duurder. Lastenverschuiving wordt verkocht als lastenverlichting. Daarbij wordt genegeerd dat complete sectoren met het afschaffen van het lage btw-tarief geruïneerd worden.


Dat zal zeker gelden voor de gastvrijheidsector waarin bedrijven zoals campings, vakantieparken, zwembaden, attractieparken, sauna’s, theaters, jachthavens, horeca en podia een verhoging van de btw zullen moeten vertalen in prijsverhogingen. Deze antigastvrijheidsbelasting zal leiden tot minder gasten en minder inkomsten. Uit een recent rapport van Gastvrij Nederland blijkt dat het afschaffen van het lage btw-tarief 55.000 banen in deze sector zal kosten.

Laura van Geest en Klaas Knot hebben het over "productgroepen” die ze uit het lage btw-tarief willen halen. Ik heb het over familiebedrijven, kleine ondernemers en grote werkgevers die onder druk worden gezet om te bezuinigen op banen van juist de kwetsbaren in de samenleving ; de ouderen, jongeren en laagopgeleiden.


Dat zijn 55.000 banen die niet zomaar gecreëerd zullen worden door te sleutelen aan de systematiek van het belastingstelsel. En dan moet het kabinet nog 100.000 extra banen zien te creëren?


Bovendien lijken deze economen te vergeten dat onze buurlanden nog wel lage btw-tarieven hanteren. De tankstations in de grensgebieden laten nog dagelijks zien wat de dramatische financiële gevolgen kunnen zijn van ondoordachte prijsverhogingen. Met hun uitspraken over het afschaffen van het lage btw-tarief wekken ze de indruk oogkleppen op te hebben.


De boodschap van de gastvrijheidsector aan de politiek is een glasheldere: maak je belofte waar en kom met echte lastenverlichting, niet met een antigastvrijheidsbelasting in schaapskleren.


Een verkorte versie van dit blog heeft in het FD gestaan.

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, belastingen, btw

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.