Geplaatst op: 07-09-2013
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad

Leeuwarden is in 2018 Culturele Hoofdstad
In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Eind september wordt het juryrapport openbaar en wordt duidelijk waarom voor Leeuwarden is gekozen.

Nederland en Malta mogen in 2018 Culturele Hoofdstad leveren
Europa heeft jaarlijks twee Culturele Hoofdsteden. In 2018 mogen Nederland en Malta een stad voordragen. De Nederlandse ministerraad moet het voorstel van de internationale jury nog goedkeuren. In Leeuwarden was het feest, in Eindhoven en Maastricht werd teleurgesteld gereageerd.

Leeuwarden kan oppepper goed gebruiken
Culturele Hoofdstad is een Europees stimuleringsprogramma om door middel van cultuur te werken aan regionale ontwikkeling. Daarop heeft Leeuwarden goed ingespeeld. De stad heeft zich kandidaat gesteld omdat de economische, culturele en sociaal maatschappelijke vitaliteit van Leeuwarden en Fryslân een broodnodige oppepper nodig heeft. De stad signaleert de volgende problemen:
- Fryslân krijgt de komende jaren te maken met een bevolkingsafname en krimp. De afname varieert van 5% tot 25%
- Nederland behoort tot de rijkste regio’s van Europa, echter 20% van de kinderen in Leeuwarden groeit op onder de armoedegrens. In bepaalde wijken is dit zelfs 80%
- Studenten vertrekken met het in Fryslân behaalde diploma naar de Randstad (de zogenaamde braindrain).
- Bedrijven en instellingen hebben moeite om kenniswerkers en studenten uit andere regio’s aan te trekken Het gemiddelde opleidingsniveau in de provincie is lager dan in andere provincies
- Een tekort schietende infrastructuur (spoor- en snelwegen) 
- Het vermarkten van water en energie als mondiale issues

Deze problemen kunnen volgens de initiatiefnemers alleen opgelost worden vanuit het collectiviteitsdenken. "Gezamenlijk kunnen we onze stad en regio verbeteren. We keren dit tij, samen!  Schouder aan Schouder"

Thema's van Leeuwarden 2018
In het bidbook heeft Leeuwarden drie thema's uitgewerkt:

- Duurzaamheid van natuur en cultuur
- Relatie stad en platteland
- Oude en nieuwe minderheden

Na de eerste ronde moest Leeuwarden de projecten een grotere Europese dimensie en een hogere artistieke kwaliteit geven. De drie thema’s moesten in concrete projecten omgezet worden en een grotere diepgang krijgen. Ook moeten ze zodanig zijn dat veel Nederlanders en buitenlanders denken: 'wow, daar moeten we naar toe!' Leeuwarden is daar, gezien de winst, goed in geslaagd. 
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, culturele hoofdstad, regionale ontwikkeling

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.