Ondanks recessie toename aantal restaurants
Het restaurantaanbod in Nederland is ondanks de recessie toegenomen. Landelijk steeg het aantal restaurants de afgelopen 5 jaar met 3,1%. In de grote steden (alle steden met meer dan 100.000 inwoners) is de toename van het aantal restaurants relatief hoger, met groeicijfers van 6,6% en in de vier grootste steden zelfs van 7,7%. Dit blijkt uit het onderzoek naar de horeca-ontwikkelingen in de grote steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.
Groei ‘overig Aziatische’ en ‘Zuid-Europese’ keukens
Utrecht kent over de afgelopen 5 jaar de sterkste
stijging van het aantal restaurants, een toename van 16,5 procent. De groei zit
met name in restaurants met een ‘overig Aziatische’ keuken (Japans, Thais,
Indiaas) en restaurants met een ‘Zuid-Europese’ keuken (Spaans, Portugees,
Grieks), met groeicijfers van respectievelijk 100 procent en 42 procent.
Utrecht wordt gevolgd door Zoetermeer en Amersfoort, waar het aantal
restaurants respectievelijk toenam met 16,3 procent en 13,4 procent. De restaurants
met een ‘Italiaanse’, ‘overig Zuid-Europese’ en ‘overig Aziatische’ keuken
namen overigens niet alleen in Utrecht in aantal toe.
Sterkste daling in Enschede
In Enschede is de sterkste daling geregistreerd met een afname van 7,4 procent.
Ook in Den Bosch (-2,3%), en Maastricht (-0,6%) daalde het aantal restaurants.
Dit zijn de enige steden waar het aanbod afnam en in al deze steden is de
sterkste daling te zien bij restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken.
Toename aantal sterrenrestaurants
Ook het aantal sterrenrestaurants is de afgelopen
5 jaar toegenomen. Landelijk is sprake van een toename van 27 procent, maar in
de grote steden is de groei gemiddeld 65 procent en in de vier grootste steden
zelfs 138 procent. Amsterdam spant de kroon met toename van het aantal
sterrenrestaurants met 267 procent, gevolgd door Rotterdam met een toename van
150 procent. Den Haag volgt met 50 procent groei en Utrecht zag recent haar
laatste ster verdwijnen en heeft geen sterrenrestaurants meer.
Groei aantal restaurants buitenlandse keuken sterk
Restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken nemen
de afgelopen jaren in aantal af. Ook het aantal restaurants met een
‘Chinees-Indische’ keuken neemt af, de groei van het aantal restaurants met een
buitenlandse keuken is echter sterk. Hierdoor is er in de steden per saldo
sprake van een toename van het totale restaurantaanbod van 7 procent. De
toename in de steden van zowel het aantal restaurants met een buitenlandse
keuken als van het totale restaurantaanbod ligt boven het landelijk gemiddelde.
Amsterdam grootste aandeel buitenlandse keukens
In Amsterdam is het aandeel buitenlandse keukens het
grootst, hier heeft maar liefst 82 procent van de restaurants een buitenlandse
keuken en slechts 18 procent een ‘Nederlands-Franse’ keuken. Landelijk ligt het
aandeel ‘Nederlands-Franse’ keukens op 42 procent en heeft 58 procent een
buitenlandse keuken. Amsterdam wordt gevolgd door Zoetermeer en Eindhoven, waar
77 procent van het restaurantaanbod een buitenlandse keuken heeft en 23 procent
‘Nederlands-Frans’ georiënteerd is.
‘Overige Aziatische’ keukens toename 35%
Het aantal traditionele Chinees-Indische restaurants neemt al jaren af. De
afgelopen 5 jaar verdwenen 52 ‘Chinees-Indische’ restaurants uit het straatbeeld
van de grote steden, een daling van 8 procent. Tegelijkertijd zien we dat de
‘overige Aziatische’ keukens (voornamelijk Japans, Thais en Indiaas, maar ook
keukens uit overige Aziatische streken en landen) met een toename van 35
procent de grootste groei doormaken van alle keukens.