Geplaatst op: 24-12-2015
Auteur: Hans Dominicus

We gooien het geld over de balk

We gooien het geld over de balk
Niets nieuws denkt u misschien. Maar dat betekent dat we er kennelijk aan gewend zijn. Als we geen oplossing weten, leggen we ons erbij neer. Niet dus! Rechte rug houden! Weliswaar komt dit tegenwoordig minder voor, maar het is toch nog een lovenswaardige eigenschap. Vroeger was het meer gemeengoed. Bij links en bij rechts. Van Kok tot Bolkestein.

We klagen dat er geen geld is, maar we stoppen het mogelijk in verkeerde zaken. In het vervangen van verkeersborden, zodat we ergens minuten sneller kunnen komen. In het bouwen van kolencentrales, terwijl we geen enkele internationale afspraak kunnen nakomen. Voor de natuur is niet voldoende geld. Toerisme moet de zorg redden en de landschapskampen worden weer een topper. Er gaat dus nogal wat veranderen…?

Gelukkig wijzigen de ideeën regelmatig, waardoor van goede én kwade zaken weinig terecht komt. Tijdens het recente congres Guests on Earth wezen een aantal vooraanstaande wetenschappers op de mogelijkheden die er wel zijn. Die niet meer geld hoeven te kosten als we het geld wat er is beter gestructureerd en in samenhang investeren. Samen, gericht op het gezamenlijk belang. Dan hoeven we ProRail en NS en de andere vervoerders niet meer samen te voegen, ze moeten alleen een gezamenlijk belang voor ogen hebben. Dat hoeven we geen 300 kilometer snelheid te maken op een stukje spoor van 50 kilometer. Dan is er nog geld voor natuurbehoud en daarmee behoud van recreatiemogelijkheden voor de bevolking.

Nog onvoldoende wordt de werkelijke waarde van de gastvrijheidssector ingezien. Die wordt dus ook niet meegewogen in de besluitvorming. Die ligt niet in eerste instantie in de bestedingen van bezoekers. Die ligt wel in het zorgen voor een prettige leefomgeving; die ligt wel in het creëren van geluksmomenten. Op hun beurt kunnen die aspecten weer zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor allerlei ondernemers en zzp’ers. De gastvrijheidssector kan een directe bijdrage leveren aan gezonder leven en daardoor maatschappelijke kosten verlagen. Of wijkverbetering helpen ondersteunen. Of winkelgebieden aantrekkelijk houden. Allemaal redenen om aan de gastvrijheidssector meer aandacht te schenken en de bredere effecten te benutten. Topsector-effecten zit hem niet altijd in geld, maar ook in maatschappelijke toegevoegde waarde.

Het is bijna kerst en we gaan een nieuw jaar in. Een moment voor goede voornemens. Een moment om het roer om te gooien en beter te letten op wat de effecten zijn van onze voornemens en plannen en hoe we dingen beter met elkaar kunnen verbinden. En dan een rechte rug houden en doorzetten. Zorgen dat onze inspanningen in toerisme en leisure gezamenlijk betere effecten teweeg brengen. Dan kunnen we met hetzelfde geld meer bereiken voor elkaar. Dat zal het verschil kunnen maken. Ik wens u prettige feestdagen en reken op uw rechte rug.
Topics:CELTH

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.