Geplaatst op: 03-09-2013
Auteur: Marc Gerlings

Immaterieel erfgoed uitgebreid met henna

Immaterieel erfgoed uitgebreid met henna
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) maakt vandaag bekend dat 3 nieuwe tradities zijn toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Dit keer gaat het om drie ambachten: het Papierscheppen, het Staphorster Stipwerk en het Hennaschilderen.

Op de Nationale Inventaris staan tradities die voor groepen of gemeenschappen in Nederland van belang zijn, dat kan heel breed zijn, zoals deze nieuwe bekendmaking duidelijk maakt: niet alleen het traditionele Staphorsterstipwerk en de traditie van het papierscheppen zijn nu erkend. Ook een voor Nederland nieuwe traditie als de Hennakunst heeft een plaats verworven op de Nationale Inventaris.

Henna
Met de hennakunst is, voor het eerst, een voorbeeld erkend van immaterieel erfgoed dat voor Nederland betrekkelijk nieuw is. Henna is een gebruik uit Arabische, Afrikaanse en Indische culturen om de voeten, handen, polsen en enkels te beschilderen met een rode kleurstof. In Nederland wordt de hennakunst vooral beoefend door mensen met een Marokkaanse of Indiase herkomst, die hun cultuur naar ons land hebben meegenomen. De traditie is voorgedragen door de Nederlandse hennakunstenares Fatima Oulad Thami. Henna is letterlijk een manier van versieren, waarbij een feestelijke gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een bruiloft, kracht bij wordt gezet.

Staphorster stipwerk bedreigd ambacht
Het Staphorsterstipwerk is een ambacht, de naam zegt het al, dat vooral in Staphorst wordt beoefend. Het is een unieke techniek om handstoffen en andere materialen te bedrukken met stippen. Vroeger had het stipwerk vooral een functie in de traditionele Staphorster klederdracht. Nu worden ook allerlei gebruiksvoorwerpen bedrukt. Het is een bedreigd ambacht, omdat steeds minder mensen deze specifieke techniek met klosjes hout en spijkers nog beheersen.

Papierscheppen
De laatste toevoeging betreft het handmatig papierscheppen, een voor Nederland oud en traditioneel ambacht dat nog maar enkele papierscheppers in de vingers hebben. Het fabriceren van papier is tegenwoordig vrijwel altijd een grootschalig, industrieel proces.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: erfgoed

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.