Geplaatst op: 09-10-2013
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Liever uurtje eerder op de sportfiets dan seks

Opmerkelijk onderzoek onder sportfietsers

Liever uurtje eerder op de sportfiets dan seks
Sportieve fietsers gaan liever een uurtje eerder uit de veren en lekker fietsen, dan in een warm bed seks hebben met de partner. De passie van sportieve fietsers gaat wel heel ver. Het is een van de onthullingen uit een grootschalig onderzoek onder sportieve fietsers in aanloop naar de beurs Bike MOTION Benelux. De organisatie voelde 850 fietsers aan de tand en kwam tot opmerkelijke bevindingen. Mannen blijken de ijdeltuiten op de fiets, vrouwen kijken verlekkerd naar gladgeschoren benen en malse kuiten. Opvallend is dat beide groepen zich nogal eens ergeren aan het a-sociale gedrag van andere sportieve fietsers. De organisatie van de beurs heeft in dit onderzoek werkelijk alle uit de kast getrokken om een sappig verhaal te kunnen maken. Wij willen u de opmerkelijke resultaten natuurlijk niet onthouden.


Fietsen is heel belangrijk
Het is opvallend hoe belangrijk fietsen voor de ondervraagden is. Bijna 7 van de 10 mannen leeft liever vijf jaar korter dan nooit meer te kunnen fietsen. Bij de vrouwen ook een fors aantal, ruim 6 van de 10. Verder blijkt dat 82% van de mannen en 68% van de vrouwen liever tot hun 70ste doorwerkt dan nooit meer te kunnen fietsen. Pensioenprobleem opgelost?


Belangrijkste redenen om te fietsen
De belangrijkste redenen om te fietsen, mannen en vrouwen opgeteld, zijn gezondheid en fitheid, plezier en ontspanning en lekker bezig zijn in de buitenlucht. Op de vierde plaats staat prestatie- en competitiedrang, voor een kwart van de mannen de primaire reden om op het racezadel te springen en voor slechts 12% van de vrouwen. Het plezier van het fietsen krijgt een extra boost als mannen een vrouwelijke sportieve fietser in de smiezen krijgen. Zes van de tien geeft toe daar best een beetje opgewonden van te raken. Er wordt wat afgesjanst op het fietspad. De vrouwen doen nauwelijks onder voor de mannen want zeker de helft kan het uitzicht op mannelijke sportief vlees erg waarderen. Een derde van de mannen geeft ruiterlijk toe soms jaloers te zijn op de spieren van andere sportieve fietsers en bij de vrouwen is dat zelfs meer dan de helft (55%).


Fietsers zijn enorm ijdel
De mannelijke ijdeltuiterij komt op diverse vlakken tot uiting. Zo hechten zij meer belang aan een gesoigneerd uiterlijk dan vrouwen en maken hun fiets vaker schoon. Vooral mannen (81%) maar ook driekwart van de vrouwen ziet er graag tip top uit en stemt de kleuren van de helm en de verdere outfit nauwkeurig af op die van de fiets. Het mannelijke huishouden ziet er heel wat minder gesoigneerd uit: liefst 62% van de heren beaamt de stelling ’ik maak vaker mijn fiets schoon, dan dat ik schoonmaak in het huishouden’. Zelfs 41% van de vrouwen is het daarmee eens! Fietsen met een schoon rijwiel blijkt negen van de tien mannen ‘een beter gevoel’ te geven. Ondanks dat vrouwen de fiets minder vaak in het sop zetten zijn bijna evenveel (85%) het daar wel mee eens. De mannen prefereren overigens zwart als hoofdkleur van de sportieve fiets met als tweede keus wit. Bij de vrouwen is dat precies andersom.


Ergernissen
Maar ook genoeg ergernissen onder sportief fietsend Nederland. In de gezamenlijke top 5 staat het weggooien van afval op nummer 1. Gevolgd door a-sociaal weggedrag van automobilisten, a-sociaal gedrag van andere sportieve fietsers, slechte infrastructuur en agressie bij automobilisten. De ergernis die het snelst zou moeten worden aangepakt is de verbetering van de infrastructuur, zoals slechte fietspaden en scheuren in de weg. Overigens prijkt bij de vrouwen als grootste irritatie op nummer 1 het a-sociale weggedrag van automobilisten. Voor de mannen is dat het weggooien van afval, wat bij vrouwen op 2 staat. Vrouwen en mannen zijn het unaniem eens over de 3e plaats: het a-sociale gedrag van andere sportieve fietsers.


Maand geen seks
De romantiek heeft zwaar te lijden onder de passie voor de sportieve fiets. Twee derde van de mannen staat ’s morgens liever eerder op om te kunnen fietsen dan nog een gezellig uurtje te knuffelen met de partner. Bij de vrouwen is de keuze voor de fiets nog iets significanter en kiest 68% voor zitvlees in plaats van mannenvlees. Nog een prikkelend gegeven: bijna de helft (45%) van de mannen heeft liever een maand geen seks dan een maand niet te kunnen fietsen. Bij de vrouwen is dat zelfs 60%.


Geen party animals
Uit het onderzoek blijkt verder dat zowel mannen als vrouwen in het weekeinde liever drie uur extra fietsen dan quality time doorbrengen met familie of vrienden. Sportieve fietsers zijn beslist geen party animals. Op een feest gaan ze liever een uur eerder naar huis dan te blijven hangen. Driekwart van de mannen drukt zijn snor en 85% van de vrouwen knijpt er eerder tussenuit om ’s ochtends weer fris en fruitig op het zadel te zitten.


Nuchter op de fiets
Bij een tussenstop op een terras doen mannen zich massaal tegoed aan koffie met een (appel)gebakje. De meeste vrouwen kiezen uitsluitend voor koffie, thee of frisdrank, hoewel zij niet vaker aangeven te fietsen voor een goed figuur. Niet veel maar toch nog 3% van de mannelijke sportieve fietsers kiest voor een alcoholische versnapering zoals bier of wijn. De vrouwen kunnen ook deze verleiding weerstaan en stappen volkomen nuchter weer op de fiets.


Eten onderweg
Wat gaat er mee in de bidon? De meeste mannen kiezen voor een met water aangemaakte sportdrank, een kleinere groep voor alleen water. Bij de vrouwen is dat net andersom. Als het om een toertocht of cyclosportieve rit gaat neemt de behoefte aan sportdrank bij de mannen toe en laten ook de vrouwen het water vaker staan. Aangevuld in de achterzak voor een extra shot energie met een gelletje of energiereep, de nummer 1 traktatie bij mannen. De vrouwen kiezen dan toch liever voor een banaantje.


Bike MOTION Benelux
De beurs voor sportieve fietsers Bike MOTION Benelux is van vrijdag 11 oktober tot en met zondag 13 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. Voor meer informatie zie www.bikemotionbenelux.nl.

Trefwoorden: fietsen, onderzoek, motieven

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.