Geplaatst op: 25-09-2013
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Oad Groep failliet

Twintig bedrijven vallen om

Oad Groep failliet
De Oad Groep in Holten is failliet. Het personeel is vanmiddag ingelicht. Er wordt gepraat over een doorstart. Betalingsproblemen zouden de reden zijn voor het faillissement. In maart kondigde Oad nog een reorganisatie aan. Toen werkten er 1.450 mensen in 170 kantoren. Het bedrijf bestaat zo'n 85 jaar. Op dit moment zijn naar schatting 7.000 mensen met Oad onderweg. Onder de Oad Groep vallen twintig bedrijven waaronder de touroperator, de Globe reisbureaus en het touringcarbedrijf.

Crisis nekt bedrijf
Volgens Oad is de crisis de oorzaak van het faillissement. Het economisch klimaat is verslechterd waardoor er minder reizen worden geboekt. Dat is overigens maar ten dele zo. Zowel in 2011 en 2012 daalde bij Oad de omzet waar andere spelers juist wisten te groeien of te consolideren.

Nieuwe strategie komt te laat
Oad was vorig jaar gestart met met een nieuwe strategie die het bedrijf toekomstbestendig moest maken. Daarbij werd nog meer ingezet op online verkoop en het verminderen van het aantal reisbureaus. Vanwege de verslechterde economische omstandigheden wilde Rabobank een extra kapitaalsinjectie. Het lukte Oad echter niet op tijd om aan de door de bank gestelde kapitaaleisen en deadlines te voldoen. Oad heeft daarom zelf het faillissement aangevraagd. iet genoeg tijd voor de transformatie Volgens directeur Julius Ter Haar was Oad heel dichtbij een oplossing met externe financiers, maar kon dat proces niet af worden gemaakt door de strenge deadline die de bank had gesteld.

Vakbond verrast
Volgens de vakbond kwam het nieuws als 'een donderslag bij heldere hemel'. Een woordvoerder vertelt: "De vakbondsbestuurder geloofde het eerst niet, belde me tien minuten later terug en zei toen: Het is echt waar".

Omzetten dalen al jaren
Oad was in 2012 het op twee na grootste reisbedrijf van Nederland met een omzet van 732 miljoen euro. Dat jaar bedroeg de omzet uit touroperating 301 miljoen euro. Zo'n 554.000 mensen gingen in 2012 met Oad op vakantie. Het bedrijf had al enkele jaren te kampen met fors dalende omzetten (-9,5%, 2011-2012 en -10,1%, 2010-2011). Voor 2013 werd een omzet van 659 miljoen euro verwacht, weer fors lager.

SGR staat garant
De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) is op dit moment bezig om alle informatie te verzamelen om te kunnen bepalen op welke manier de schade zal worden afgewikkeld. Reizen die vandaag, 25 september 2013, nog moeten beginnen zullen niet worden uitgevoerd. Deze klanten kunnen bij SGR een schadeclaim indienen. Voor reizen met een vertrekdatum van 26 september 2013 of later onderzoekt SGR de mogelijkheden om deze te laten doorgaan. Reizigers die bij een van de Oad reisbureaus (o.a. Globe) een reis hebben geboekt van een touroperator die niet tot de Oad Groep behoort, kunnen gewoon op vakantie omdat deze touroperator de reis gewoon zal uitvoeren. Reizigers wordt afgeraden nog geld aan Oad te betalen. Betalingen gedaan na 25 september 2013 worden niet meer door SGR gegarandeerd.
Link: http://www.oad.nl/faillissement-van-de-Oad-Groep
Trefwoorden: touroperators, reisbureaus

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.