Geplaatst op: 03-09-2013
Auteur: Marc Gerlings

Immaterieel erfgoed uitgebreid met henna

Immaterieel erfgoed uitgebreid met henna
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) maakt vandaag bekend dat 3 nieuwe tradities zijn toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Dit keer gaat het om drie ambachten: het Papierscheppen, het Staphorster Stipwerk en het Hennaschilderen.

Op de Nationale Inventaris staan tradities die voor groepen of gemeenschappen in Nederland van belang zijn, dat kan heel breed zijn, zoals deze nieuwe bekendmaking duidelijk maakt: niet alleen het traditionele Staphorsterstipwerk en de traditie van het papierscheppen zijn nu erkend. Ook een voor Nederland nieuwe traditie als de Hennakunst heeft een plaats verworven op de Nationale Inventaris.

Henna
Met de hennakunst is, voor het eerst, een voorbeeld erkend van immaterieel erfgoed dat voor Nederland betrekkelijk nieuw is. Henna is een gebruik uit Arabische, Afrikaanse en Indische culturen om de voeten, handen, polsen en enkels te beschilderen met een rode kleurstof. In Nederland wordt de hennakunst vooral beoefend door mensen met een Marokkaanse of Indiase herkomst, die hun cultuur naar ons land hebben meegenomen. De traditie is voorgedragen door de Nederlandse hennakunstenares Fatima Oulad Thami. Henna is letterlijk een manier van versieren, waarbij een feestelijke gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een bruiloft, kracht bij wordt gezet.

Staphorster stipwerk bedreigd ambacht
Het Staphorsterstipwerk is een ambacht, de naam zegt het al, dat vooral in Staphorst wordt beoefend. Het is een unieke techniek om handstoffen en andere materialen te bedrukken met stippen. Vroeger had het stipwerk vooral een functie in de traditionele Staphorster klederdracht. Nu worden ook allerlei gebruiksvoorwerpen bedrukt. Het is een bedreigd ambacht, omdat steeds minder mensen deze specifieke techniek met klosjes hout en spijkers nog beheersen.

Papierscheppen
De laatste toevoeging betreft het handmatig papierscheppen, een voor Nederland oud en traditioneel ambacht dat nog maar enkele papierscheppers in de vingers hebben. Het fabriceren van papier is tegenwoordig vrijwel altijd een grootschalig, industrieel proces.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: erfgoed

CELTH
 




   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Hart van Brabant gaat regio een boost geven
De regio Hart van Brabant heeft veel te bieden op het gebied van toerisme en recreatie, maar buiten de regio is dit aanbod nog niet voldoende bekend. Met het RegioBoost programma van VisitBrabant en ondersteuning vanuit de nieuwe stuurgroep Toerisme & Recreatie Hart van Brabant krijgt de regio een flinke impuls.
04/12/24
Exclusief voor leden
Goed jaar voor PiNCAMP
Het gaat goed met PiNCAMP, het campingbedrijf van ADAC, ANWB en TCS. Het aantal boekingen groeide in 2024 met 28% in vergelijking met 2023. De website PiNCAMP en anwbcamping.nl trok 14 miljoen bezoekers.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achert
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
04/12/24
Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme zoekt voorzitter
De nieuwe Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme (LRRT) zoekt een onafhankelijk voorzitter. Deze mag het stokje overnemen van kwartiermaker Rob van Gijzel. De Raad is op zoek naar een voorzitter met publiek-privaat bestuurlijke statuur die tegelijkertijd overtuigend en verbindend is.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
04/12/24
Nieuwe voorzitter en ambassadeur voor Varend Corso
Varend Corso Westland krijgt een nieuwe voorzitter. Irma Smits neemt de voorzittershamer over van Ro...
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.

||| Agenda |||

08/01/25 t/m 09-01-25
08/01/25 t/m 09-01-25: Travel Trade Days
Va­kan­tie­beurs is het grootste rei­seve­ne­ment van het jaar, al meer dan 50 jaar bekend in ...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
20/03/25
20/03/25 t/m 20-03-25: Trendcongres Toerisme 2024: Toerisme in Transformatie: Business as Unusual
Op donderdag 20 maart 2025 organiseert NRIT in samenwerking met de opleidingen Tourism Management we...