Geplaatst op: 11-09-2013
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Bonaire zet in op kwaliteitstoerisme

Marketingbudget met 50% omhoog

Bonaire zet in op kwaliteitstoerisme
Foto Laura Offerman voor TCB

Bonaire gaat in Europa nadrukkelijker aan de weg timmeren. Het marketingbudget dat het eiland beschikbaar heeft om de Europese markt te bewerken is met 50% uitgebreid. Het eiland wil nadrukkelijk geen massabestemming worden. Dat zou de welkome, rustige, gastvrije en typisch Caribische sfeer ondermijnen. Bonaire kiest nadrukkelijk voor kwaliteitstoerisme en duurzaamheid. Dat werd gisteren bekend gemaakt op ‘De Smaak van Bonaire’. Elke twee jaar organiseert het Bonaire Toeristenbureau in samenwerking met Stinapa (natuurorganisatie op het eiland) en Bonhata (toeristisch bedrijfsleven) dit evenement waar de banden worden aangehaald met de belangrijkste relaties in Nederland.


Veel trouwe bezoekers
De inkomsten uit toerisme zijn voor Bonaire van groot belang, zeventig tot tachtig procent van de inkomsten komen uit de toeristische sector. Jaarlijks bezoeken zo’n 70.000 verblijfstoeristen Bonaire waarvan er 35.000 uit Europa komen. De meeste Europese toeristen komen uit Nederland (25.000). Toeristen uit Europa verblijven gemiddeld twee weken. Het eiland kent een hoog percentage (40%) repeaters. Het aanbod bestaat uit hotels, appartementen en relatief veel huizenverhuur. In totaal telt het eiland 1.500 hotelbedden. Naast verblijfstoeristen is ook de cruisemarkt belangrijk voor het eiland. Jaarlijks bezoeken 150.000 passagiers van cruiseschepen het eiland.


Bonaire wil meer zijn dan excellente duikbestemming
Bonaire is vooral bekend als excellente duikbestemming maar ook voor rustzoekers en soft adventure activiteiten (windsurfen, snorkelen, hiking. biking) is het eiland uitermate geschikt. Voor duikers is het eiland bijzonder omdat ook vanaf het strand kan worden gedoken.


Slim omgaan met marketingbudget
Ook met het extra marketingbudget moet Bonaire slim opereren en is er geen ruimte voor grote massamediacampagnes. Samen met Basis Communicatie in Haarlem laat het Verkeersbureau Bonaire vooral anderen het verhaal van Bonaire vertellen. Daarvoor worden ambassadeurs, de reisbranche en de duikwereld ingezet. Een aanpak die ook nog eens prima past bij het bescheiden karakter van de Bonairiaan.


Eiland wil geen massabestemming worden
Het eiland wil nadrukkelijk geen massabestemming worden. Dat zou de welkome, rustige, gastvrije en typisch Caribische sfeer ondermijnen. Bonaire kiest nadrukkelijk voor kwaliteitstoerisme en duurzaamheid. Op termijn is er ruimte voor maximaal 100.000 verblijfs- en 200.000 cruisetoeristen. Dat geitenboerin Aletta op dit moment in het populaire tv programma Boer zoekt vrouw volop in de belangstelling staat er natuurlijk een grote meevaller. Daarnaast is zij een goed voorbeeld van het duurzame beleid dat het eiland voorstaat. Geitenboeren kunnen een belangrijke rol spelen in het terugdringen van de erosie. Door de vele loslopende geiten erodeert het eiland bovenmatig. Daarnaast wil Bonaire werk maken van herbebossing, het opwekken van duurzame energie en het beschermen van het koraal. Problemen zijn er natuurlijk ook. Door de crisis staat de upgrading van het aanbod onder druk waarbij tegelijkertijd het verwachtingspatroon van de klant almaar toeneemt.


Cultuur ontsloten

Tijdens de ‘Smaak van Bonaire’ werd eveneens het startsein gegeven voor Archivo Boneiru. Dit digitale platform ontsluit de Bonairiaanse cultuur in woord en beeld. Onder leiding van Boi Antoin, als cultuur historicus van Bonaire zijn en worden duizenden foto’s gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld. Ook film- en geluidsopnamen komen op het platform beschikbaar. Wie naar www.archivoboneiru.com surft, krijgt in een oogopslag vele decennia Bonairiaanse cultuur voorgeschoteld. "Een blik naar het verleden als inspiratie voor de toekomst.”

Trefwoorden: Bonaire, marketing, Bonaire Toeristenbureau, blauwe economie

CELTH





||| Nieuws |||

04/02/25
Horeca in 2025: Wat je nu moet weten om je zaak future-proof te maken!
Het inspirerende evenement heeft opnieuw laten zien waar de horeca naartoe gaan en welke ontwikkelingen echt niet meer te negeren zijn.
04/02/25
Texelse Rosalie Lap nieuwe directeur VVV Texel
Vanaf maart is Rosalie Lap door de Raad van Toezicht van VVV Texel aangesteld als directeur VVV Texel.
04/02/25
Benoeming tot Officier en Ridder van het Légion d'Honneur
Op 28 januari heeft de Franse president Emmanuel Macron in het Élysée-paleis in Parijs Europa-Park-oprichter Roland Mack benoemd tot “Officier de la Légion d'honneur” en Michael Mack, managing partner van Europa-Park en CEO van MACK One, tot “Chevalier de la Légion d'Honneur”.
04/02/25
De toekomst speelt op Delft Fringe Festival
Op 30 bijzondere locaties in Delft worden bezoekers van 27 mei tot en met 9 juni door 26 talenten verrast met dans, theater, muziek, cabaret en alles daartussen.
30/01/25
Exclusief voor leden
Minder festivals maar meer evenementen georganiseerd
In 2024 vonden er aanzienlijk meer concerten plaats dan in 2023, terwijl het aantal festivals juist daalde. Festivals en concerten trokken gezamenlijk 30,5 miljoen bezoeken, iets minder dan in 2023. Dit blijkt uit de branchecijfers die Respons jaarlijks in opdracht van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) opstelt. Ook in 2025 staat het aantal festivals onder druk.
28/01/25
Dit zijn de beste reisbloggers van Nederland
Op 18 januari 2025 werden de winnaars van de allereerste editie van de Dutch Travel Blog Awards bekendgemaakt. Dit event, georganiseerd door het gespecialiseerde travel marketingbureau Thx.agency, biedt het podium aan de beste travel content creators van Nederland.
28/01/25
Stichting het Gehandicapte Kind viert 75-jarig jubileum met Samenspeeldagen in Efteling
De Efteling organiseert samenspeeldagen. Initiatieven zoals Speelbos NEST! zorgen ervoor dat kinderen met een beperking niet aan de zijlijn, maar in de spotlights staan.
27/01/25
Beurs Boot Holland 2025 gaat niet door
De economische wind zit tegen, is het argument van de organisatie Boot Holland om de 2025 editie van de beurs niet door te laten gaan.