Geplaatst op: 08-11-2013
Auteur: Jessy Janga
NRIT Media

Toename zakenlieden in Raad van Toezicht musea

Toename zakenlieden in Raad van Toezicht musea
In de raden van toezicht van musea zitten steeds vaker vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Het aantal leden uit de culturele sector is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Naast zakenmensen bestaan de raden voornamelijk uit hoogleraren en politici. Dat concludeert de Volkskrant op basis van eigen onderzoek bij tien grotere musea. 


Vergelijking met 10 jaar geleden

Tien jaar geleden waren 22 van de 59 toezichthouders uit het bedrijfsleven afkomstig en 17 uit de kunstwereld. Tegenwoordig is die verhouding heel anders, vijftig procent uit het bedrijfsleven en eenzesde uit de culturele sector.


Verschuiving vooral zichtbaar bij Stedelijk Museum

De Volkskrant schrijft dat deze ontwikkeling vooral sterk is bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Raad van Toezicht, bestaande uit 8 personen, werd in 2006 voor meer dan de helft vertegenwoordigd door de culturele sector. Anno 2013 zit er nog maar één persoon uit de culturele sector in. Bij het Noordbrabants Museum, het Teylers Museum in Haarlem en een aantal andere musea zit er zelfs niemand uit de kunstwereld meer in de Raad van Toezicht.


Verzakelijking in de museumwereld

Volgens Dos Elshout, cultuursocioloog van de Universiteit van Amsterdam, ligt de oorzaak van deze ontwikkeling in de jaren 80. Die luidde namelijk het begin in van een verzakelijking van de museumwereld: Elshout: "Musea veranderden van kunstinstellingen in assertieve ondernemingen met museumwinkels, restaurants en indrukwekkende architectuur. Het idee ontstond dat je, om een museum te runnen, manager moest zijn." Ook kunstcriticus Anna Tilroe uit haar zorgen over deze ontwikkeling: "Het is zaak dat in raden van toezicht genoeg mensen zitten die vanuit de kunst denken en de kunstontwikkeling centraal stellen.”

Trefwoorden: musea, Raad van Staten, onderzoek, cultuur

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.