Geplaatst op: 03-09-2013
Auteur: Marc Gerlings

Immaterieel erfgoed uitgebreid met henna

Immaterieel erfgoed uitgebreid met henna
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) maakt vandaag bekend dat 3 nieuwe tradities zijn toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Dit keer gaat het om drie ambachten: het Papierscheppen, het Staphorster Stipwerk en het Hennaschilderen.

Op de Nationale Inventaris staan tradities die voor groepen of gemeenschappen in Nederland van belang zijn, dat kan heel breed zijn, zoals deze nieuwe bekendmaking duidelijk maakt: niet alleen het traditionele Staphorsterstipwerk en de traditie van het papierscheppen zijn nu erkend. Ook een voor Nederland nieuwe traditie als de Hennakunst heeft een plaats verworven op de Nationale Inventaris.

Henna
Met de hennakunst is, voor het eerst, een voorbeeld erkend van immaterieel erfgoed dat voor Nederland betrekkelijk nieuw is. Henna is een gebruik uit Arabische, Afrikaanse en Indische culturen om de voeten, handen, polsen en enkels te beschilderen met een rode kleurstof. In Nederland wordt de hennakunst vooral beoefend door mensen met een Marokkaanse of Indiase herkomst, die hun cultuur naar ons land hebben meegenomen. De traditie is voorgedragen door de Nederlandse hennakunstenares Fatima Oulad Thami. Henna is letterlijk een manier van versieren, waarbij een feestelijke gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een bruiloft, kracht bij wordt gezet.

Staphorster stipwerk bedreigd ambacht
Het Staphorsterstipwerk is een ambacht, de naam zegt het al, dat vooral in Staphorst wordt beoefend. Het is een unieke techniek om handstoffen en andere materialen te bedrukken met stippen. Vroeger had het stipwerk vooral een functie in de traditionele Staphorster klederdracht. Nu worden ook allerlei gebruiksvoorwerpen bedrukt. Het is een bedreigd ambacht, omdat steeds minder mensen deze specifieke techniek met klosjes hout en spijkers nog beheersen.

Papierscheppen
De laatste toevoeging betreft het handmatig papierscheppen, een voor Nederland oud en traditioneel ambacht dat nog maar enkele papierscheppers in de vingers hebben. Het fabriceren van papier is tegenwoordig vrijwel altijd een grootschalig, industrieel proces.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: erfgoed

CELTH





||| Nieuws |||

20/02/25
Exclusief voor leden
TUI, Corendon en Sunweb populairste Nederlandse touroperators
De afgelopen drie jaar boekte 34% van de Nederlanders een reis bij een touroperator. TUI Nederland is favoriet, gevolgd door Corendon en Sunweb.
16/02/25
Exclusief voor leden
Europese luchthavens verwelkomen meer passagiers dan voor de pandemie
In 2024 hebben Europese luchthavens voor het eerst sinds de pandemie meer passagiers verwelkomd dan in 2019. Voor 2025 verwacht ACI EUROPE een verdere groei van 4% in passagiersverkeer, ondanks economische onzekerheden en geopolitieke spanningen.
16/02/25
Exclusief voor leden
DERTOUR Group neemt Hotelplan Group over, HomeToGo verwerft Interhome
Op 12 februari 2025 kondigde DERTOUR Group de overname aan van Hotelplan Group van Migros, met uitzondering van Interhome. Dat onderdeel wordt overgenomen door HomeToGo Group.
16/02/25
Veelbelovende start voor TUI Group in het nieuwe boekjaar 2025
TUI Group heeft een sterke start gemaakt in het eerste kwartaal van het boekjaar 2025. Het onderliggende EBIT groeide voor het tiende kwartaal op rij. TUI CEO Sebastian Ebel benadrukte dat de resultaten laten zien dat TUI op koers ligt voor verdere groei in het volledige jaar.
10/02/25
Amsterdam heeft weer terminal voor Eurostar
Vanaf vandaag hoeven internationale treinreizigers van de Eurostart op de verbinding van Amsterdam n...
06/02/25
Nationale campermarkt
Op zaterdag 5 april vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen.
31/01/25
Exclusief voor leden
Reisboekingen in de plus maar grote verschillen tussen bestemmingen
In 2024 is het aantal reisboekingen met 3% gestegen ten opzichte van 2023. . Europa is stabiel als reisbestemming maar op Aziƫ na verliest intercontinentaal reizen. Ook zien we grote beweging tussen de verschillende vakantielanden met forse winnaars maar ook verliezers.
27/01/25
Lifetime Achievement voor Frank Oostdam
Frank Oostdam, voormalig directeur van ANVR, heeft op het Reisgala 2025 de Lifetime Achievement Award gekregen. Volgens de jury bekleedde hij jarenlang een sleutelpositie in de branche.