Geplaatst op: 17-10-2013
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Nieuwe gast beleeft Zuidoost Drenthe met arrangementen

Interview met Ineke Delies en Cigdem Zantingh over Innovatie en Kennisplatform Drenthe

Nieuwe gast beleeft Zuidoost Drenthe met arrangementen

Samen sterker maken wat sterk is, dat is het idee en doel van Innovatie en Kennisplatform Drenthe, kortweg IK Drenthe. Het platform werkt vanuit - op dit moment - vier operationele initiatieven. Toerisme & Recreatie is er daar een van. Lector dr. Ineke Delies en projectleider drs. Cigdem Zantingh, beiden verbonden aan Stenden Hogeschool, maken zich sterk voor de toeristische sector in de regio. Cigdem: "Samen met regionale bedrijven werken we aan de innovatie van de branche. Daarmee willen we toeristen naar de regio trekken én hier houden. Zo brengen we toerisme in deze regio op een hoger plan.”


De nieuwe gast
Centraal staat de vraag hoe we de toerist van nu - met snel veranderende wensen - in de regio krijgen en houden.
 "De gast die elk jaar een week in juni boekt en altijd kamer twee wil zien we steeds minder,” vervolgt Cigdem. "Er is veel veranderd. De verblijfsduur, de leeftijd van de gasten, de aanleiding, de verwachtingen… Een zakelijk gast bijvoorbeeld kwam vroeger voor een overnachting. Als er WiFi was, was dat echt een extra service. Tegenwoordig is WiFi het minste dat je kunt bieden. Gasten willen complete service, zoals arrangementen voor de vrijetijdsbesteding en soms zelfs medische verzorging. We zien echt nieuwe wensen bij de doelgroep. Een nieuwe gast dus.”


Andere eisen voor de vrijetijdsbranche
Deze nieuwe gast - een gast die bijvoorbeeld niet meer een paar dagen weggaat, maar op zoek is naar een beleving - stelt met deze nieuwe wensen ook andere eisen aan het personeel dat werkzaam is in de branche. Cigdem: "Dit alles betekent niet alleen een nieuw gastprofiel, maar ook een ander werkprofiel.” Personeel in de branche moet de service kunnen bieden waar de gast anno nu naar vraagt. Dit heeft weer gevolgen voor de lesstof van toeristische opleidingen. "We moeten onze studenten andere competenties bijbrengen.”


Nieuwe gast, nieuwe samenwerking
Daarnaast vraagt het nieuwe gastprofiel ook om nieuwe en andere vormen van samenwerking. "Gasten komen niet meer voor een verblijf, ze komen voor een beleving. Dat kunnen we bieden door middel van arrangementen.” Het boeken van een theatervoorstelling vanuit het hotel, georganiseerde busreizen naar bezienswaardigheden, het zijn slechts twee voorbeelden van de mogelijkheden die er zijn.


Platform voor afstemming
Ook het IK netwerk biedt Ineke en Cigdem een platform om samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven nader vorm te geven. "Bij de IK bijeenkomsten leren wij wat we onze leerlingen moeten leren, en ontmoeten we mensen met wie we de krachten kunnen bundelen” legt Ineke uit. En dat levert – direct al – mooie praktijkvoorbeelden op!


Familie Event Geopark Hondsrug-Terra Vita
Neem het familie event. "Geopark Hondsrug was in gesprek met Geopark Terra Vita in Osnabrück om samen te werken. Er ontstonden plannen, er was energie tussen deze twee partijen. Maar ze wilden meer. Ze wilden hun gasten een completer pakket kunnen aanbieden.” En met completer doelt Cigdem op de beleving waar de gast naar op zoek is. "Studenten van onze Hogeschool Stenden Emmen, het ROC Alfa-college in Hoogeveen en de Hochschule Osnabrueck zijn nu een challenge aan het uitwerken. Een aantal Nederlandse families gaat op survival in Duitsland, Duitse gezinnen komen naar Zuidoost Drenthe voor een survival op de Hondsrug.” Medio december is de challenge helemaal uitgewerkt en ‘klaar voor gebruik’. Medio juni zullen de eerste families hun vakantie op de Hondsrug en in Terra Vita bij Osnabrück gaan beleven. "We hopen dat dit als vliegwiel werkt voor het samenstellen van meer nieuwe arrangementen voor families.”


Landes Gartenschau Papenburg
Een ander voorbeeld zijn de arrangementen rondom de Gartenschau. "De Gartenschau in Papenburg trekt elke editie tussen de 400.000 en 500.000 bezoekers. Teveel voor de verblijfsmogelijkheden van Papenburg en de directe omgeving. We kunnen bezoekers natuurlijk ook hier in Zuidoost Drenthe ontvangen. Dat betekent een enorme opsteker voor onze regionale economie. Cigdem: "En als bezoekers van de Gartenschau hier dan toch zijn, waarom dan niet ook genieten van alle pracht die wij kunnen bieden? We hebben al een aantal arrangementen in ontwikkeling, maar we staan open voor nieuwe ideeën en samenwerkingen.”


Meer informatie of aansluiten
Het initiatief Toerisme en Recreatie timmert hard aan de weg om de toeristische sector te innoveren. Ineke: "Het IK Drenthe netwerk biedt onze studenten en ondernemers kansen om meer uit onszelf én uit de regio te halen.” Wie meer informatie wil of zich wil aansluiten kan terecht op www.ikdrenthe.nl.

Link: http://www.ikdrenthe.nl/
Topics:Toerisme
Trefwoorden: drenthe, samenwerking, arrangementen, innovatie

CELTH





||| Nieuws |||

17/02/25
Living Lab voor toekomstbestendig Brabant
Zes grote onderwijsinstellingen, waaronder Avans, Yonder, Yuverta, De Rooi Pannen, Tilburg University en Breda University of Applied Sciences (BUas), hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met Van Gogh Homeland. Tegelijkertijd werd Bert Smit benoemd tot bijzonder lector Van Gogh Homeland.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.