Geplaatst op: 17-10-2013
Auteur: Jessy Janga
NRIT Media

Bowlingbanen onveilig volgens rapport van Inspectie SZW

Bowlingbanen onveilig volgens rapport van Inspectie SZW

De Inspectie SZW controleerde vorig jaar de veiligheid van werknemers bij ruim tachtig bowlingbanen. Van de geïnspecteerde bowlingbanen is 80 procent onveilig verklaard. De onveiligheid wordt met name veroorzaakt door de installatie die kegels oppakt en weer rechtop zet, en de ballen automatisch terugstuurt. Het blijkt dat personeel het risico loopt om bekneld te raken of te worden verplet door deze installaties.


Zwaargewonde na beknelling
Kort geleden raakte een werknemer zwaar gewond na beknelling in zo’n machine. Onder druk van de Inspectie hebben de bezochte bowlingbanen plannen gemaakt om de risico’s voor hun werknemers weg te nemen.


Regels aan de laars lappen
De Inspectie controleert momenteel bij 70 banen of die plannen zijn uitgevoerd. Ook gaat ze langs bij bowlingbanen die vorig jaar niet gecontroleerd zijn. De inspecties gaan door tot na de zomer. De Inspectie SZW zegt dat ze vooral bedrijven heeft gecontroleerd die geregeld de veiligheidsregels aan hun laars lappen.


Aanleiding inspecties in Nederland
Twee dodelijke ongevallen in bowlingcentra in Engeland en Denemarken waren aanleiding voor de in 2008 ingevoerde verscherpte aandacht voor de veiligheid op en om bowlingbanen. Daarnaast hebben diverse kleinere incidenten in andere Europese lidstaten ook bijgedragen aan de verscherpte aandacht op Europees niveau. Na een internationale overeenstemming over de veiligheidsrisico’s en noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen voor bowlingbanen zijn ook in Nederland inspecties uitgevoerd.

Link: http://www.inspectieszw.nl/Images/Toezicht-op-veilige-arbeidsmiddelen_tcm335-346397.pdf
Trefwoorden: veiligheid, dagattracties, bowlingbanen

CELTH





||| Nieuws |||

17/02/25
Living Lab voor toekomstbestendig Brabant
Zes grote onderwijsinstellingen, waaronder Avans, Yonder, Yuverta, De Rooi Pannen, Tilburg University en Breda University of Applied Sciences (BUas), hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met Van Gogh Homeland. Tegelijkertijd werd Bert Smit benoemd tot bijzonder lector Van Gogh Homeland.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.