Recreatie & Toerisme juni 2015: Grootse accommodaties
Op donderdag 25 juni kwam vakblad Recreatie & Toerisme juni 2015 uit. Hieronder de editorial van dat nummer dat de samenhang aan artikelen en vakinformatie weergeeft. In de komende twee weken worden alle artikelen online geplaatst.
Waait door Nederland een wilde design storm? Je denkt van wel als je de stroom aan ideeën ziet voor verblijfsaccommodaties. Het zijn soms kleine plannen die je inspiratie tot grote hoogte aanwakkeren. Dan opeens gaat het om een miljoenen project, bij de Grevelingen. Daarin zie je de kracht van een grootse sector. Van klein tot groot, het is doordacht en vervuld van de intentie om beter te worden. Dat weerspiegelt zich in het tweeluik, ‘Voorbij de bungalow en de uitvouwbare tent’ en ‘Hoe word je de beste accommodatie van Nederland?’ (pagina 60 tot en met 63 en pagina 42 tot en met 44). Misschien vind je de accommodaties van UrbanCampsite te klein en te onbeduidend in economische omvang. Het zijn wel de parels in vormgeving en denkproces over hoe mensen willen overnachten. Ook grote ontwikkelaars en bekende architecten houden deze vernieuwingen in de gaten. Het adagium is dat de bezoeker komt voor een goed bed maar de locatie en het verhaal rond de manier van overnachten winnen aan terrein. Daar tegenover staat een groots project voor long stay in Amsterdam van Nederlandse ontwikkelaars. Als dit Zoku aanslaat kan het in andere landen ook een marktveranderaar zijn. Net die personen die een markt weten open te breken presenteren we graag in dit blad.
In toerisme zien we altijd eigenzinnige figuren. Zij durven op te staan en van iets zachts zoals reizen en recreatie een doordacht business model te maken. Dat zachte kun je omzetten tot euro’s die rinkelen in de kassa, of liever knisperen. Wouter de Waal van Texel is er zo een (pagina 22). Met het eigenzinnige dat in het karakter van de Texelaars zit weet hij een bloeiende industrie op te bouwen. Aan de andere kant van het land werkt Manuel Hezeman (pagina 64). Knap als je van een afgeschreven toeristisch bureau weer een stevige stichting weet te maken.
Dat klinkt allemaal mooi en fladderend. Toerisme is ook groot
door zijn rauwe randjes. Omdat toeristen het Anne Frank Huis willen bezoeken of
Cimetière du Père-Lachaise. Plekken waar geschiedenis, drama en dood je
omarmen. Karel Werdler schreef er een boek over dat sinds mei te koop is: Dark
Tourism, De dood achterna. Veel vaklezers kennen zijn werk al maar wat drijft
hem om dit uit te zoeken (pagina 34). Om te speuren waarom mensen naar deze
donkere destinatie op reis gaan? Een goed gesprek met de mens achter de
onderzoeker.
Veel leesplezier!
Marc Gerlings
Hoofdredacteur Recreatie & Toerisme