Geplaatst op: 17-10-2013
Auteur: Jessy Janga
NRIT Media

Bowlingbanen onveilig volgens rapport van Inspectie SZW

Bowlingbanen onveilig volgens rapport van Inspectie SZW

De Inspectie SZW controleerde vorig jaar de veiligheid van werknemers bij ruim tachtig bowlingbanen. Van de geïnspecteerde bowlingbanen is 80 procent onveilig verklaard. De onveiligheid wordt met name veroorzaakt door de installatie die kegels oppakt en weer rechtop zet, en de ballen automatisch terugstuurt. Het blijkt dat personeel het risico loopt om bekneld te raken of te worden verplet door deze installaties.


Zwaargewonde na beknelling
Kort geleden raakte een werknemer zwaar gewond na beknelling in zo’n machine. Onder druk van de Inspectie hebben de bezochte bowlingbanen plannen gemaakt om de risico’s voor hun werknemers weg te nemen.


Regels aan de laars lappen
De Inspectie controleert momenteel bij 70 banen of die plannen zijn uitgevoerd. Ook gaat ze langs bij bowlingbanen die vorig jaar niet gecontroleerd zijn. De inspecties gaan door tot na de zomer. De Inspectie SZW zegt dat ze vooral bedrijven heeft gecontroleerd die geregeld de veiligheidsregels aan hun laars lappen.


Aanleiding inspecties in Nederland
Twee dodelijke ongevallen in bowlingcentra in Engeland en Denemarken waren aanleiding voor de in 2008 ingevoerde verscherpte aandacht voor de veiligheid op en om bowlingbanen. Daarnaast hebben diverse kleinere incidenten in andere Europese lidstaten ook bijgedragen aan de verscherpte aandacht op Europees niveau. Na een internationale overeenstemming over de veiligheidsrisico’s en noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen voor bowlingbanen zijn ook in Nederland inspecties uitgevoerd.

Link: http://www.inspectieszw.nl/Images/Toezicht-op-veilige-arbeidsmiddelen_tcm335-346397.pdf
Trefwoorden: veiligheid, dagattracties, bowlingbanen

CELTH





||| Nieuws |||

20/02/25
Exclusief voor leden
Romeins verleden zichtbaar maken voor toeristen en recreanten
Gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen ondertekenden op 14 februari 2025 de samenwerkingsovereenkomst ‘Romeinen in Gelderland’. Daarmee willen de beleidsmakers het Romeinse erfgoed in Gelderland meer zichtbaar en beleefbaar maken voor toeristen en recreanten.
19/02/25
Exclusief voor leden
Jaarbeurs en Centraal Museum versterken positie Utrecht voor bijeenkomsten
Twee bekende iconen van de stad Utrecht, het Centraal Museum Utrecht en Koninklijke Jaarbeurs, slaan de handen ineen om Utrecht te positioneren voor congressen en tentoonstellingen.
19/02/25
Leiden Collection in jarig Amsterdam
Ter gelegenheid van de verjaardag van Amsterdam - 750 jaar - laat H’ART Museum in een nieuwe tentoonstelling diverse facetten van het dagelijks stadsleven zien in de 17de eeuw.
18/02/25
Grote zorgen om stopzetten natuurherstel in Noord-Holland
Natuurmonumenten, de Natuur-en Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland maken zich grote zorgen over het stilvallen van natuurherstel door inperking van overheidsbudgetten.
17/02/25
Een interactief avontuur vol chocolade en techniek: The Chocolate Factory
Brabant krijgt er een innovatieve, interactieve attractie bij waar bezoekers zelf chocolade kunnen verwerken: The Chocolate Factory. Dat is een unieke attractie in Nederland, combineert de magie van chocolade met technologische innovaties.
13/02/25
Verkiezing Leukste Uitje weer terug in 2026
Na een tussenjaar zonder verkiezing Leukste Uitje van Nederland, wordt de draad in 2026 weer opgepakt door een samenwerking van partijen in de dagrecreatie branche: Go-Kids, Pretwerk, de Great Stay App en de organisatie van Recreatie Vakbeurs / Recreatie Next Level).
07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.