Toename zakenlieden in Raad van Toezicht musea
Tien jaar geleden waren 22 van de 59 toezichthouders uit het bedrijfsleven afkomstig en 17 uit de kunstwereld. Tegenwoordig is die verhouding heel anders, vijftig procent uit het bedrijfsleven en eenzesde uit de culturele sector.
Verschuiving vooral zichtbaar bij Stedelijk Museum
De Volkskrant schrijft dat deze ontwikkeling vooral sterk is bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Raad van Toezicht, bestaande uit 8 personen, werd in 2006 voor meer dan de helft vertegenwoordigd door de culturele sector. Anno 2013 zit er nog maar één persoon uit de culturele sector in. Bij het Noordbrabants Museum, het Teylers Museum in Haarlem en een aantal andere musea zit er zelfs niemand uit de kunstwereld meer in de Raad van Toezicht.
Verzakelijking in de museumwereld
Volgens Dos Elshout, cultuursocioloog van de Universiteit van Amsterdam, ligt de oorzaak van deze ontwikkeling in de jaren 80. Die luidde namelijk het begin in van een verzakelijking van de museumwereld: Elshout: "Musea veranderden van kunstinstellingen in assertieve ondernemingen met museumwinkels, restaurants en indrukwekkende architectuur. Het idee ontstond dat je, om een museum te runnen, manager moest zijn." Ook kunstcriticus Anna Tilroe uit haar zorgen over deze ontwikkeling: "Het is zaak dat in raden van toezicht genoeg mensen zitten die vanuit de kunst denken en de kunstontwikkeling centraal stellen.”