Geplaatst op: 13-12-2013
Auteur: Jessy Janga
NRIT Media

Ondanks recessie toename aantal restaurants

Ondanks recessie toename aantal restaurants

Het restaurantaanbod in Nederland is ondanks de recessie toegenomen. Landelijk steeg het aantal restaurants de afgelopen 5 jaar met 3,1%. In de grote steden (alle steden met meer dan 100.000 inwoners) is de toename van het aantal restaurants relatief hoger, met groeicijfers van 6,6% en in de vier grootste steden zelfs van 7,7%. Dit blijkt uit het onderzoek naar de horeca-ontwikkelingen in de grote steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.


Groei ‘overig Aziatische’ en ‘Zuid-Europese’ keukens
Utrecht kent over de afgelopen 5 jaar de sterkste stijging van het aantal restaurants, een toename van 16,5 procent. De groei zit met name in restaurants met een ‘overig Aziatische’ keuken (Japans, Thais, Indiaas) en restaurants met een ‘Zuid-Europese’ keuken (Spaans, Portugees, Grieks), met groeicijfers van respectievelijk 100 procent en 42 procent. Utrecht wordt gevolgd door Zoetermeer en Amersfoort, waar het aantal restaurants respectievelijk toenam met 16,3 procent en 13,4 procent. De restaurants met een ‘Italiaanse’, ‘overig Zuid-Europese’ en ‘overig Aziatische’ keuken namen overigens niet alleen in Utrecht in aantal toe.


Sterkste daling in Enschede
In Enschede is de sterkste daling geregistreerd met een afname van 7,4 procent. Ook in Den Bosch (-2,3%), en Maastricht (-0,6%) daalde het aantal restaurants. Dit zijn de enige steden waar het aanbod afnam en in al deze steden is de sterkste daling te zien bij restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken.


Toename aantal sterrenrestaurants
Ook het aantal sterrenrestaurants is de afgelopen 5 jaar toegenomen. Landelijk is sprake van een toename van 27 procent, maar in de grote steden is de groei gemiddeld 65 procent en in de vier grootste steden zelfs 138 procent. Amsterdam spant de kroon met toename van het aantal sterrenrestaurants met 267 procent, gevolgd door Rotterdam met een toename van 150 procent. Den Haag volgt met 50 procent groei en Utrecht zag recent haar laatste ster verdwijnen en heeft geen sterrenrestaurants meer.


Groei aantal restaurants buitenlandse keuken sterk
Restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken nemen de afgelopen jaren in aantal af. Ook het aantal restaurants met een ‘Chinees-Indische’ keuken neemt af, de groei van het aantal restaurants met een buitenlandse keuken is echter sterk. Hierdoor is er in de steden per saldo sprake van een toename van het totale restaurantaanbod van 7 procent. De toename in de steden van zowel het aantal restaurants met een buitenlandse keuken als van het totale restaurantaanbod ligt boven het landelijk gemiddelde.


Amsterdam grootste aandeel buitenlandse keukens
In Amsterdam is het aandeel buitenlandse keukens het grootst, hier heeft maar liefst 82 procent van de restaurants een buitenlandse keuken en slechts 18 procent een ‘Nederlands-Franse’ keuken. Landelijk ligt het aandeel ‘Nederlands-Franse’ keukens op 42 procent en heeft 58 procent een buitenlandse keuken. Amsterdam wordt gevolgd door Zoetermeer en Eindhoven, waar 77 procent van het restaurantaanbod een buitenlandse keuken heeft en 23 procent ‘Nederlands-Frans’ georiënteerd is.


‘Overige Aziatische’ keukens toename 35%
Het aantal traditionele Chinees-Indische restaurants neemt al jaren af. De afgelopen 5 jaar verdwenen 52 ‘Chinees-Indische’ restaurants uit het straatbeeld van de grote steden, een daling van 8 procent. Tegelijkertijd zien we dat de ‘overige Aziatische’ keukens (voornamelijk Japans, Thais en Indiaas, maar ook keukens uit overige Aziatische streken en landen) met een toename van 35 procent de grootste groei doormaken van alle keukens.

Link: http://www.spronsen.com/downloads/Van_Spronsen_&_Partners_horeca-advies_Restaurantonderzoek_grote%20steden.pdf
Topics:Horeca
Trefwoorden: recessie, horeca, restaurants, groei, onderzoek, Van Spronsen & Partners

CELTH





||| Nieuws |||

20/02/25
Exclusief voor leden
TUI, Corendon en Sunweb populairste Nederlandse touroperators
De afgelopen drie jaar boekte 34% van de Nederlanders een reis bij een touroperator. TUI Nederland is favoriet, gevolgd door Corendon en Sunweb.
16/02/25
Exclusief voor leden
Europese luchthavens verwelkomen meer passagiers dan voor de pandemie
In 2024 hebben Europese luchthavens voor het eerst sinds de pandemie meer passagiers verwelkomd dan in 2019. Voor 2025 verwacht ACI EUROPE een verdere groei van 4% in passagiersverkeer, ondanks economische onzekerheden en geopolitieke spanningen.
16/02/25
Exclusief voor leden
DERTOUR Group neemt Hotelplan Group over, HomeToGo verwerft Interhome
Op 12 februari 2025 kondigde DERTOUR Group de overname aan van Hotelplan Group van Migros, met uitzondering van Interhome. Dat onderdeel wordt overgenomen door HomeToGo Group.
16/02/25
Veelbelovende start voor TUI Group in het nieuwe boekjaar 2025
TUI Group heeft een sterke start gemaakt in het eerste kwartaal van het boekjaar 2025. Het onderliggende EBIT groeide voor het tiende kwartaal op rij. TUI CEO Sebastian Ebel benadrukte dat de resultaten laten zien dat TUI op koers ligt voor verdere groei in het volledige jaar.
10/02/25
Amsterdam heeft weer terminal voor Eurostar
Vanaf vandaag hoeven internationale treinreizigers van de Eurostart op de verbinding van Amsterdam n...
06/02/25
Nationale campermarkt
Op zaterdag 5 april vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen.
31/01/25
Exclusief voor leden
Reisboekingen in de plus maar grote verschillen tussen bestemmingen
In 2024 is het aantal reisboekingen met 3% gestegen ten opzichte van 2023. . Europa is stabiel als reisbestemming maar op Azië na verliest intercontinentaal reizen. Ook zien we grote beweging tussen de verschillende vakantielanden met forse winnaars maar ook verliezers.
27/01/25
Lifetime Achievement voor Frank Oostdam
Frank Oostdam, voormalig directeur van ANVR, heeft op het Reisgala 2025 de Lifetime Achievement Award gekregen. Volgens de jury bekleedde hij jarenlang een sleutelpositie in de branche.