Omzet in horeca blijft zorgelijk
Hotels doen het wel goed
In het vierde kwartaal van 2013 heeft de Nederlandse horeca 1,0 procent meer omzet
behaald dan een jaar eerder. Hoewel de omzet toenam, daalde het volume
met 0,6 procent. De prijzen stegen met 1,6 procent. Dit blijkt uit
cijfers van het CBS. Over heel 2013 behaalde de horeca een bescheiden omzetgroei van
0,5 procent, de kleinste groei in drie jaar tijd.
Omzet cafés blijft dalen
Cafés hebben in het vierde kwartaal 5 procent minder omgezet. De omzet van cafés daalt al bijna twee jaar onafgebroken. Consumpties in cafés waren, mede door accijnsverhogingen, ruim 3 procent duurder dan een jaar eerder. Het volume daalde met 8 procent opnieuw fors.
Overige sectoren doen het beter
De overige horecabranches behaalden in het vierde kwartaal meer omzet dan een jaar eerder. Snackbars presteerden het best en realiseerden 3 procent meer omzet. Bij een prijsstijging van 1,8 procent nam het volume van de snackbars met ruim 1 procent toe. Ook hotels deden het met een omzetstijging van 2,9 procent prima, maar presteerden minder goed dan in het uitmuntende derde kwartaal (+6,3%).
Over 2013 kleinste groei in drie jaar tijd
Over heel 2013 behaalde de horeca een bescheiden omzetgroei van 0,5 procent, de kleinste groei in drie jaar tijd. Het volume kromp met 1,4 procent. Vooral cafés droegen hier met een volumekrimp van 9 procent fors aan bij. De prijzen in de horeca stegen in 2013 met gemiddeld 2 procent. Hotels behaalden over 2013 een omzetstijging van 2,8 procent. Dat was beter dan in 2012 toen Nederlandse hotels een omzetstijging van 1,5 procent konden noteren.
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, omzet, hotels, cafes, restaurants