NVWA gaat inspectiegegevens horeca openbaar maken
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
(NVWA) maakt nog dit jaar een start met het openbaar maken van haar inspectieresultaten.
Hierdoor krijgen consumenten inzicht of de regels voor veilig voedsel
worden nageleefd en krijgen ondernemers de kans zich positief te
onderscheiden van anderen.
Pilot met lunchrooms
De NVWA start met de lunchrooms. Circa 2.000 lunchroomeigenaars in Nederland ontvangen deze week een brief en een brochure met uitleg over de procedure en welke gegevens de NVWA openbaar zal maken. Horecaondernemers kunnen binnen 6 weken hun zienswijze indienen, waarna het besluit definitief gemaakt wordt. Na deze juridische procedure publiceert de NVWA vanaf juni de Horeca Inspectiekaart.
NVWA gaat met kleuren werken
Consumenten zien dan per lunchroom of de regels voor veilig voedsel worden nageleefd, uitgedrukt in een kleur. Groen staat voor lunchrooms die de regels goed naleven, oranje voor lunchrooms die problemen dienen op te lossen en rood voor lunchrooms die onder verscherpt toezicht staan. De kleur wit is voor lunchrooms waar de NVWA geen recente controlegegevens over heeft.
Uitrol naar andere sectoren
De start van de pilot markeert het begin van een proces waarbij de NVWA steeds meer gegevens via haar website actief openbaar gaat maken over het naleven van regels door bedrijven. Op basis van de resultaten van de eerste fase wordt het openbaarmakingproces verder uitgerold binnen de overige horeca en volgen op termijn ook andere sectoren binnen de (voedsel)productieketen.
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, voedselveiligheid