Oad Groep failliet
Twintig bedrijven vallen om
De Oad Groep in Holten is failliet. Het personeel is vanmiddag ingelicht.
Er wordt gepraat over een doorstart. Betalingsproblemen
zouden de reden zijn voor het faillissement. In maart kondigde Oad nog
een reorganisatie aan. Toen werkten er 1.450 mensen in 170 kantoren. Het
bedrijf bestaat zo'n 85 jaar. Op dit moment zijn naar schatting 7.000 mensen met Oad onderweg. Onder de Oad Groep vallen twintig bedrijven waaronder de touroperator, de Globe reisbureaus en het touringcarbedrijf.
Crisis nekt bedrijf
Volgens Oad is de crisis de oorzaak van het faillissement. Het economisch klimaat is verslechterd waardoor er minder reizen worden geboekt. Dat is overigens maar ten dele zo. Zowel in 2011 en 2012 daalde bij Oad de omzet waar andere spelers juist wisten te groeien of te consolideren.
Nieuwe strategie komt te laat
Oad was vorig jaar gestart met met een nieuwe strategie die het bedrijf toekomstbestendig moest maken. Daarbij werd nog meer ingezet op online verkoop en het verminderen van het aantal reisbureaus. Vanwege de verslechterde economische omstandigheden wilde Rabobank een extra kapitaalsinjectie. Het lukte Oad echter niet op tijd om aan de door de bank gestelde kapitaaleisen en deadlines te voldoen. Oad heeft daarom zelf het faillissement aangevraagd. iet genoeg tijd voor de transformatie Volgens directeur Julius Ter Haar was Oad heel dichtbij een oplossing met externe financiers, maar kon dat proces niet af worden gemaakt door de strenge deadline die de bank had gesteld.
Vakbond verrast
Volgens de vakbond kwam het nieuws als 'een donderslag bij heldere hemel'. Een woordvoerder vertelt: "De vakbondsbestuurder geloofde het eerst niet, belde me tien minuten later terug en zei toen: Het is echt waar".
Omzetten dalen al jaren
Oad was in 2012 het op twee na grootste reisbedrijf van Nederland met een omzet van 732 miljoen euro. Dat jaar bedroeg de omzet uit touroperating 301 miljoen euro. Zo'n 554.000 mensen gingen in 2012 met Oad op vakantie. Het bedrijf had al enkele jaren te kampen met fors dalende omzetten (-9,5%, 2011-2012 en -10,1%, 2010-2011). Voor 2013 werd een omzet van 659 miljoen euro verwacht, weer fors lager.
SGR staat garant
De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) is op dit moment bezig om alle informatie te verzamelen om te kunnen bepalen op welke manier de schade zal worden afgewikkeld. Reizen die vandaag, 25 september 2013, nog moeten beginnen zullen niet worden uitgevoerd. Deze klanten kunnen bij SGR een schadeclaim indienen. Voor reizen met een vertrekdatum van 26 september 2013 of later onderzoekt SGR de mogelijkheden om deze te laten doorgaan. Reizigers die bij een van de Oad reisbureaus (o.a. Globe) een reis hebben geboekt van een touroperator die niet tot de Oad Groep behoort, kunnen gewoon op vakantie omdat deze touroperator de reis gewoon zal uitvoeren. Reizigers wordt afgeraden nog geld aan Oad te betalen. Betalingen gedaan na 25 september 2013 worden niet meer door SGR gegarandeerd.
Topics:Reis & vervoer
Trefwoorden: touroperators, reisbureaus