Geplaatst op: 01-11-2013
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Burgers vinden natuur belangrijk voor eigen welzijn

Ministerie onderzoekt draagvlak nieuw natuurbeleid

Burgers vinden natuur belangrijk voor eigen welzijn

De aanwezigheid van vrienden en familie is voor Nederlanders met afstand de belangrijkste voorwaarde voor een goede kwaliteit van leven in de directe leefomgeving. Natuur en recreatie volgen op een tweede plek. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Veldkamp in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft uitgevoerd naar de nieuwe koers van het natuurbeleid.


Het onderzoek
De overheid is er voorstander van dat burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer eigen verantwoordelijkheid nemen in het beheer, behoud en gebruik van de natuur in Nederland. Om te achterhalen hoe burgers over dit nieuwe beleid denken, heeft het ministerie onderzoek laten uitvoeren naar de nieuwe koers in het natuurbeleid. Het onderzoek is uitgevoerd van 19 tot en met 22 september 2013 onder een representatieve steekproef van 983 Nederlandse burgers van 18 jaar en ouder.


Vier op tien Nederlanders al actief in eigen omgeving
Een goede omgang met de natuur wordt door bijna iedereen belangrijk gevonden, vooral voor toekomstige generaties. Vier op de tien Nederlanders dragen zelf in sterke mate of enigszins bij aan natuur. Dit doet men vooral binnen de eigen omgeving, bijvoorbeeld door afval goed op te ruimen en te scheiden, de tuin te onderhouden, de straat schoon te houden en bomen te planten.



De helft van degenen die niet bijdragen aan natuur, is hier wel toe bereid. Dit zou men vooral willen doen door (ook) de natuur in de eigen omgeving te onderhouden, bijvoorbeeld door de buurt schoon te houden en afval op te ruimen. Een vijfde van de burgers zou een financiële bijdrage voor natuurbehoud overwegen (bijvoorbeeld door bomen te adopteren. Lager opgeleiden dragen vaker zelf bij aan natuur dan hoger opgeleiden. Opvallend is wel dat hoger opgeleiden bereidwilliger zijn: de helft van degenen die nu niet bijdragen aan natuur, geven aan hier wel toe bereid te zijn. Onder lager opgeleiden is dit ruim een kwart.



Dertig procent is op de hoogte van de plannen
De overheid heeft het voornemen om burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer verantwoordelijkheid te geven voor beheer, behoud en gebruik van natuur. Drie tiende is op de hoogte van deze plannen. Ouderen weten dit beter dan jongeren. Tweederde vindt het een goed idee dat burgers meer aan natuur mogen gaan doen. Men vindt dit vooral een goed idee omdat dit burgers meer betrokken en verantwoordelijk maakt, en omdat burgers dichter bij de natuur in hun eigen omgeving staan dan de overheid. Degenen die het een slecht idee vinden, noemen dit een bezuinigingsmaatregel, vrezen dat de organisatie dan wegvalt of vinden dat alleen professionals de natuur moeten onderhouden. Ruim de helft vindt het een goed idee dat bedrijven meer aan natuur mogen gaan doen. De voorstanders vinden dat bedrijven vervuilen en daarom best iets terug mogen doen, bedrijven hier de financiële capaciteit voor hebben en dat het betrokkenheid en verantwoordelijkheid creëert. Tegenstanders vinden dat bedrijven zelf hun geld (door de crisis) hard genoeg nodig hebben. Ook zijn verschillende mensen bang dat bedrijven hun eigen winst belangrijker vinden dan natuur.



Natuur mag best voor andere doeleinden worden gebruikt
Veel burgers vinden dat natuurbeleid zich niet alleen maar hoeft te richten op bescherming van zeldzame dier- en plantensoorten. De natuur in de directe leefomgeving van burgers is ook belangrijk. Natuur hoeft bovenal niet alleen beschermd te worden, we mogen deze ook best gebruiken voor grondstoffen en recreatiemogelijkheden, zolang het evenwicht maar niet zoek raakt. Enerzijds vinden burgers dat we afhankelijk zijn van de natuur (bijvoorbeeld voor de grondstoffen), anderzijds moet de natuur niet uitgeput raken. Dat er een goede balans moet zijn, geldt ook voor het samengaan van natuur met industrie of snelwegen. Hoewel een derde van de burgers vindt dat deze elementen niet samen kunnen gaan, vindt ook een deel dat dit best kan zolang er maar een goed evenwicht is.

Link: http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail.jsp?id=2013Z20865&did=2013D43077
Topics:Natuur

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
24/01/25
Perspectieven op internationalisering in Uncover
We zijn verheugd aan te kondigen dat alle artikelen van de nieuwste editie van Uncover, het jaarlijkse, thematische tijdschrift van de Academy for Leisure & Events van de Breda University, nu online beschikbaar zijn in de kennisbank van NRIT.
24/01/25
Camperbeurs Brabant blijft na eerste succes
De eerste editie van de Camperbeurs in Autotron Rosmalen trok afgelopen weekend meer dan 11.000 bezoekers en was volledig uitverkocht. Het evenement vond plaats op zaterdag 18 en zondag 19 januari en overtrof alle verwachtingen.
24/01/25
Exclusief voor leden
Eurostar boekt recordgroei in 2024 en heeft ambitieuze plannen
Eurostar heeft in 2024 een aanzienlijke groei gerealiseerd, met een stijging van +5% in het aantal passagiers vergeleken met 2023. Deze recordprestatie werd gedreven door een sterke vraag, vooral tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024. Eurostar gaat investeren in nieuwe treinen en gaat een strategisch partnership met SkyTeam.
24/01/25
Marketing Groningen maakt camperroute
Waarschijnlijk is Marketing Groningen de eerst dmo die een camperroute maakt. De 6-daagse route leidt je van de stad Groningen helemaal langs de parels van de provincie.
24/01/25
Mogelijkheden en risico’s van AI in de toeristische sector
Tijdens de internationale toerismebeurs FITUR in Madrid hebben UN Tourism en hogeschool Saxion een gezamenlijk rapport gepresenteerd. Het rapport, getiteld ‘Artificial Intelligence Adoption in Tourism: Key Considerations for Sector Stakeholders’, onderzoekt het gebruik, de risico’s en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) in de toerismesector.
23/01/25
Exclusief voor leden
Nederlandse Arq hotelgroep onthult groeiplannen
Wat begon met de aankoop van het Haagse Paleis Hotel in september, door Arq hotelgroep groeide eerder deze maand uit tot een collectie van twee met de aansluiting van Kloosterhotel de Soete Moeder in Den Bosch. De groei moet snel gaan, meldt de groep.

||| Agenda |||

27/01/25
27/01/25 t/m 27-01-25: Plant Powered Dinner Talk
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
29/01/25
29/01/25 t/m 02-02-25: Caravana
Van 29 januari t/m 2 februari 2025 is de WTC Expo in Leeuwarden het toneel van Caravana 20...
06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...