Minister Kamp neemt belang toerisme mee in discussie windmolens

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer
toegezegd de belangen van de toeristische sector ook mee te nemen in het
besluit over windmolens binnen de 12-mijlszone voor de Nederlandse kust.
De plannen
In 2020 moet 16% van onze energievoorziening duurzaam worden opgewekt. Windenergie op zee is één van de duurzame energiebronnen die Nederland gaat gebruiken om deze doelstelling te halen. De overheid overweegt om het plaatsen van windmolens binnen de 12-mijlszone mogelijk te maken. Volgende maand wordt daarover een besluit verwacht. Binnen de toeristische sector zijn grote zorgen over de gevolgen voor het kusttoerisme.
Ook aandacht voor horizonvervuiling in watersportgebieden
In de slipstream vraag nu HISWA ook aandacht voor de plannen voor grootschalige windturbineparken in binnenlandse wateren zoals het IJsselmeer, het Markermeer, de Grevelingen en het Gooimeer. "De watersportindustrie vreest dat de beleving van het grote open water ernstig wordt aangetast, dat waterrecreanten deze gebieden gaan mijden, waardoor jachthavens en andere watersportbedrijven schade lijden. In deze gebieden is waterrecreatie een economisch speerpunt."
Windmolens kunnen banen in toerisme kosten
Uit recent onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat de komst van windmolens binnen de 12-mijlszone de toeristische sector jaarlijks 100 miljoen euro kan kosten. Ook kunnen er zo'n 3.000 banen verloren gaan.
Effecten in Egmond vallen erg mee
Overigens vallen de effecten in Egmond aan Zee, waar al acht jaar een klein demonstratiepark staat, erg mee. De gemeente Bergen heeft volgens Energeia Tracker niet kunnen vaststellen dat er minder toeristen naar het strand komen. Ook daar was de angst groot en deed onderzoek van Buck geloven dat een deel van de toeristen het strand van Egmond zouden mijden. Het park in Egmond staat overigens verder op zee en is kleiner dan de parken die met de huidige plannen mogelijk worden.