Immaterieel erfgoed uitgebreid met henna
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en
Immaterieel Erfgoed (VIE) maakt vandaag bekend dat 3 nieuwe tradities zijn
toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Dit keer gaat het om drie ambachten: het Papierscheppen, het Staphorster Stipwerk en het Hennaschilderen.
Op de Nationale Inventaris staan tradities die voor groepen of gemeenschappen in Nederland van belang zijn, dat kan heel breed zijn, zoals deze nieuwe bekendmaking duidelijk maakt: niet alleen het traditionele Staphorsterstipwerk en de traditie van het papierscheppen zijn nu erkend. Ook een voor Nederland nieuwe traditie als de Hennakunst heeft een plaats verworven op de Nationale Inventaris.
Henna
Met de hennakunst is, voor het eerst, een voorbeeld erkend van immaterieel erfgoed dat voor Nederland betrekkelijk nieuw is. Henna is een gebruik uit Arabische, Afrikaanse en Indische culturen om de voeten, handen, polsen en enkels te beschilderen met een rode kleurstof. In Nederland wordt de hennakunst vooral beoefend door mensen met een Marokkaanse of Indiase herkomst, die hun cultuur naar ons land hebben meegenomen. De traditie is voorgedragen door de Nederlandse hennakunstenares Fatima Oulad Thami. Henna is letterlijk een manier van versieren, waarbij een feestelijke gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een bruiloft, kracht bij wordt gezet.
Staphorster stipwerk bedreigd ambacht
Het Staphorsterstipwerk is een ambacht, de naam zegt het al, dat vooral in Staphorst wordt beoefend. Het is een unieke techniek om handstoffen en andere materialen te bedrukken met stippen. Vroeger had het stipwerk vooral een functie in de traditionele Staphorster klederdracht. Nu worden ook allerlei gebruiksvoorwerpen bedrukt. Het is een bedreigd ambacht, omdat steeds minder mensen deze specifieke techniek met klosjes hout en spijkers nog beheersen.
Papierscheppen
De laatste toevoeging betreft het handmatig papierscheppen, een voor Nederland oud en traditioneel ambacht dat nog maar enkele papierscheppers in de vingers hebben. Het fabriceren van papier is tegenwoordig vrijwel altijd een grootschalig, industrieel proces.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: erfgoed