Geplaatst op: 15-11-2013
Auteur: Jessy Janga
NRIT Media

Schadevergoeding van miljoenen voor Hof van Twente

Schadevergoeding van miljoenen voor Hof van Twente

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft bepaald dat de schade die projectontwikkelaars van bungalowpark Hof van Twente hebben geleden alsnog vergoed moet worden door de gemeente. Na een besluit van de gemeenteraad in 2009 ging de bouw van het park niet door, waardoor er nu alsnog miljoenen aan schadevergoeding uitgekeerd moeten worden. Eerder bepaalde de Rechtbank ik Almelo nog dat de gemeente in haar gelijk stond. Dit vonnis is vernietigd door het besluit van het Gerechtshof, dat stelt dat de gemeente haar afspraken niet is nagekomen.


Kosten mogelijk meer dan 10 miljoen
De gemaakte kosten van de projectontwikkelaars alleen al bedraagt 4 miljoen euro. Hier bovenop komt nog de inkomstenderving waardoor het bedrag kan oplopen tot meer dan 10 miljoen euro. Dit is dan ook een enorme aanslag op het budget van de gemeente Hof van Twente.


Gemeente wilde uitponding voorkomen

Het strijdpunt tussen de gemeente Hof van Twente en de projectontwikkelaars verenigd onder de naam Landgoed Hof van Twente VOF gaat over het al dan niet aangaan van een overeenkomst om een bungalowpark met 350 vakantiewoningen en een golfbaan mogelijk te maken. De gemeente had geëist dat een verbod tot uitponding (het verbod op het verkopen van individuele recreatiewoningen) zou worden opgenomen in deze overeenkomst. Dit om permanente bewoning van recreatiewoningen tegen te gaan en om de duurzame bedrijfsmatige exploitatie van het bungalowpark te garanderen.


Realisatieovereenkomst kwam impliciet tot stand

Volgens het Gerechtshof is de realisatieovereenkomst impliciet tot stand gekomen ondanks het feit dat de gemeente deze niet ondertekende. Tijdens de raadsvergadering in 2009 is er een verbod tot uitponding toegevoegd en dat is in strijd met de redelijkheid en billijkheid oordeelt het Gerechtshof.


Geen beroep doen op goedkeuringsvoorbehoud
Deze eis op het allerlaatste moment opnemen stond de gemeenteraad niet vrij. Het Gerechtshof oordeelt dan ook dat de redelijkheid en billijkheid met zich mee brengen dat de gemeente geen beroep kan doen op het goedkeuringsvoorbehoud van de gemeenteraad. Daarnaast stelt het Gerechtshof dat voorafgaand aan de raadsvergadering in 2009 door de gemeenteraad geen voorbehoud is gemaakt van een dergelijke clausule. Ook had de gemeenteraad Landgoed Hof van Twente VOF in de gelegenheid moeten stellen zich te beraden op dit standpunt, in plaats van lopende de raadsvergadering een definitief besluit te nemen tot het niet vaststellen van het bestemmingsplan.


Gemeente mogelijk in cassatie

De omvang van de geleden schade is nog niet bepaald, hiervoor zal een aparte procedure worden gevolgd. De gemeente betreurt de uitspraak ten zeerste en beraadt zich op een mogelijke cassatieprocedure.

Topics:Beleid
Trefwoorden: gemeenteraad, Hof van Twente, Gerechtshof, Rechtbank, bungalowpark, schadevergoeding

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.